Geoparcul Ţinutul Buzăului a primit în mod oficial acreditarea ca Geoparc UNESCO/ Ciolacu: Cred că Vulcanii Noroioşi şi peisajele de pe la Bozioru lasă în urmă multe locuri din lumea asta
Geoparcul Ţinutul Buzăului a primit în mod oficial acreditarea ca Geoparc UNESCO/ Ciolacu: Cred că Vulcanii Noroioşi şi peisajele de pe la Bozioru lasă în urmă multe locuri din lumea asta
Geoparcul Ţinutul Buzăului a primit, joi, în mod oficial, acreditarea ca geoparc internaţional UNESCO, fiind al doilea din România, după Ţara Haţegului. Alături de Ţinutul Buzăului, alte 7 geoparcuri din întreaga lume au primit acreditarea UNESCO în cadrul unei ceremonii desfăşurate online. "Cred că Vulcanii Noroioşi şi peisajele de pe la Bozioru lasă în urmă multe locuri din lumea asta", a afirmat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, prezent la eveniment.
"E unul dintre momentele în care sunt mândru că sunt buzoian şi fac parte din această echipă superbă de la Buzău. Astăzi primim oficial intrarea în UNESCO. E o muncă care se închide astăzi şi totodată se porneşte o nouă muncă de promovare. Vinovaţi sunt Consiliul Judeţean în primul rând, foştii şi actualii parlamentari care au făcut şi fac parte din comisia UNESCO. A fost un efort substanţial al Consiliului Judeţean şi urmează alte investiţii importante atât de la Consiliul Judeţean, cât şi de la cele 18 UAT-uri din componenţa Ţinutului Buzăului. La Ministerul Dezvoltării sunt prinse deja 400 milioane doar pentru Ţinutul Buzăului în programul Anghel Saligny, dar sunt şi fondurile europene şi cunosc bine capacitatea Consiliului Judeţean şi cea a celor 18 primari. Nu vreau să fiu subiectiv, dar ce vedem la CNN, Euronews si pe unde îşi mai prezintă diverse state frumuseţile nu cred că se compară cu ceea ce avem la Buzău. Cred că Vulcanii Noroioşi şi peisajele de pe la Bozioru lasă în urmă multe locuri din lumea asta”, a afirmat Marcel Ciolacu, prezent la eveniment.
Ulterior delegaţia s-a deplasat la Consiliul Judeţean unde a fost organizată o expoziţie în care au fost prezenţi Amelia Papasizu şi Mircea Micu, doi buzoieni desemnaţi de UNESCO Tezaure Umane Vii pentru munca depusă în sprijinul promovării tradiţiilor populare din zona Buzăului.
Ţinutul Buzăului a fost primul geoparc desemnat să se prezinte în cadrul evenimentului global organizat online de UNESCO şi, după o prezentare a preşedintelui CJ, Petre Emanoil Neagu, a preşedintelui Asociaţiei Ţinutul Buzăului, Răzvan Gabriel Popa, şi a unui film despre frumuseţile din zona Geoparcului Ţinutului Buzăului a avut loc şi un scurt recital muzical la bucium, caval şi cimpoi.
"A fost o zi emoţionantă. Fără să exagerez, a fost cel mai important eveniment din ultimii 30 de ani din judeţul Buzău. Şi chiar am fost sincer şi am vorbit din suflet când am transmis mesajul către boardul UNESCO. Practic cei 40.000 de locuitori din Ţinutul Buzăului simt aceeaşi bucurie şi speranţă. De ce nu şi pentru prosperitatea din zonă. Ce înseamnă lucrul ăsta. Înseamnă că am reuşit împreună cu cei care au fost alături de noi într-o perioadă destul de lungă, de aproximativ 10 ani. În următorii trei ani vor fi alocaţi ca investiţii pentru cei 40.000 de locuitori din Ţinutul Buzăului mai mult de 100 de milioane de euro. De unde vin banii ăştia? Sunt fonduri europene sau fonduri guvernamentale sau fonduri proprii. În acest moment avem mai multe proiecte în implementare în Ţinutul Buzăului fie pe infrastructura rutieră, fie în infrastructura de apă canal. Astăzi m-am bucurat tare mult că am avut onoarea să avem un reprezentant de la Ministerul de Externe şi din boardul UNESCO de la Bucureşti. Vom colabora în continuare cu aceste instituţii şi nu şi nu în ultimul rând cu tot ce înseamnă societate civilă din Ţinutul Buzăului incluzând aici operatorii de turism, oameni care conservă tradiţiile şi aşa mai departe”, a spus Petre Emanoil Neagu.
"Cred că prezenţa noastră astăzi aici este un moment care ar trebui să se transforme de a doua zi într-un beneficiu pentru toţi locuitorii celor 18 comune ale Ţinutului Buzăului, dar în egală măsură pentru întreaga Românie pentru că ceea ce are Ţinutul Buzăului nu are nimeni altcineva pe planetă. Şi asta nu o spun ca să fac plăcere oamenilor de aici. Dar pentru că trebuie să amintim că acesta este unul dintre criteriile în baza căruia a fost desemnat Ţinutul Buzăului geoparc internaţional UNESCO. Dar nu numai că ne-a dus în reţeaua globală a geoparcurilor, ne-a dus în lumea UNESCO, în lumea desemnării UNESCO şi acest lucru înseamnă un patrimoniu natural de excepţie. Dar cum de foarte multe ori s-a subliniat astăzi şi Ţinutul Buzăului, şi Ţara Haţegului ne vorbeşte despre oameni pentru că „mama pământ” cum spun oamenii de la UNESCO ne dăruieşte, dar dacă noi oamenii nu ştim să valorificăm nu ajută la nimic. Câtă bogăţie şi câtă frumuseţe avem trebuie să ne aducă poate bunăstare poate o dezvoltare teritorială integrată. Vă felicit pe toţi! Comisia Naţională a României pentru UNESCO este mândră şi mulţumeşte că are şansa să rostească numele Ţinutul Buzăului în toate limbile UNESCO. Vă felicit şi sper ca peste un an să venim aici cu cât mai mulţi turişti pentru că suntem capabili de mai mult şi de mai bine”, a declarat Madlen Serban, secretar general Comisia Naţionala a României pentru UNESCO.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.