Universitatea din Bucureşti derulează un nou proiect internaţional în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului - Geoparc Internaţional UNESCO, intitulat "Danube GeoTour” şi care urmăreşte punerea în valoare a patrimoniului geologic pentru dezvoltarea turismului din ţările dunărene, anunţă instituţia de învăţământ superior.
"Proiectul îşi propune să răspundă unei provocări importante, respectiv valorizarea excepţionalelor resurse naturale şi de patrimoniu ale geoparcurilor prin dezvoltarea turismului durabil cu impact negativ minim asupra mediului. Totodată, partenerii în proiect urmăresc un rezultat comun şi anume să consolideze cooperarea dintre regiunile şi geoparcurile din ţările aflate de-a lungul Dunării. În acest sens va fi dezvoltat un produs turistic comun, inovator care să promoveze conceptul de geoparc şi să atragă cât mai mulţi turişti. Prin intermediul unei strategii comune, vor fi puse bazele unor geoproduse dezvoltate pe două direcţii majore: «geocultură» (geoartă, geoalimente, geoarheologie, geobijuterii etc) şi «geoactivităţi» în natură (geociclism, geohiking, georafting etc). Noile produse se adaugă ofertei de activităţi a geoparcurilor din ţările dunărene cu scopul de a accentua rolul geoparcurilor în promovarea conservării patrimoniului natural şi cultural şi al conştientizării importanţei legăturii dintre om şi planeta Pământ", explică reprezentanţii Universităţii din Bucureşti.
O primă întâlnire în cadrul proiectului are loc în perioada 13 - 15 martie, în Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, precizează Universitatea din Bucureşti.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit instituţiei, prin intermediul schimbului de experienţă, testarea unor geoproduse turistice pilot şi prin noi abordări în interpretare, proiectul îşi propune să mărească implicarea comunităţilor locale în activităţile geoparcurilor şi să aducă geoparcurile din ţările dunărene la acelaşi nivel de calitate a produselor cu cele din celelalte ţări ale Uniunii Europene.
Proiectul "Danube GeoTour” a fost iniţiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin Heritage Centre Idrija şi reuneşte parteneri din 11 ţări (Slovenia, Ungaria, Austria, Croaţia, Republica Cehă, România, Slovacia, Finlanda, Portugalia şi Franţa) reunind geoparcuri, parcuri naturale şi universităţi din ţările dunărene, dar şi din Reţeaua Europeană a Geoparcurilor.
De asemenea, "Danube GeoTour” beneficiază de sprijinul Reţelei Globale a Geoparcurilor, partener în proiect.
Acest proiect debutează în 2017, an declarat de Naţiunile Unite drept Anul internaţional al dezvoltării prin turism sustenabil, la care a aderat şi Reţeaua Globală a Geoparcurilor UNESCO. Termenul de finalizare a proiectului este iunie 2019.
Geoparcul Dinozaurilor, ce cuprinde întreaga Ţară a Haţegului este sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 120 de teritorii din 33 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare, mai arată Universitatea din Bucureşti.
"Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtual", spun reprezentanţii Universităţii din Bucureşti.
Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural. Dinozaurii pitici descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.
Administrarea Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului - Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.