Garda de Mediu a prezentat, joi, principalele surse de poluare din Bucureşti, după ce staţiile de monitorizare au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor admise pentru indicatorul PM 10, în perioada 20 - 22 martie. Aceste cauze sunt activităţile industriale, traficul rutier, încălzirea rezidenţială, şantierele construcţii, salubrizarea ineficientă, arderile necontrolate de deşeuri, fondul de poluare regional, precum şi de condiţiile meteorologice. Garda de Mediu anunţă că au fost aplicate amenzi.
Un cumul de factori a generat poluarea în Capitală, în perioada 20 - 22 martie, potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Gărzii Naţionale de Mediu.
Potrivit sursei citate, comisarii Gărzii de Mediu au făcut controale, inclusiv pe timpul nopţii, pentru identificarea surselor de poluare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Astfel, comisarii au stabilit că, în zona de protecţie a staţiei de monitorizare B1 Lacul Morii, se desfăşoară construcţia Pasajului Suprateran Ciurel şi a unui ansamblu rezidenţial. Pentru neconformităţile constatate, ambii antreprenori generali ai acestor lucrări au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare de 15.000 lei/fiecare, conform Legii nr. 104/2011, privind calitatea aerului înconjurător.
Totodată, în zona staţiei de monitorizare B6 – Cercul Militar, s-a constatat existenţa unui şantier situat pe strada Matei Millo, unde se realizează construcţia unei clădiri de birouri şi servicii. Pentru neluarea măsurilor de reducere a emisiilor de pulberi, constructorul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 15.000 lei, conform Legii nr. 104/2011.
”În timpul verificărilor efectuate pe teren, a fost identificată o centrală termică aparţînând CFR Infrastructură, cu funcţionare pe combustibil uşor CLU. Din cauza gradului mare de uzură şi pentru faptul că nu se asigura monitorizarea emisiilor, s-a dispus sistarea activităţii de producere a energiei termice şi a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 15.000 lei”, mai precizează sursa citată.
Potrivit Gărzii de Mediu, în noaptea de 20 martie, a avut loc un incendiu la un imobil de locuinţe în zona Chitila Triaj, care a generat, de asemenea, poluarea aerului în zona de Nord - Vest a Capitalei.
Comisarii Gărzii de Mediu au constatat şi arderi necontrolate de deşeuri, inclusiv deşeuri de ambalaje şi deşeuri provenite din dezmembrări auto, în localitatea Sinteşti, Comuna Vidra din judeţul Ilfov.
De asemenea, ”o altă sursă a poluării aerului cu pulberi o reprezintă şi resuspensia particulelor de praf pe arterele de circulaţie, motiv pentru care, primăriile de sector sunt obligate să asigure aspirarea şi spălarea carosabilului şi trotuarelor”, se mai arată în comunicat.
Concluzia specialiştilor este că poluarea din zona Capitalei, înregistrată în perioada 20-22 martie, a fost cauzată de ”un cumul de factori generat de activităţile industriale, traficul rutier, încălzirea rezidenţială, şantierele construcţii, salubrizarea ineficientă, arderile necontrolate de deşeuri, fondul de poluare regional, precum şi de condiţiile meteorologice”.
Ministerul Mediului a anunţat, marţi, ”un nou episod de creşteri ale valorilor particulelor în suspensie PM10”, la mai multe staţii de monitorizare a calităţii aerului din Bucureşti şi precizează că a fost transmisă o avertizare către Primăria Municipiului Bucureşti pentru dispunerea de măsuri imediate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.