Serviciul Român de Informaţii (SRI) a ştiut despre loturile Hexi Pharma cu probleme şi despre licitaţiile trucate în favoarea liderului modial Anios, scriu, luni, jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor, citând un medic epidemiolog care vrea să îşi păstreze anonimatul şi care susţine că, timp de opt ani, a informat SRI despre calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanţi folosiţi în spitale şi despre “cum se multiplică bacteriile”. Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat, pentru GSP, că SRI a informat decidenţii legali despre problema infecţiilor nosocomiale şi despre calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanţi utilizaţi în spitale din ţară.
Medicul epidemiolog citat de GSP spune că, timp de opt ani, le-a dat mii de documente celor de la SRI şi că nu a sesizat vreun efect.
“Licitaţiile s-au trucat în serie. Substanţele neconforme au intrat în spitale. Cei din SRI îmi spuneau că fac şi ei informări mai sus şi că nu se întâmplă nimic. Iar eu le ziceam că, din cauza dezinfectanţilor cu mari probleme de calitate, mor oameni pe capete”, afirmă medicul.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Doctorul spune că, de opt ani, se întâlneşte cu reprezentanţi ai SRI, o dată pe lună sau, cel mult, o dată la două luni, şi le explică cum se câştigă licitaţiile pentru dezinfectanţi şi “ce nenorocire se petrece”. El susţine că ultima data a fost căutat de reprezentanţii ai SRI în luna aprilie.
Medicul mai spune că nu ştia că dezinfectanţii sunt diluaţi, dar că aceasta este "doar cea mai vizibilă dintre probleme, acum”.
“În sălile de ATI nu ai voie, conform legii, să foloseşti dezinfectanţi medii, ci doar de înaltă dezinfectare. Dar, prin măsluirea avizelor, Comisia Naţională Pentru Biocide dă avize pe standarde pe care dezinfectanţii nu le trec în realitate! Şi aşa ajungem să spălăm instrumentarul de operaţie sau saloanele de ATI cu substanţe care nu sunt conforme. Şi care nu-şi fac, normal, efectul”, mai spune epidemiologul.
Unul dintre documentele trimise de doctor către SRI, în 27 octombrie 2014, are 20 de pagini, în care este detaliat modul în care un distribuitor al firmei franţuzeşti Anios urma să câştige o licitaţie la un spital judeţean.
Medicul spune că a reclamat SRI mai multe licitaţii trucate în judeţul său, respectiv cele din 2008, 2010 şi 2014: “Şi au câştigat exact cine le-am indicat, distribuitorii lui Anios, pe fiecare categorie de antiseptice. Discutam foarte des. Încercam să le explic standardele pe dezinfectanţi ca să înţeleagă dezastrul”.
“A mai fost ceva. A existat o listă de epidemiologi trimişi în SUA la specializare de către Ministerul Sănătăţii. Eu deja nu mai eram în sistem, lucram în zona privată, dar am aflat şi le-am zis: «vedeţi că a intervenit cineva care distribuie Anios şi a pus medici pe listă ca un cadou din partea firmei».(…) Şi cei din SRI au verificat, că au şi ei oameni în Ministerul Sănătăţii. S-au întors şi mi-au spus: «Aşa e, ai dreptate. Firma a intervenit la minister şi şi-a pus medicii pe listă!»”, continua medicul.
El mai susţine că a informat SRI şi despre problemele dezinfectanţilor de la Hexi Pharma, în 2015: “Aflasem de la un laborator din Germania, nemţii sunt probabil campionii controlului pe dezinfectaţi, că Thor nu a trecut testele acolo, deşi în România a avut rezultate bune declarate. (…) Le-am spus celor de la SRI, care au zis că dacă laboratorul nu e acreditat n-au ce să facă”.
Contactat de jurnaliştii de la GSP şi întrebat dacă Serviciul Român de Informaţii a ştiut despre problemele de calitate ale dezinfectanţilor din spitale, Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a răspuns: “SRI informează decidenţii legali despre vulnerabilităţile sistemului public de sănătate. În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecţiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanţi utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară”.
Marincea a spus că printre beneficiarii legali ai informărilor SRI pe această problematică sunt preşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii, miniştrii, primul-ministru, preşedintele României.
“Toţi aceşti beneficiari legali au primit informări constante, fiecare potrivit atribuţiilor lui, despre disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti”, a mai declarat Marincea pentru GSP.
Jurnaliştii GSP mai scriu, citând o sursă a ziarului, că toţi ultimii şase miniştri ai Sănătăţii au primit informări de la SRI despre dezinfectanţi şi infecţiile nosocomiale.
De asemnenea, GSP scrie că în ultimii cinci ani Spitalul SRI a făcut 63 de achiziţii directe, fără licitaţie, de la Hexi Pharma.
Detalii din anchetă, pe site-ul jurnalistului Cătălin Tolontan - www.tolo.ro
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.