Doar 20.000 de apartamente dintre cele 98.000 din municipiul Galaţi mai sunt branşate la sistemul centralizat de termoficare, Primăria primind de la cetăţeni în ultimele luni peste 7.000 de dosare în vederea acordării ajutorului financiar de 3.000 de lei pentru achiziţionarea unor surse alternative de încălzire şi apă caldă, măsură sistată temporar, până anul viitor, în condiţiile în care miercuri a început furnizarea agentului termic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În municipiul Galaţi sunt 98.000 de apartamente, însă doar circa 20.000 dintre acestea mai depind de sistemul centralizat de termoficare care a fost deschis miercuri pentru prima dată în acest sezon.

În ultimii ani, numărul gălăţenilor dependenţi de sistemul centralizat a scăzut constant, având în vedere problemele în asigurarea căldurii şi apei calde la parametrii necesari sau a avariilor înregistrate la instalaţiile de producţie şi de distribuţie a agentului termic, pe fondul dificultăţilor financiare ale societăţilor de termoficare, respectiv producătorul Electrocentrale, şi distribuitorul Calorgal.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De altfel, în 2015, Apaterm, fosta societate care asigura distribuţia agentului termic, a ajuns în faliment, fiind înlocuită de Calorgal.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, susţine închiderea sistemului centralizat de termoficare din cauza pierderilor cu care se confruntă societatea Calorgal, aflată în subordinea Consiliului Local, motiv pentru care a demarat aplicarea unei măsuri prin care Primăria acordă cetăţenilor, de la sfârşitul lunii iunie, un ajutor financiar de 3.000 de
lei în vederea achiziţionării unor surse alternative de încălzire şi apă caldă.

Măsura este sistată temporar, în condiţiile în care, miercuri, a început furnizarea agentului termic.

Astfel, potrivit reprezentanţilor Primăriei Galaţi, de la sfârşitul lunii iunie şi până în prezent, s-au primit peste 7.890 de dosare pentru acordarea ajutorul financiar de 3.000 de lei în vederea achiziţionării unor surse alternative de încălzire şi apă caldă.

Dintre cele 7.890 de dosare, 7.271 au fost admise, fiind făcute până acum plăţi efective pentru 5.336 de dosare. Din primăvara anului viitor se va relua această măsură, astfel încât, cel mai probabil, în sezonul următor se va renunţa definitiv la sistemul centralizat de termoficare la nivelul municipiului Galaţi.

Pot beneficia de aceste ajutoare persoanele singure care are un venit net mediu lunar sub 2.500 lei; familiile formate din 2 membri care au un venit net mediu lunar pe membru de familie sub 2.000 lei; familiile formate din 3 membri care au un venit net mediu lunar pe  membru de  familie sub 1.700  lei; familiile formate din 4 sau mai mulţi membri - care are un venit net mediu lunar pe membru de  familie sub 1.450 lei. 

În continuare, gălăţenii care depind de sistemul centralizat de termoficare vor plăti în acest sezon mai mult pentru căldura pe care o primesc, după ce, săptămâna trecută, consilierii locali au aprobat majorarea preţului gigacaloriei cu aproape 10 lei, astfel încât preţul local al energiei termice facturate populaţiei a fost stabilit la suma de 200,69 lei/Gcal inclusiv TVA, ca urmare a majorării de către Electrocentrale a preţulului de producţie a agentului termic. Pe de altă parte, subvenţia unitară de la bugetul local nu a suferit modificări, fiind de 270,24 lei/Gcal inclusiv TVA, în condiţiile în care preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice destinată populaţiei este de 470,93 lei/Gcal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.