Maşinile Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov au parcurs într-un an peste 6 milioane de kilometri, adică înconjurul pământului de 155 de ori, a declarat vineri dr Alis Grasu, managerul SABIF, la împlinirea a 111 ani de la înfiinţarea primului serviciu de salvare din România, adăugând că într-un an au fost 465.341 cazuri, mai mult de jumătate pentru probleme foarte grave. Potrivit medicului, la nivel naţional, ambulanţele au intervenit în peste cinci milioane de cazuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Medicul Alis Grasu a spus că salvările Capitalei au făcut peste şase milioane de kilometri, echipajele medicale mergând la 465.341 cazuri, din care 253.941 urgenţe medicale, cu 40.281 în spaţii publice.

"Lungimea Ecuatorului este 40.075 kilometri, distan'a iar dela Pământ la lună 384.400 kilometri. Astfel că salvările noastre au  înconjurat pământul de 155 de ori sau au parcurs de 16 ori distanţa Pământ - Lună. Iar noi şi colegii de la toate serviciile de ambulanţă din România au fost solicitaţi la peste cinci milioane de intervenţii, doar într-un an. Este mult, este puţin, nu ştim. Dar ceea ce pot spune este că, în pofida oricărei greutăţi sau oricăror lipsuri, angajaţii din serviciile de ambulanţă, medici, asistenţi, ambulanţieri, personal din dispecerat, este continuu la datorie, sâmbătă, duminică, Paşti, Crăciun, Anul Nou, sărbători legale sau vacanţe. Să ştiţi că în serviciile de ambulanţă este mereu cineva pregătit să vă salveze viaţa", a afirmat Alis Grasu de Ziua Naţională a Ambulanţei din România, care a început cu Imnul Ambulanţei, intonat de cei peste 500 de angajaţi veniţi din toată ţara să aniverseze împlinirea a 111 ani de la înfiinţarea acestui serviciu.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Aliniate ca la paradă, ambulanţele îşi mai semnalizau din când în când prezenţa pornind sirenele pe care le folosesc în trafic. Şi, pentru că în cazurile grave există şi aproape 10 intervenţii pentru stop cardiorespirator, echipajul SABIF a făcut o demostraţie privind resuscitarea unui pacient în această stare, dar simulând toate procedurile din momentul în care s-a priomit un apel la 112. Cazul prezentat a fost unul fericit, pentru că pacientul a răspuns manevreleor, iniţiate mai întâi de ruda celui aflat în stop cardiorespirator, sub coordonarea dispecerului de serviciu. A sosit o ambulanţă tip B, singura liberă la momentul apelului şi cea mai apropiată de locul în care se afla bolnavul care a continuat manevrele. În  foarte scurt timp, a sosit şi Ambulanţa cu medic cu toată aparatura necesară. Pacientul a fost stabilizat, pus în salvare şi dus la spital.

"Aţi văzut un caz fericit. Avem cam 8 - 10 cazuri de stop cardiorespirator, dar din nefericire doar zece nu au rezultat pozitiv,  de multe ori sunt în stadiul terminal, iar manevrele de resuscitare nu mai au niciun efect", a mai spus dr Alis Grasu.

Cele două mai probleme ale serviciilor de ambulanţă rămân, potrivit şefilor serviciilor de ambulanţă, parcul auto îmbătrânit şi lipsa de personal.

"Deficit personal da, este, cam  între 28-46 la sută. Sperăm într-o o suplimentare cu 500 de posturi la nivelul Serviciilor de ambulanţă, Aşteptăm cu mare emoţie să se finalizeze şi procedura de ahiziţie a ambulanţelor,  să se suplimenteze capacitatea de intervenţie, pentru că peste 70 % dintre ambulanţele din Bucureşti au norma de casare îndeplinită, dar sunt în stare de funcţonare", a mai spus doctoriţa Grasu, precizând că 14 maşini  au între 14-16 ani. 

Secretarul de stat pentru asistenţă medicală din Ministerul Sănătăţii, Cristian Grasu, spune că problemele din serviciile de ambulanţă sunt cunoscute, mai ales că vine din sistem, şi estimează în în 2018 se va putea vorbi despre primele 300 - 700 de ambulanţe noi din cele aproape 4.000 necesare în toată ţara.

"Suntem în situaţia în care se reface licitaţia pentru ambulanţe. Probabil că primele maşini vor veni în 2018 între 300 şi 700, în primul an", a explicat dr Cristian Grasu.

Şi deficitul de personal este acum în atenţia Ministerului Sănătăţii. "Se lucrează la un memorandum pentru a deschide noi posturi", a mai spus dr Grasu.

Ministrul Sănătăţii i-a felicitat pe angajaţii ambulanţelor pentru munca pe care o depun continuu şi a spus că se închină în faţa lor. 

Ulterior, ambulanţele au plecat în coloană spre mai multe puncte 0din Bucureşti, unde au rămas timp de o oră pentru a acorda primul ajutor celor aflaţi în nevoie.

Cei mai mulţi bucureşteni le-au urat "La mulţi ani" şi au spus că au aflat câte ceva despre aniversarea de azi. Unii oameni s-au bucurat că le poată fi măsurată tensiunea sau pentru că pot întreba medicul despre problemele lor de sănătate. De asemenea, au fost şi situaţii când oamenii au discutat despre subiectul aprins al vaccinării.

Ambulanţele s-au retras după ora 14.00. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.