Guvernul a aprobat, marţi, proiectul noii legi a Consiliului Economic şi Social (CES) şi l-a trimis Parlamentului. Proiectul s-a aflat în dezbatere publică de la mijlocul lunii octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Guvernul precizează că a elaborat acest proiect ca răspuns instituţional la multiplele disfuncţionalităţi şi elemente interpretabile din legislaţia în vigoare care au dus la actualul blocaj al principalului organism consultativ al Parlamentului şi Guvernului, prevăzut în Constituţia României.

Executivul, prin Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC) şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), a iniţiat un nou proiect de lege după o largă consultare publică cu toate părţile implicate, desfăşurată pe o perioadă de patru luni.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Noul proiect clarifică misiunea şi domeniile de competenţă ale CES, astfel încât acesta să devină, dintr-o structură tripartită de dialog social la nivel naţional, o structură de dialog civic, comparabilă cu cea a Comitetului Economic şi Social European (CESE).

Conform sursei citate, principalele schimbări aduse de proiectul de lege vizează: proceduri transparente pentru desemnarea membrilor CES; rolurile instituţionale în primirea şi evaluarea candidaturilor, conferind atribuţii tehnice aparatului propriu al CES şi un rol de aviz de specialitate privind propunerile de numire, dat ministerelor de linie competente: Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic; includerea funcţiei publice în cadrul CES, prin instituirea unui secretariat tehnic format din funcţionari publici şi personal contractual, condus de un Secretar General, Înalt funcţionar public, pentru predictibilitatea activităţii instituţiei. 

Proiectul stabileşte şi regimul de incompatibilităţi al membrilor CES, funcţia de membru al CES devenind incompatibilă cu cea de membru al Guvernului, Parlamentului, prefect, subprefect, funcţionar public, consilier judeţean sau consilier local.

Este pentru prima dată când, în cadrul legal, se stabileşte în mod transparent procedura de desemnare a reprezentanţilor României în Comitetul Economic şi Social European (CESE). Astfel, luând în considerare specificitatea altor organizaţii ale societăţii civile şi practica celor 28 de state membre reprezentate în CESE, procedura de desemnare include analizarea criteriilor generale şi specifice de către Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic şi întocmirea unui punctaj al candidaţilor care îndeplinesc criteriile stabilite de lege. Lista candidaţilor, în ordinea punctajului acordat, se înaintează prim-ministrului României, pentru ca aceştia să fie desemnaţi în CESE. Prim-ministrul numeşte, prin decizie, cu respectarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, membrii propuşi de către România. Propunerile sunt înaintate Consiliului Uniunii Europene de către Secretariatul General al Guvernului, prin intermediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, în vederea numirii în Comitetul Economic şi Social European.

”Acest nou act normativ va îmbunătăţi considerabil activitatea CES, aşezând-o pe principii de eficienţă şi integritate. CES este principala instituţie a societăţii civile care contribuie la creşterea calităţii actelor normative iniţiate de Guvern şi Parlament, prin avizarea acestora şi furnizarea expertizei deţinute, actuala echipă guvernamentală făcând toate eforturile atât pentru deblocarea situaţiei actuale, cât şi pentru eficienţa ei pe termen mediu şi lung”, se arată în comunicatul Guvernului.

Consiliul Economic şi Social este constituit dintr-un număr de 45 de membri, iar desemnarea acestora se face astfel: 15 membri numiţi de confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional, care constituie partea patronală; 15 membri numiţi de confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, care constituie partea sindicală; 15 membri reprezentând alte organizaţii ale societăţii civile

Mandatul de membru al CES este de 4 ani, iar funcţia de preşedinte este asigurată prin rotaţie, de o persoană desemnată de fiecare parte reprezentată în Consiliu.

Proiectul de lege adoptat marţi de Guvern va fi depus în procedură normală la Parlament.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.