Sindicaliştii societăţii Calorgal, care asigură furnizarea de agent termic în sistem centralizat la nivelul municipiului Galaţi, au lansat, luni, un apel public către autorităţile centrale, inclusiv către Guvern, şi locale pentru menţinerea sistemului, în condiţiile în care, miercuri, în Consiliul Local s-ar putea decide închiderea acestuia. Măsura ar afecta 36.000 de familii.
Sindicatul Lucrătorilor din Servicii Publice "Solidaritatea" de la Calorgal a lansat, luni, un apel public către Guvernul României, Autoritatea Naţională de Reglementare in Domeniul Energiei, Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Comisia Europeană, Prefectura Judeţului Galaţi şi Primăria Municipiului Galaţi pentru menţinerea şi funcţionarea cu caracter de permanenţă şi siguranţă a sistemelor publice de alimentare cu energie termică, care, în opinia sindicaliştilor reprezintă cea mai bună soluţie pentru încălzirea locuinţelor şi furnizarea apei calde menajere către populaţie şi, în cazul municipiului Galaţi, singura soluţie care răspunde atât necesitaţilor sociale ale populaţiei, cât şi obligaţiilor legale ce revin autorităţilor publice locale şi centrale.
Sindicaliştii spun că sunt convinşi că actualul sistem centralizat de termoficare din Galaţi mai poate supravieţui doar cu implicarea Guvernului, producătorul S.C. Electrocentrale Galaţi S.A aflându-se în portofoliul Guvernului, iar societatea de distribuţie S.C. Calorgal S.A. aparţinând de Primăria Galaţi.
"Pe fondul unei relaţionări precare în ultimii ani între cele două componente ale SACET-ului s-a ajuns la falimentul distribuitorului (n.r. - fosta societate Apaterm, aflată tot în subordinea Primăriei, înlocuită ulterior cu Calorgal) şi intrarea în insolvenţă a producătorului, impas major care riscă să afecteze 36.000 de familiii ale municipiului Galaţi şi să compromită definitiv termoficarea în sistem centralizat", se arată în document.
Astfel, sindicaliştii cer amânarea luării unei decizii de către Consiliul Local în cadrul şedinţei extraordinare programată pentru miercuri privind viitorul sistemului de încălzire al oraşului.
"Solicităm amânarea luării deciziei de către Consiliul Local cu privire la închiderea sistemului de termoficare programată pentru 12 aprilie 2017 şi constituirea unei echipe comune de lucru Guvern - Primăria Galaţi pentru a se analiza toate variantele posibile. O astfel de echipă cu specialişti şi responsabili implicaţi ar putea stabili 1) soluţii eficiente pentru gestionarea unui sistem public de termoficare cu un parcurs realist sau 2) închiderea sistemului cu pregătirea tuturor măsurilor necesare astfel încât să fie realizate obligaţiile guvernamentale şi ale administraţiei locale şi respectate normele comunitare faţă de cetăţeni", se mai spune în document.
În situaţia în care sistemul public de termoficare ar fi închis, sindicatul solicită să fie iniţiat un Plan social cu măsuri concrete în sprijinul salariaţilor şi să se facă demersurile necesare pentru obţinerea veniturilor în completare prevăzute de OUG 36/2013 pentru cei 527 salariaţi ai Calorgal S.A şi cei 345 de salariaţi ai Electrocentrale S.A care ar urma să rămână fără locuri de muncă.
"Măsura concedierii în unele cazuri vizează doi sau mai mulţi membri din aceeaşi familie. Mai mult, din cauza specializărilor si a cererilor reduse pe piaţa locală a muncii, aceşti salariaţi nu îşi vor putea găsi cu uşurinţă un loc de muncă", mai precizează, printre altele, sindicaliştii.
Pe de altă parte, administratorul special al producătorului Electrocentrale, Sinan Mustafa, a anunţat, luni, că creditorii acestei societăţi sunt de acord cu strategia de preluare a distribuţiei agentului termic în municipiul Galati de către Electrocentrale.
"Astăzi vom depune la Consiliul Local în, mod oficial, propunerea de preluare a acestui serviciu. Ea se va face totuşi în anumite condiţii legate de numărul de consumatori şi modalităţi de plată care, în principiu, nu ar trebui să difere faţă de cele de anul trecut. Urmează mâine şedinţa în comisia de specialitate şi apoi miercuri votul decisiv din cadrul sedinţei Consiliului Local", a scris Sinan Mustafa, pe Facebook.
De altfel, administratorul special al Electrocentrale Galaţi a afirmat în repetate rânduri, în trecut, că susţine menţinerea sistemului centralizat de termoficare al oraşului pe perioada sezonului rece, estimând că efortul financiar al Primăriei se va reduce semnificativ, în condiţiile în care societatea pe care o reprezintă poate prelua şi partea de distribuţie a energiei termice de la Calorgal.
Primăria a anunţat că, în cazul în care societatea care asigură agentul termic se va închide, populaţia va primi apă caldă cel puţin încă 30 de zile.
În cazul în care Consiliul Local va decide să închidă sistemul centralizat de termoficare, Primăria intenţionează să acorde fiecărei familii din apartamentele branşate la sistemul centralizat un ajutor financiar în valoare de 2.700 de lei pentru achiziţionarea unei surse încălzire.
În municipiul Galaţi, în momentul de faţă se asigură furnizarea apei calde în sistem centralizat, după ce la începutul lunii aprilie căldura a fost oprită. Totuşi, în perioada 1-9 aprilie, nu s-a putut asigura furnizarea apei calde din cauza faptului că autorităţile locale au întârziat semnarea contractului cu ArcelorMittal Galaţi, compania care furnizează aburul necesar producerii apei calde de către Electrocentrale în timpul sezonului cald. Întârzierea cu care s-a reluat furnizarea apei calde a fost cauzată şi de anumite proceduri tehnologice necesare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.