Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis că salariul de bază al profesorilor pentru învăţământul primar angajaţi în regim de plată cu ora include majorarea cu 10%, decizia fiind obligatorie. ÎCCJ s-a pronunţat pe această chestiune în urma unei sesizări a Tribunalului Vaslui.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Astfel, ÎCCJ a hotărât că salariul de bază al cadrelor didactice angajate în regim de plată cu ora include majorarea de 10% stabilită conform prevederilor art. 8 din anexa nr. I (Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Învăţământ») la Legea-cadru nr. 153/2017, a decis, luni, 17 februarie 2025, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
Tribunalul Vaslui solicitase instanţei supreme dezlegarea următoarelor probleme de drept: “ Dacă salariul de bază al cadrelor didactice - profesori pentru învăţământul primar - angajate în sistem plata cu ora trebuie majorat cu 10%, conform prevederilor art. 8 din Anexa I a Legii 153/2017, ca şi în cazul profesorilor pentru învăţământul primar angajaţi prin contract individual de muncă cu normă întreagă”.
De asemenea, Tribunalul Vaslui dorea să fie lămurită şi chestiunea următoare: ”Dacă salariul orar al profesorilor pentru învăţământul primar angajaţi în sistem plata cu ora trebuie calculat prin raportare la numărul de ore din norma didactică de predare standard (80 ore de predare de lună) - conform art. 9 alin. (2) lit. d) din Ordinul (MEN) nr. 4827/30.08.2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind salarizarea prin plata cu ora pentru personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare si control, precum şi pentru cadrele didactice metodiste din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi unităţile conexe - sau prin raportare la numărul de ore efectiv prestate, ca urmare a faptului că la nivelul învăţământului primar un număr de ore sunt predate de către profesori calificaţi (Limba modernă, Educaţia fizică, Religia), luând în considerare că potrivit art. 4 alin. (1) din acelaşi Ordin, în contractul individual de muncă trebuie precizat numărul total de ore pe săptămână efectiv desfăşurate cu clasa.”
ÎCCJ a decis să admită, în parte sesizarea Tribunalului Vaslui. 
”În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 254 alin. (1) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 8 şi art. 12 din anexa nr. I la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cu referire la art. 9 din Normele metodologice privind salarizarea prin plata cu ora pentru personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, precum şi pentru cadrele didactice metodiste din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi unităţile conexe, aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 4.827/2018, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că: Salariul de bază al cadrelor didactice - profesori pentru învăţământul primar - angajate în regim de plată cu ora include majorarea de 10% stabilită conform prevederilor art. 8 din anexa nr. I (Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Învăţământ») la Legea-cadru nr. 153/2017, ca şi în cazul profesorilor pentru învăţământul primar angajaţi prin contract individual de muncă cu normă întreagă”, a transmis Înalta Curte, care a respins, în rest, sesizarea ca inadmisibilă. 
Decizia este obligatorie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.