Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, la Antena 3, că înclină spre varianta ca indemnizaţiile de creştere a copilului să nu fie plafonate la 10.000 de lei, însă decizia finală va fi luată după analiza de impact a acestei măsuri, analiză pe care o vor face Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe.
Primul-ministru a afirmat că discuţiile privind plafonarea indemnizaţiilor de creştere a copilului a apărută după aprobarea, în cursul săptămânii trecute, a Planului de convergenţă 2017-2020 pentru adoptarea euro, în care plafonarea era discutată doar ca posibilitate, nu ca o decizie iminentă, motiv pentru care Grindeanu a caracterizat discuţia drept ”o furtună într-un pahar cu apă”.
”Iarăşi este o furtună într-un pahar cu apă. 97% dintre indemnizaţii sunt sub 5.000 de lei. Vorbim de 3%, care sunt peste 5.000 de lei. În acel plan de convergenţă nu se vorbeste de o hotărâre pe care am luat-o deja, ci că există această posibilitate să plafonăm indemnizaţiile nu la 5.000 de lei, ci la 10.000 de lei”, a spus Sorin Grindeanu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a precizat că nicio măsură în această direcţie nu va fi luată fără o analiză de impact prealabilă, adăugând că înclină spre varianta să nu se recurgă la plafonare.
”Nu cred că sunt atât de multe indemnizaţii peste 10.000 de lei şi care respectă legea, sunt sub 1%. Nu cred că este un impact foarte mare asupra bugetului, dar nici foarte mic (...) Există o analiză pe care şi Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor trebuie să o prezinte în perioada următoare. Eu înclin să nu facem această plafonare. Opţiunea mea să văd acea analiză să vedem sumele şi despre ce este vorba”, a conchis Grindeanu.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Parlament, întrebat dacă Olguţa Vasilescu riscă sancţiuni în urma afirmaţiilor pe tema plafonării indemnizaţiei pentru creşterea copilului, că în Comitetul Executiv s-a dat doar o „mustrare verbală”, liderul social-democraţilor exprimându-şi speranţa că nu vor mai avea loc astfel de situaţii, în care miniştrii să nu comunice bine.
Referitor la plafonarea indemnitaţiilor pentru creşterea copilului, preşedintele PSD a spus că se poate discuta despre o astfel de măsură doar în momentul în care va fi bine argumentată. ”Când o să fie bine argumentat, putem discuta (despre plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului – n.r.), deocamdată nu, pentru că nici eu, nici dumneavoastră nu ştim exact câte cazuri de megaindemnizaţii sunt. Asta e de fapt problema”, a răspuns liderul PSD.
El a susţinut că miniştrii au căpătat un obicei prost, şi anume că nu comunice motivele care determină anumite măsuri în actul guvernamental. „Au căpătat un obicei prost. Sunt buni miniştri, au un act bun de guvernare, numai că ei comunică doar efectele, uitând să comunice înainte ceea ce a determinat acea măsură”, a subliniat preşedintele PSD.
Întrebat în continuare dacă susţine principiul de a fi plafonate aceste indemnizaţii, Liviu Dragnea a precizat că, în forma în care s-a prezentat măsura, nu poate fi de acord cu ea.
„Subiectul nu se închide astăzi. Eu am spus că, aşa cum a fost prezentat, nu pot fi de acord să plafonăm aceste lucruri. Trebuie să ne prezinte guvernul de ce susţine această măsură, dacă argumentele sunt serioase, putem discuta. Dacă nu sunt serioase, nu sunt de acord”, a conchis liderul PSD.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.