Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, afirmă că acel consilier despre care Nicuşor Dan a spus că ar fi avut beneficii din cumpărarea Parcului Verdi este membru în Guvernul PNL şi nu mai lucra în Primărie la momentul achiziţiei parcului, în urmă cu doi ani. "Am depus plângere penală împotrivă lui Nicuşor Dan pentru diseminarea de informaţii false şi calomnioase", anunţă Firea, menţionând că solicită daune morale de 100.000 de euro.
"Am depus plângere penală împotrivă domnului Nicuşor Dan pentru afirmaţiile false şi calomnioase pe care le-a făcut în legătură cu Parcul Verdi: afirmaţii pentru care va trebui să răspundă în faţă justiţiei! Aşa-zisele dezvăluiri bombă sunt doar minciuni şi va dau doar un singur exemplu: consilierul despre care afirmă că ar fi avut beneficii personale în urmă achiziţiei Parcului Verdi este în prezent subsecretar de stat la MDRAP, deci în Guvernul PNL! În plus, la momentul achiziţiei de către Primăria Municipiului Bucureşti a terenurilor care compun Parcul Verdi, acesta nu mai lucra Primăria Capitalei!", susţine Gabriela Firea, într-un comunicat transmis, miercuri, de Primăria Capitalei.
Prin plângerea formulată se solicita constatarea încălcării dreptului la imagine a primarului general, daune morale în cuantum de 100.000 Euro, sumă ce va fi destinată unor proiecte sociale şi obligarea de a publica scuze publice prin intermediul mass media – presă scrisă şi televiziune.
"Acest parc a fost achiziţionat la cererea bucureştenilor, au existat nenumărate proteste şi cereri adresate de locuitorii cartierului Floreasca care au dorit amenjarea parcului Verdi că zonă de agrement şi spaţii de joacă. Achiziţia s-a făcut în conformitate cu prevederile legii, în deplină transparenţă cu respectarea principiului cheltuirii eficiente a banului public şi cu votul majoritar al consilierilor generali, inclusiv PNL şi USR! Hotărârile de Consiliu s-au dovedit temeinice şi legale, acest lucru fiind demonstrat şi de faptul că instanţa a respins acţiunea prefectului municipiului Bucureşti care atacase una dintre hotărâri", adaugă Firea.
Ea afirmă că valoarea de achiziţie pentru cele 7 terenuri a fost de la 49,775 de milioane de euro, sub valoarea de 59 de milioane de euro, rezultată din raportul final de evaluare realizat pentru PMB.
Potrivit primarului, suma achitată de Municipalitate reprezintă doar 57% din valoarea estimată şi solicitată iniţial de proprietari, adică 87,475 milioane euro.
"Trebuie să fie clar pentru toată lumea că proprietari ai terenurilor din Parcul Verdi dăduseră în judecată Primăria Capitalei, în anul 2015, pentru lipsă de folosinţă a proprietăţilor, iar instanţă a decis că aceştia trebuie despăgubiţi, deci Primăria Capitalei trebuia să plătească! Ca urmare, prin achiziţia acestor terenuri nu s-a produs un prejudiciu, ci, din contra, s-a rezolvat o situaţie litigioasă cu costuri mai mici", susţine Gabriela Firea.
Potrivit comunicatului PMB, proprietarii parcelelor care compun Parcul Verdi au dobândit imobilele în perioada 1998-2002 prin restituire în natură, fie pe bază de dispoziţii de primar, fie prin hotărâri judecătoreşti. Prin Planul Urbanistic General al Municipiului Bucureşti terenurile au fost încadrate în zona spaţiilor verzi – V1A, fiind declarate o zonă de spaţiu verde public cu acces nelimitat (parcuri, grădini, scuaruri şi fâşii plantate publice).
În 2015, o parte dintre aceşti proprietari au chemat în judecată Municipiul Bucureşti şi au solicitat despăgubiri reprezentând lipsă de folosinţă a imobilelor care, deşi se aflau în proprietatea lor privată, cu categoria de folosinţă în cartea funciară de curţi-construcţii, conform PUG erau zone verzi şi nu puţeau fi exploatate în vreun fel de către proprietari.
În 2016, Tribunalul Bucureşti a admis cererea de chemare în judecată şi a obligat Municipiul Bucureşti la plata unor despăgubiri pentru perioada noiembrie 2011-ianuarie 2015. Hotărârea a fost atacată cu apel de ambele părţi.
Potrivit PMB, întrucât au existat nenumărate proteste şi cereri adresate de locuitorii cartierului Floreasca, în sensul amenajării Parcului Verdi şi având în vedere obligaţiile privind spaţiile verzi ce revin autorităţilor publice locale, Primarul General al Municipiului Bucureşti a emis Dispoziţia nr. 901/13.07.2017 prin care a înfiinţat Comisia municipală pentru analiză şi identificarea soluţiilor pentru trecerea în proprietatea Municipiului Bucureşti a terenurilor retrocedate şi amenajate ca spaţii verzi sau locuri de joacă pentru copii. Comisia a analizat diverse propuneri privind imobile pentru a fi achiziţionate, printre care şi cele care compun Parcul Verdi.
Comisia a propus întocmirea unui raport de evaluare care să stea la bază negocierii cu proprietarii; întocmirea unui proiect de hotărâre privind demararea procedurilor de achiziţie pentru terenurile din Parcul Verdi.
În cererile trimise Municipiului Bucureşti de către proprietari ai terenurilor, s-a precizat că, în cazul în care se va ajunge la o înţelegere pentru achiziţionarea terenului, aceştia sunt dispuşi să renunţe la sumele datorate de Municipiul Bucureşti pentru lipsă de folosinţă.
Primăria Capitalei susţine că hotărârea, care genera o aprobare prealabilă acordată de către CGMB pentru continuarea demersurilor efective de achiziţie, a fost votată aproape în unanimitate de consilierii generali, inclusiv PNL şi USR.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.