Calea Eroilor din municipiul Buzău, stradă amenajată de Primărie cu o expoziţie outdoor de fotografii cu aspecte din Primul Război Mondial, eroi şi drapele ale ţărilor beligerante, a rămas fără eroi. Imaginile cu aceştia au fost înlocuite cu unele care prezintă zone din Buzău şi "realizări" ale municipalităţii din perioada de când este condusă de Constantin Toma (PSD).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Inaugurată cu fast în luna mai a anului 2018 - de Centenarul României Mari, după o investiţie de aproape 500.000 de euro, în prezenţa preşedintelui de pe atunci al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, expoziţia de fotografie de pe Calea Eroilor a fost schimbată de responsabilii din Primăria Buzău pentru a marca, în 12 aprilie, 1.650 de ani de la prima atestare documentară a numelui oraşului.
 
FOTO: Ciprian Sterian
FOTO: Ciprian Sterian
 
Astfel, imaginile cu aspecte din timpul Primului Război Mondial şi cele cu eroii buzoieni care şi-au dat viaţa în teatrele de operaţii au fost schimbate cu altele care înfăţişează diverse aspecte din judeţul Buzău, dar şi cu "realizări" ale municipalităţii din ultimii ani, de când Primăria municipiului Buzău este condusă de Constantin Toma.
 
FOTO: Ciprian Sterian
FOTO: Ciprian Sterian
 
Noua amenajare expoziţională a costat municipalitatea 26.000 de euro.
 
Decizia municipalităţii de a da jos imaginile cu eroii căzuţi la datorie chiar de pe strada care le poartă numele a stârnit un val de indignare în rândul rudelor acestora, al militarilor, dar şi a buzoienilor care au găsit gestul Primăriei total nepotrivit.
 
În ultimele zile, mesajele postate pe reţelele de socializare condamnă gestul municipalităţii.
 
"Eroii nostri trebuie sa stea la loc de cinste pt ca este "Calea Eroilor", parcă aşa ştiu că se numeşte datorită sacrificiului lor!? Dumnezeu să vă odihnească în pace şi lumina veşnică Eroii noştri dragi! Sper ca în urma discuţiilor avute să vă daţi seama de greşeală făcută faţă de Eroi şi să îndreptaţi aceasta nedreptate! Datorita lor şi sacrificiilor lor existam încă pe acest pământ!”, a scris pe Facebook Paula Vizireanu, soţia militarului Adrian Vizireanu, decedat în mai 2016, alături de eroul Iulian Dumitrescu, în teatrul de operaţii din Afganistan. 
 
De altfel, pentru sacrificiul lor, cei doi au fost desemnaţi chiar în acel an "Cetăţeni de Onoare” post mortem ai judeţului Buzău.
 
Totodată, Adi Dogaru, un buzoian indignat de gestul celor din Primăria Buzău, a publicat pe Facebook o poezie intitulată "Calea eroilor", în care se adresează în termeni extrem de duri: 
 
"Amintiţi-le vă rog proştilor din primărie 
Că eroii sunt aceia ce-au căzut la datorie!
Să le spuneţi că a lor jertfă a fost pentru libertate 
Să nu fie atinsă ţara mor soldaţi în altă parte!
 
Au murit prin ţări străine şi-au rămas în urma lor
Mame ce îşi plâng feciorii înveliţi în tricolor !
Suferind trăiesc pe lume şi soţii dar şi copii
Prostule ales la urne, toate astea nu le ştii? 
 
Cum să ştergi acele chipuri ce ne sunt icoane sfinte 
Şi să răscoleşti eroii ce-şi duc somnul în morminte?
Spuneţi derbedei vremelnici ce Buzăul păstoriţi 
Vouă nu vă e ruşine? 
Sau sunteţi de tot smintiţi?
 
Prea v-aţi arătat arama şi v-aţi etalat prostia 
Aţi fi în stare să luaţi arma şi să vă uniţi cu glia?
Nu au cum să facă asta nişte laşi aşa ca voi 
Care au murdărit cu voie salba noastră de eroi !
 
Voi vă lăfăiţi în funcţii ce-s ferite de necaz 
Şi urmaşii cu durere stau cu lacrimi pe obraz!
Luaţi icoanele dosite unde prafu-i domnitor
Şi le puneţi primenite pe Calea Eroilor!
Că de aceea se numeşte strada asta în acest fel
Ca să nu greşească prostul care-i şi puţin tembel!"
 
FOTO: Ciprian Sterian
FOTO: Ciprian Sterian
 
Imaginea cu cei 10 eroi buzoieni căzuţi în teatrele de operaţii care se afla la intrarea pe Calea Eroilor a fost schimbată cu una realizată în 4 iunie 2020, cu ocazia aniversării, la Buzău, a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, imagine în care se află primarul Constantin Toma, fostul comandant al Diviziei 2 Infanterie "Getica" generalul Dragoş Dumitru Iacob, IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Titus Corlăţean şi profesorul Marius Nicoară.
 
De asemenea, alte imagini care au înlocuit fotografiile din Primul Război Mondial înfăţişează diverse "realizări" ale municipalităţii conduse de primarul Constantin Toma, precum reabilitarea stadionului de Atletism, amplasarea în diverse intersecţii din oraş a unei locomotive cu abur, a unui avion, Parcul Iazul Morilor inaugurat în scop electoral înaintea unui referendum local, dar nerecepţionat de Primărie, spectacole organizate de municipalitate sau o şedinţă de Consiliu Local organizată în comun cu primari din Republica Moldova. 
 
În urma valului de critici primit pe reţelele de socializare, viceprimarul municipiului Buzău Oana Matache a transmis că Primăria va reaşeza la locul lor imaginile cu eroii buzoieni care s-au jertfit pentru ţară şi că, în plus, vor pune pe Calea Eroilor şi imagini cu victimele accidentului de la Mihăileşti, pompieri şi ziarişti.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.