Firma din Sectorul 1 al Capitalei la care a fost găsită, în urmă cu o săptămână, o cantitate de o tonă de deşeuri medicale periculoase - seringi, ace, catetere, perfuzoare cu tubulatură - a fost amendată de Garda de Mediu cu 300.000 de lei. Totodată, comisarii Gărzii au depus o sesizare penală, iar poliţiştii au început cercetări în acest caz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Controlul realizat de comisarii Comisariatul Municipiului Bucureşti al Gărzii Naţionale de Mediu în data de 07.08.2024, la punctul de lucru din Bucuresti al SC Sterileco SRL nu a rămas fără urmări... La data respectivă, spuneam că echipa de control a găsit, în curtea societăţii, aproximativ 1 tonă de deşeuri medicale periculoase (deşeuri infecţioase, deşeuri lichide şi solide care au intrat în contact cu sânge sau alte fluide biologice, respectiv seringi, ace, catetere, perfuzoare cu tubulatură etc.), o parte din ele aflate în saci de culoare galbenă inscripţionaţi cu pericol biologic. Ca urmare celor constatate, societatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 300.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii 278/2013, art. 8 alin (1) şi a fost notificată Agenţia pentru Protecţia Mediului în vederea suspendării Autorizaţiei Integrate de Mediu”, au arătat, miercuri, într-o postare pe Facebook, reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu.

Totodată, comisarii GNM au impus conducerii firmei să respecte în totalitate prevederile Autorizaţiei Integrate de Mediu şi să investigheze, prin laboratoare specializate, calitatea factorilor de mediu (apă, aer sol) posibil afectaţi de depozitarea  deşeurilor periculoase în afara spaţiilor autorizate. În cazul constatării unor depăşiri ale valorilor limită admisibile, societatea va fi obligată să asigure măsuri de remediere, cu termen de prelevare a probelor. 

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Având în vedere faptul că deşeurile medicale periculoase erau depozitate şi păstrate în afara spaţiilor autorizate pe platforma societăţii (în aer liber), şi nu în spaţiul de depozitare temporară sau în spaţii de depozitare amenajate pe platforma betonată (parţial acoperită), în ambalaje intacte şi inchise, iar deşeurile infecţioase provenite din activitatea unităţilor sanitare nu au fost plasate direct în camera de ardere a incineratorului, fără a mai fi amestecate cu alte categorii de deşeuri şi fără a fi manipulate direct, aşa cum prevede Autorizaţia Integrată de Mediu, echipa de control din cadrul GNM-CMB a întocmit sesizare penală, fiind întrunite condiţiile unei posibile infracţiuni, conform prevederilor OUG  92/2021 art 66, alin (1), lit g). În consecinţă, reprezentanţii Sectiei 5 Politie au solicitat, prin 112, o echipă de intervenţie din cadrul Poliţiei Române-SEASP care a sosit la faţa locului pentru efectuarea primelor cercetări”, a conchis Garda de Mediu.

În 7 august, deşeuri medicale periculoase - seringi, ace, catetere, perfuzoare cu tubulatură - au fost descoperite în curtea unei firme din Sectorul 1 al Capitalei, depozitate în aer liber. Anchetatorii au constatat că era vorba despre o tonă de deşeuri. 

Sacii conţineau deşeuri infecţioase-deşeuri lichide şi solide care au intrat în contact cu sânge sau alte fluide biologice, respectiv seringi, ace, catetere, perfuzoare cu tubulatură etc. ”Acestea erau amestecate cu pământ şi depozitate în aer liber, pe o platformă betonată (pe o suprafaţă de cca. 100 mp). Din verificările comisarilor GNM, a rezultat că o parte din deşeuri a fost încărcată în 15 containere de 0.77 mc. În total, pe amplasament au fost identificate 49 de containere cu deşeurile medicale periculoase”, arăta Garda de Mediu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.