Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producători de energie din ţară, a acordat în acest an sponsorizări de aproape 5 milioane de lei, între care 1 milion de lei pentru Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, pentru a putea relua producţia de Polidin, iar Fundaţia “Speranţa pentru copiii României" de pe lângă Spitalul clinic de urgenţă pentru copii M.S. Curie a primit o sponsorizare de 2 milioane de lei. De asemenea, Fundaţia "Mereu Aproape", constituită de către SC TV Antena 1 SA, a primit de la compania de stat o sponsorizare de 1 milion de lei.
Compania Hidroelectrica a detaliat toate sponsorizările din acest an într-un document ce va fi prezentat în Adunarea Generală a Acionarilor din 12 octombrie.
"Transmitem spre informare Adunării Generale a Acţionarilor sponsorizările efectuate în perioada 1 ianuarie 2021- 15 iulie 2021: 1. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” – acordare sponsorizare în valoare de 1.000.000 lei. Înfiinţat ca o necesitate rezultată din experienţele epidemiologice ale Primului Război Mondial, când profesorul Cantacuzino a avut responsabilitatea de a combate epidemiile de holeră, febră tifoidă, tifos exantematic şi febră recurentă, care ameninţau permanent trupele angrenate în lupta pentru realizarea României Mari, Institutul Cantacuzino s-a impus ca un partener de încredere în lupta cu bolile infecţioase, devenind un reper important în domeniul sănătăţii publice. În prezent institutul are 710 angajaţi şi este finanţat atât de la bugetul de stat cât şi din venituri proprii. Un proiect important în derulare în această perioadă este reluarea producţiei produsului Polidin. Pentru producţia acestuia în masă, institutul are nevoie de un sprijin financiar în valoare de 1.000.000 lei", arată compania în nota de fundamentare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De asemenea, Fundaţia Mereu Aproape a primit o sponsorizare în valoare de 1.000.000 de lei. Fundaţia Mereu Aproape este o organizaţie non-guvernamentală care a luat naştere în 2005, cu scop umanitar, constituită de către SC TV Antena 1 SA, în calitate de fondator.
Proiectul pentru care solicită sprijin financiar este ”Un nou ambulatoriu la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu-Rusescu”, unul dintre proiectele majore din acest an ale Fundaţiei Mereu Aproape, prin care continuă să susţină sistemul sanitar românesc. Prin acest proiect, îşi propun să refacă complet Ambulatoriul de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului din Bucureşti. Lucrările implică curăţarea spaţiului până la cărămidă, refacerea instalaţiilor de apă şi electrică, dotarea cu mobilier medical nou şi cu aparatură medicală performantă.
"În prezent, ambulatoriul este un spaţiu extrem de învechit, care arată la fel ca în urmă cu 40 de ani. Spaţiul necesită urgent renovare şi modernizare pentru a oferi copiilor şi parinţilor care vin din toată ţara servicii medicale de calitate, iar cadrelor medicale condiţii de lucru bune şi echipamente medicale performante. Este necesară şi reconfigurarea spaţiului pentru a putea eficientiza fluxul medical şi pentru a respecta normele epidemiologice în vigoare", precizează compania.
Suma solicitată ca sponsorizare este de 380.000 de euro (lucrări de construcţie şi renovare: 265.000 euro, achiziţie aparatură medicală: 70.000 euro, dotare cu mobilier şi amenajare: 45.000 euro).
La rândul său, Fundaţia “Speranţa pentru copiii României" de pe lângă Spitalul clinic de urgenţă pentru copii "M.S. Curie" a primit o sponsorizare în valoare de 2 milioane de lei.
Secţia de Terapie Intensivă Nou Născuţi de la Spitalul Maria Sklodowska Curie din Bucureşti a fost construită în 2013 crescând capacitatea de îngrijire de la 11 la 27 de paturi.
"Actuala Secţie a prins viaţă datorită Fundaţiei Vodafone Romania şi Asociaţiei Inima Copiilor, investindu-se peste 2,3 milioane euro, devenind o investiţie fanion în peisajul medical românesc şi care îşi aduce aportul important la tratarea în cele mai bune condiţii a celor mai gravi pacienţi neonatali din România. Cea mai mare secţie de profil din România şi cu cele mai bune rezultate în patologia neonatală a devenit total neîncăpătoare, având cereri pentru internări nu numai din Bucureşti şi din sudul ţării, ci şi din toate colţurile ţării din toate centrele universitare ale României", se menţionează în document.
Analizele statistice oficiale dar şi cele făcute cu ajutorul aplicaţiei informatice arată date critice pentru secţie, dar şi pentru situaţia pacienţilor care stau în aşteptarea unui tratament: uneori un număr de 5-7 pacienţi peste numărul admis, în zona post terapie, dublând pacienţii în camere dar şi liste lungi de aşteptare - uneori peste 20 nou născuţi. Din datele statistice oficiale ale spitalului se apropie de dublarea activităţii din anul 2014, când practic a fost primul an de existenţă al secţiei în noua locaţie.
Astfel, unii pacienţi nu ajung niciodată să aibă parte de un tratament, altii prea târziu, decedând. La 2 ani şi 5 luni după implementarea aplicaţiei informatice au avut 40 pacienţi care au decedat, în aşteptarea unui loc pentru tratament. În acelaşi timp există o pantă important descendentă a pregătirii medicale a specialiştilor, nu numai în România ci şi în alte ţări. De aceea se doreşte acordarea unei mai mari importanţe si pentru pregătirea medicilor rezidenţi, specialist, dar şi studenţi şi asistenţi medicali, prin construirea unui centru de training în noua clădire, relevă nota de fundamentare.
"Aceste date demonstrează clar lipsa acută de spaţiu pentru primirea acestor pacienţi dar şi o listă lungă de nou născuţi cu afecţiuni grave care aşteaptă tratamentul urgent. Şi această situaţie va exista în permanenţă atâta vreme cât România are nevoie de aproximativ 400-450 paturi de terapie instensivă neonatală şi asigură aproximativ 250-300. În aceste condiţii, s-a realizat un concept arhitectural care presupune extinderea secţiei peste zona de amfiteatru a spitalului, consolidarea şi refacerea amfiteatrului, şi conectarea cu actuala clădire", mai arată documentul.
Noua construcţie va aduce şi alte facilităţi importante pentru îngrijirea nou născuţilor cu afecţiuni grave, în special chirurgicale: vor fi încă 20 paturi, pe lângă cele 27 şi vor putea trata, astfel pe lângă cei 300 copii anual încă 200 de copii. Aceştia vor fi îngrijiţi de o echipa multidisciplinară, educată de peste 10-15 ani, probabil cea mai mare unitate de profil din Europa.
Construcţia va avea 28 paturi pacienţi critici şi 18 pacienti în posterapie, sală operatorie în interiorul secţiei de reanimare şi RMN neonatal în interiorul secţiei de reanimare.
Investiţia va presupune şi o bancă de lapte proprie, singura din România, extinsă cu această ocazie, un centru de training, singurul din România, ataşat procesului educaţional din spital, farmacie clinică, singura din România, actualmente existenta într-o formă incipienta.
Va avea şi o zonă de acomodare pentru părinţi, reconstruită şi reamenajată, va aduce 14 paturi în 7 garsoniere, cu administraţie
sub conducerea voluntară a Fundaţiei Ronald McDonald.
Suma solicitată pentru finanţarea investiţiei este de 9.000.000 lei (2021 şi 2022).
De asemenea, Spitalul Universitar de Urgenţă ELIAS a primit o sponsorizare în valoare de 345.100 lei.
Spitalul Universitar de Urgenţă Elias a solicitat companiei un sprijin financiar pentru achiziţionarea unui sistem robotizat tip exoschelet pentru reabilitarea medicală a dizabilităţtilor la nivelul membrului superior după afecţiuni neurologice, pentru secţia clinică de recuperare Neurologică. Acest sistem ARMEO SPRING - Hocoma este un sistem de ultimă generaţie prin care se obţine refacerea controlului motor voluntar pierdut în urma unor afecţtiuni precum: accidente vasculare cerebrale, traumatisme vertebro-medulare, scleroza multipla etc. Prin achiziţionarea acestui sistem robotizat tip exoschelet va fi posibilă redarea mobilităţii şi controlului voluntar al pacienţilor după afecţiuni neurologice, stimulând totodată cercetarea ştiinţifică în domeniu şi pregătirea tinerilor medici specialişti
În plus Colegiului Naţional” Traian” i-a fost acordată o sponsorizare în valoare de 500.000 lei. Colegiul Naţional ”Traian” este o instituţie de învăţământ înfiinţată în anul 1883 şi are sediul în Drobeta-Turnu-Severin, judeţul Mehedinţi, desfăşurând activităţi în domeniul educaţiei.
"Scopul proiectului este construirea unui teren multisport cu tartan pe baza sportivă a şcolii pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos prin sport şi joacă, pentru ca elevii şi comunitatea locală să se bucure de o dezvoltare activă şi de libertate de mişcare, ca o alternativă la tentaţiile tehnologiei actuale. Proiectul este de referinţă, cu impact major pe termen lung, pentru că terenul cu tartan are o durată de viaţă de 20 de ani, beneficiind de utilitatea lui generaţii întregi de elevi", arată compania.
Obiectivele proiectului sunt: modernizarea bazei sportive, realizarea unor spaţii de recreere la standarde de calitate ridicate, organizarea de competiţii la nivel de şcoală, de unităţi de învăţământ, la nivel regional, dar şi naţional.
"Conform cererii lor de sponsorizare, implementarea proiectului va conferi un plus de valoare prestigiului şcolii şi va avea un impact major în promovarea activităţii societăţii Hidroelectrica, sucursala Porţile de Fier I, ambele plasate în aceeaşi zonă geografică. Proiectul va aduce comunitatea mai aproape de şcoală şi va promova valorile companiei, care sunt identice cu cele traianiste: Integritate, Responsabilitate socială, Creativitate, Spirit de echipă, Performanţă", precizează compania.
Construirea acestui teren costă 500.000 de lei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.