Fostul ministru Mihnea Costoiu, rector al Universităţii Politehnica Bucureşti, a fost condamnat, joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii, pentru abuz în serviciu. Decizia nu este definitivă. Costoiu a fost trimis în judecată în 2018, în dosarul privind Baza "Cutezătorii".
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, joi, pe Mihnea Cosmin Costoiu la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Totodată, instanţa a suspendat executarea pedepsei de 3 ani închisoare, sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Conform sentinţei, pe parcursul termenului de supraveghere, el va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul uneia dintre următoarele instituţii: Administraţia Domeniului Public Bucureşti - Sector 1 sau Arhiepiscopia Bucureştilor, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.
ICCJ a decis confiscarea de la Costoiu a sumei de 267.577 de euro (echivalent 1.248.487,52 lei), bunuri dobândite prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală şi a menţinut măsura sechestrului asigurător pe mai multe bunuri ale lui Costoiu, până la concurenţa sumei menţionate.
De asemenea, Costoiu a fost obligat a plata sumei de 145.000 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat.
Sentinţa poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare.
În 27 martie 2018, fostul ministru pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu de către procurorii DNA, în dosarul bazei sportive "Cutezătorii", în timp ce Dinu Pescariu şi alte două persoane au scăpat de acuzaţii.
Mihnea Costoiu, secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale la momentul comiterii faptelor, a fost trimis în judecată sub control judiciar.
Potrivit DNA, în perioada martie – septembrie 2009, Costoiu a încheiat cu Fundaţia “Dinu Pescariu” un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.). Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului. Mai mult, acest document a fost încheiat în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale intentase proces Fundaţiei „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile şi construcţiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005), spuneau procurorii.
Prin semnarea actului adiţional, a fost oprit procesul în care Ministerul Educaţiei Naţionale solicitase încetarea contractului de locaţiune, iar ministerului i-a fost cauzatun prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro reprezentând diferenţa dintre valoarea reală de piaţă a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) şi suma efectiv plătită de Fundaţia “Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018).
Procurorii au decis instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ale lui Mihnea Costoiu.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
De asemenea, procurorii au dispus soluţia clasării în cazul lui Mihai Păunică Mihai, Ispas Gabriel Liviu şi Leahu Gabriel, având în vedere că prin raportul de expertiză criminalistică s-a stabilit că semnăturile de pe actul adiţional la contractul de locaţiune nu aparţin acestora. Tot atunci a fost dispusă soluţia clasării şi în cazul lui Dinu Pescariu deoarece nu există probe pentru a atrage răspunderea penală a acestuia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.