Zeci de copii din Galaţi au jucat şah, miercuri, cu persoane cu deficienţe de vedere, în cadrul programului educaţional "Săptămâna altfel", copiii având şi posibilitatea să testeze maşina de scris în sistemul Braille, precum şi alte obiecte speciale pentru nevăzători.
În cadrul evenimentului, organizat de Asociaţia Nevăzătorilor din Galaţi, zeci de copii au avut posibilitatea să joace şah cu persoanele cu deficienţe de vedere. Tablele de şah au fost unele speciale pentru nevăzători, pătratele de culoare închisă ale tablei fiind în relief, iar cele de culoare deschisă adâncite. "Un nevăzător poate să joace şah fără problemele, simte piesele, le cunoaşte, iar ajutorul din partea celui care vede este acela că trebuie să spună ceea ce a mutat", a spus unul dintre participanţi la jocul de şah care are deficienţe de vedere.
La rândul lor, copiii s-au arătat uimiţi de felul în care reuşesc să joace şah cei care sunt nevăzători, conştientizând cât de importantă este vederea. "Este uimitor că cineva a învăţat cu degetele, cu mâinile să manevreze şahul. Nu îmi imaginam că voi avea ocazia să joc şah în acest fel", a spus unul dintre copiii participanţi la eveniment.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În cadrul evenimentului, copiii au putut să testeze şi maşina de scris în sistemul Braille, precum şi alte obiecte speciale pentru nevăzători, cum ar fi echere sau plăcuţe de scris destinate acestora.
"La orele de educaţie civică am discutat despre persoanele cu dizabilităţi şi mi s-a părut interesant ca în Săptămana Altfel să organizăm o activitate în cadrul căreia să intre în contact cu aceste persoane şi să vadă pe viu despre ce este vorba pentru că în clasă este doar teorie", a spus Silvia Olăraş, învăţătoare Şcoala gimnazială nr.22.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Galaţi, Vasile Ilieş, a spus că scopul evenimentului a fost tocmai acela de a favoriza interacţiunea dintre copii şi persoanele cu deficienţe de vedere pentru prevenirea marginalizării şi a excluziunii sociale. "Ambele părţi au de câştigat deoarece copiii conştientizează de mici necesităţile persoanelor cu dizabilităţi vizuale, iar pe cealaltă parte nevăzătorii vor primi sprijin din partea celor care astăzi sunt informaţi despre necesităţile lor. Această interacţiune este strict necesară pentru prevenirea marginalizării şi a excluziunii sociale pentru persoanele cu handicap vizual", a spus Vasile Ilieş.
La nivelul judeţul Galaţi sunt înregistrate aproximativ 1.500 de persoane cu deficienţe de vedere.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.