Efecte ale ploilor abundente, vântului şi căderilor de grindină s-au înregistrat, în ultimele 24 de ore, în 49 de localităţi din 17 judeţe, unde pompierii au intervenit pentru a evacua apa din 43 de case, sute de beciuri, subsoluri, anexe, curţi şi din două instituţii publice, arată un bilanţ transmis de IGSU. De asemenea, şapte copaci au căzut pe carosabil şi peste două autoturisme.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), peste 1.800 de pompieri au fost la datorie în cele 17 judeţe afectate de inundaţii şi vijelii. În urma ploilor de luni şi din noaptea de luni spre marţi nu au fost înregistrate situaţii deosebite care să afecteze grav comunităţile şi nu s-au format viituri rapide care să pună în pericol cetăţenii.
În ultimele 24 de ore, au fost emise 24 de avertizări şi atenţionări de vreme nefavorabilă care puteau produce situaţii de urgenţă în cea mai mare parte a ţării.
În urma manifestării ploilor abundente, intensificărilor vântului şi căderilor de grindină, au fost înregistrate efecte în 49 de localităţi din judeţele Alba, Arad, Bihor, Bacău, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Olt, Mehedinţi, Neamţ, Prahova şi Teleorman.
Pompierii au intervenit cu motopompe de diferite capacităţi pentru evacuarea apei din 43 de case, 77 de beciuri şi subsoluri, 145 de anexe, 305 curţi şi două instituţii publice. Din cauza vijeliilor, şapte copaci au căzut pe carosabil şi peste două autoturisme, fiind necesară intervenţia salvatorilor pentru degajarea acestora.
"În localitatea Malovăţ din judeţul Mehedinţi a fost amplasată o locuinţă modulară în care au fost mutate patru persoane dintr-o casă distrusă de inundaţiile de acum două zile. Tot în judeţul Mehedinţi, echipajele ISU au depus cele mai mari eforturi pentru sprijinirea populaţiei şi înlăturarea urmărilor vremii severe din ultimele două zile. La acest moment situaţia s-a îmbunătăţit şi au loc acţiuni de evaluare a pagubelor produse", arată IGSU.
În Galaţi, cel puţin 20 de case şi 120 de gospodării din localitatea Corod au fost inundate.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galaţi, locotenent colonel Eugen Chiriţă, în urma ploilor abundente înregistrate în zonă, o viitură puternică s-a format pe pârâul Corozel şi a inundat drumurile din comună, dar şi cel puţin 20 de case. De asemenea, apa cu mâl a inundat grădinile oamenilor, serele şi solariile. În total, circa 120 de gospodării au fost afectate.
"În urma precipitaţiilor căzute în după-amiaza zilei de 24 iunie, în bazinul pârâului Corozel s-a format o viitură care a afectat aproximativ 20 de case şi 100 de curţi şi anexe. În sprijinul cetăţenilor din localitatea Corod au fost mobilizaţi 25 de pompieri militari cu 6 motopompe transportabile şi 2 remorcabile. Nu au fost victime omeneşti, ori persoane care să necesite evacuarea din locuinţe. La această oră pompierii intervin pentru evacuarea apei din curţi şi grădini”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă.
În 3 iunie, peste 50 de locuinţe şi curţi din localitatea Corod, judeţul Galaţi, au fost inundate, în urma unei ploi torenţiale care a dus la formarea unei viituri pe pârâul Corozel. Viitura ameninţa şi localitatea Matca. O zi mai târziu, autorităţile au luat decizia evacuării preventive a circa 170 de localnici, din cauza creşterii nivelului apei pe pârâul Corozel. Tot atunci, alte 65 de locuinţe au fost inundate.
IGSU arată că în continuare se intervine pentru evacuarea apei şi degajarea aluviunilor aduse de inundaţii în judeţele Galaţi, Neamţ şi Teleorman.
Marţi, toată ţara se află sub prognoză de instabilitate atmosferică accentuată şi cantităţi de apă însemnate. Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce situaţii de urgenţă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.