Prefectul judeţului Galaţi a cerut în instanţă anularea hotărârii Consiliului Local al municipiului Galaţi, din 12 aprilie, de suspendare pe termen nedeterminat a funcţionării sistemului centralizat de termoficare al oraşului, în timp ce primarul îi cere premierului să-l demită pe prefect pentru acţiunile din ultima perioadă.
Prefectul Gabriel Panaitescu a solicitat Tribunalului Galaţi anularea hotărârii Consiliului Local al municipiului Galaţi, din 12 aprilie 2017, privind aprobarea unor măsuri legate de sistemul centralizat de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi, potrivit unui comunicat transmis, joi, de Prefectura Galaţi.
În comunicatul Prefecturii, referitor la această hotărâre prin care s-a suspendat pe termen nedeterminat funcţionarea sistemului centralizat de termoficare al municipiului Galaţi, se face referire la încălcarea mai multor reglementări, între care Legea nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică, modificată şi completată prin Legea nr. 187/2012, care prevede că "înfiinţarea, organizarea, coordonarea, monitorizarea şi controlul serviciului public de alimentare cu energie termică constituie obligaţii ale autorităţilor administraţiei publice locale".
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În comunicat se mai spune că măsura nu îndeplineşte condiţiile de legalitate, întrucât legislaţia în acest domeniu nu prevede posibilitatea de a "suspenda" un astfel de serviciu, această noţiune nefiind întâlnită în cuprinsul Legii nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică, modificată şi completată prin Legea nr. 187/2012. În plus, se mai precizează că în conformitate cu prevederile Legii nr. 51/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, serviciile de utilităţi publice au caracter permanent şi regim de funcţionare continuu, autorităţile care le conduc şi coordonează fiind obligate să identifice soluţii de asigurare a funcţionării corespunzătoare a acestora.
Prin întreruperea furnizării energiei termice către beneficiari, au fost încălcate şi prevederile Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care dispun că, în exercitarea atribuţiilor privind gestionarea serviciilor furnizate către cetăţeni, consiliul local asigură, potrivit competenţelor sale şi în condiţiile legii, cadrul necesar pentru furnizarea serviciilor comunitare de utilitate publică: alimentare cu apă, gaz natural, canalizare, salubrizare, energie termică, iluminat public şi transport public local, mai susţine Prefectura.
Prin aceeaşi hotărâre, se precizează în comunicatul Prefecturii, s-au aprobat şi măsuri de conservare a bunurilor mobile şi imobile, proprietate publică sau privată a municipiului Galaţi, aferente serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, precum şi preluarea parţială a acestora de către societatea Apă-Canal S.A. Galaţi, fără o inventariere şi descriere a acestor bunuri, lipsind astfel actul adoptat de claritate şi predictibilitate.
„Mai mult decât atât, articolul 4 din HCL 157/2017, ridică probleme de cvorum, întrucât, potrivit prevederilor Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, «hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie».Pentru aprobarea unei astfel de hotărări, era nevoie de un cvorum de minimum 2/3 din numărul total al consilierilor în funcţie, respectiv de 18 voturi "pentru", hotărârea fiind adoptată cu un număr de 16 voturi "pentru" din totalul de 26 de consilieri în funcţie”, se precizează în comunicatul Prefecturii.
Potrivit Constituţiei României şi Legii 554/2004 a contenciosului administrativ, actul atacat este suspendat de drept până la soluţionarea cauzei, se spune în încheiere.
Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, cel care a susţinut adoptarea hotărârii de către Consiliului Local, a declarat, joi, telefonic, că atacarea în contencios administrativ a hotărârii de către prefect ”ţine mai mult de dorinţa de a încurca”. În plus, Pucheanu a spus că îi cere premierului României să-l demită pe prefect pentru acţiunile sale din ultima perioadă.
"Sper cu această ocazie, dacă tot vrea să încurce domnul prefect, să-şi asume şi să iasă public să aibă curajul să recunoască că va fi cel din cauza căruia la iarnă vor exista probleme mari vizavi de încălzirea cetăţenilor municipiului Galaţi şi tot cu această ocazie îi cer premierului României schimbarea din funcţie a dlui. prefect din cauza modului în care înţelege să-şi facă datoria faţă de cetăţeni, atât din municipiu, cât şi din judetul Galaţi, ţinând cont şi de modul în care a gestionat problema energiei electrice de acum două-trei săptămâni. Probabil că doreste să fie tatăl tuturor problemelor de pe raza judeţului Galaţi, atât a termiei, cât şi a energiei”, a afirmat Pucheanu.
Consilierii locali au aprobat, pe 12 aprilie, în cadrul unei şedinţe extraordinare, suspendarea furnizării/prestării serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat către beneficiarii sistemului de utilitate publică, începând cu data de 01.05.2017 la nivelul municipiului Galaţi.
Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, spunea pe 12 aprilie că este vorba despre o suspendare pe termen nedeterminat a funcţionării sistemului centralizat de termoficare, adăugând că sistemul s-ar putea redeschide numai dacă va apărea în viitor o variantă viabilă, dar numai cu o contorizare separată pe fiecare apartament.
Totodată, printr-o altă hotărâre, s-a decis ca valoarea ajutorului financiar pentru cei care depind de sistemul centralizat de termoficare să fie de 3.000 lei pentru achizitionarea unui sistem de încălzire şi apă caldă alternativ pentru încălzirea locuinţei. Prin excepţie ajutorul financiar se acordă şi familiilor/persoanelor singure debranşate anterior datei de 01.04.2017, care îndeplinesc o serie de criterii, nu beneficiază de nici un alt sistem de încălzire şi nici nu deţin branşament individual la reţeaua de gaze (destinat utilizării unui sistem de încălzire), pe baza unei anchete sociale efectuate de către o comisie numită prin dispoziţie a primarului. De asemenea ajutorul financiar se acordă şi familiilor /persoanelor singure care înregistrează datorii la plata cheltuielilor de întreţinere de până la 3.000 de lei şi care prezintă o declaraţie notarială prin care se obligă să achite datoriile restante în termen de cel mult 12 luni de la data solicitării ajutorului financiar. Pot beneficia de aceste ajutoare persoanele singure care are un venit net mediu lunar sub 2.500 lei; familiile formate din 2 membri care au un venit net mediu lunar pe membru de familie sub 2.000 lei; familiile formate din 3 membri care au un venit net mediu lunar pe membru de familie sub 1.700 lei; familiile formate din 4 sau mai mulţi membri - care are un venit net mediu lunar pe membru de familie sub 1.450 lei.
În acest scop, Primăria a pus la dispoziţia cetăţenilor şase puncte unde pot depune dosarul cu actele necesare în vederea obţinerii acestui ajutor.
În municipiul Galaţi figurau în urmă cu câteva săptămâni circa 35.000- 36.000 de apartamente branşate la sistemul centralizat de furnizare a apei calde menajere şi căldurii, din care doar circa 25.000 de apartamente sunt şi locuite efectiv.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.