Reprezentanţii Executivului au anunţat că proiectul „Sănătatea Comportamentală prin Reţeaua Comunitară - Ai grijă de sănătatea ta!” a fost lansat, joi la Palatul Victoria, la un eveniment organizat de Cancelaria Prim-ministrului României, în colaborare cu Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate. Proiectul propune un model de medicină a stilului de viaţă - sănătate comportamentală - pentru prevenirea unor patologii cu impact negativ în indicatorii de sănătate din România, cum ar fi diabet, boli cardiovasculare, cancere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Punerea lui în practică va fi realizată de o echipă multidisciplinară (reţea) de profesionişti în sănătate şi din domeniul social, care va acţiona astfel încât îngrijirea corpului şi educarea minţii populaţiei din comunităţile deservite să fie strâns conectate, mai precizează Guvernul, în comunicatul de presă.

Evenimentul deschide dialogul dintre specialiştii din toate domeniile vizate (medici de familie, asistenţi medicali comunitari, farmacişti, asistenţi sociali, psihologi) şi autorităţile centrale, judeţene şi locale, care pot contribui la modelarea proiectului, evaluarea şi viitoarea lui extindere şi, astfel, la consolidarea rolului prevenţiei şi al educaţiei pentru sănătate în România.

„Lansarea unui proiect care conţine aceste două componente – educaţia şi sănătatea, extrem de importante pentru societatea românească - arată că poate exista un parteneriat real între administraţie, ONG-uri, profesionişti din sănătate, pentru găsirea celor mai bune soluţii pentru cetăţeni. Sunt convins că proiectul lansat astăzi va aduce plusvaloare, mai ales în comunităţile care au acces mai greu la infrastructura medicală modernă şi va reprezenta, totodată, un model de urmat şi de alţii. Vă felicit pentru iniţiativă şi vă asigur de tot sprijinul Guvernului pentru implementarea proiectului!”, a afirmat Mihai Ghigiu, şeful Cancelariei prim-ministrului, în deschiderea evenimentului.

Dezvoltarea structurală a prevenţiei şi a medicinei stilului de viaţă, pe care pune accentul proiectul, este cerută de indicatorii de sănătate din România, precum speranţa de viaţă la naştere, rata mortalităţii evitabile sau prin cauze tratabile, care clasează România pe ultimele poziţii la nivel european. Ultimul raport al Comisiei Europene (”Profilul de ţară în ceea ce priveşte sănătatea România, 2021”), scoate în evidenţă şi faptul că aproape jumătate din totalul deceselor din România în 2019 pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali, care includ consumul de tutun, alimentaţia nesănătoasă, consumul de alcool şi nivelul scăzut de activitate fizică. 

Proiectul Sănătatea Comportamentală prin Reţeaua Comunitară „Ai grijă de sănătatea ta!” va acţiona în 20 de comunităţi din 7 judeţe - Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman.

El este derulat de către Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate şi este finanţat în cadrul Programului competitiv de granturi regionale „Solutions for Healthy Communities Grant” al MSD.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.