Alpinistul Horia Colibăşanu, care a urcat pe opt dintre cele 14 vârfuri din Himalaya cu altitudine peste 8.000 de metri, consideră că expediţia din 2019, cu obiectivul de a deschide o rută nouă spre vârful Dhaulagiri (8.167 metri), este cea mai grea de până acum, chiar mai grea decât expediţia din 2004 spre vârful K2 (8.611 metri).
Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de reprezentanţii alpinistului, echipa de expediţie şi-a propus o ascensiune pe creasta nord-vestică, accesibilă după depăşirea unui horn care are un perete de gheaţă foarte tehnic, pe care este nevoie să fie instalat echipament de asigurare. Din tabăra de bază japoneză, Horia Colibăşanu şi colegii săi de expediţie au făcut mai multe ascensiuni pentru echiparea acestei porţiuni de traseu.
"Avem în faţă un traseu foarte tehnic, un perete de gheaţă, de aproximativ 600 de metri. A fost nevoie să echipăm această porţiune ca să putem urca la peste 5.400 metri altitudine cu echipament pentru taberele de bază intermediare. Am avut un program extrem de solicitant: o zi am echipat traseu, o zi am rămas în tabăra de bază ca să ne odihnim. Efortul să montăm atâtea sute de metri de coardă a fost foarte mare. Ne-au mai dat bătăi de cap şi ninsorile care ne-au pus să facem muncă de deszăpezire. Şi abia acum începe cu adevărat greul, pentru că urcăm pe o rută necunoscută, încărcaţi cu echipament pentru mare altitudine. Este de departe cea mai grea expediţie a mea de până acum, mai grea şi decât expediţia pe K2 care a fost foarte tehnică şi imprevizibilă. Cred că şansa noastră a tuturor, pentru expediţia aceasta, este faptul că suntem împreună", a transmis Horia Colibăşanu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Colibăşanu face echipă anul acesta cu Marius Gane (51), sportiv român de performanţă şi alpinist de mare altitudine, şi Peter Hámor (53), alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor.
Conform planului de expediţie, în a doua parte a lunii mai, când vremea este favorabilă pentru urcarea la mare altitudine, cei trei alpinişti vor porni spre vârful Dhaulagiri. Întoarcerea în ţară este planificată la începutul lunii iunie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.