Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a făcut marţi, într-o dezbatere pe fonduri europene, o solicitare "cordială, colegială, prietenoasă" către Guvern pentru a aproba tranferul centurii Capitalei de la CNAIR în administrarea Primăriei Generale, astfel încât să poată gestiona lucrările, ea menţionând că Municipalitatea are inclusiv un departament care se ocupă de atragerea fondurilor europene şi de monitorizarea proiectelor cu fonduri europene.
"Voi intra într-un subiect, într- unul care ne doare şi ne doare pe noi toţi. Cred că trebuie să folosesc şi acest prilej pentru un scop constructiv. Vin încă o dată cu o solicitare cordială, colegială, prietenoasă faţă de Guvernul României, pentru a înţelege necesitatea ca centura Capitalei sa fie administrată de Primăria Generalăa a Capitalei, aşa cum se întâmplă în cazul tuturor drumurilor importante din jurul marilor capitale europene. Municipalitatea este prima interesată pentru finalizarea acestui obiectiv strategic atât pentru capitala României, cât şi pentru zona Metropolitană, mă refer aici la judeţul Ilfov", a declarat Gabriela Firea la o dezbatere la care a participat ;i comisarul european pentru politică regională Corina Creţu.
Ea a spus că, atât timp cât nu se va înţelege că Primăria Capitalei "are o datorie faţă de cetăţenii din Capitală şi faţă de cei din judeţul Ilfov, faţă de turişti, de diplomaţii care vin în România", va exista "acelaşi bilanţ sumbru".
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"După 27 de ani, din cei 82 de kilometri, să-i spunem de centură, doar 20 de kilometri au fost realizaţi în sensul lărgirii la două benzi pe cele două sensuri. Este un bilanţ, i-aş spune negativ. Din nefericire, din punctul meu de vedere, cred că nu avem cum să-l rezolvăm cu puteri miraculoase", a afirmat Firea, susţinând că nu cere linia de centrură "ca să se fălească".
"Nu înţeleg de ce nu ni se acordă, de fapt, o greutate pe umerii noştri, o mare răspundere, pentru că nu cerem centura capitalei la PMB doar ca să ne fălim cu ea. Dacă o luăm în administrare, înseamnă că ne-am făcut calculele, ne-am făcut strategia, ne-am organizat, avem multă disciplină şi vrem să organizăm o dată pentru totdeauna centura Capitalei, care înseamnă o viaţă mai bună pentru cetăţeni, mai puţină poluare, mai puţine accidente, siguranţă în trafic, creşterea calităţii vieţii tuturor. Repet, este o solicitare colegială", a mai spus primarul general.
Ea a ţinut să precizeze că nu este un atac la adresa Guvernului.
"A nu se înţelege că este vreun atac la adresa Guvernului. Nu ne ocupăm cu atacuri, nu ne ocupăm cu polemici, dar insist asupra acestui obiectiv, care ştiu că în această perioadă se dezbate la nivelul Guvenului. Noi am trimis şi în scris la nivelul Guvernului, la nivelul vicepremierului, ministrului Transporturilor şi către toţi factorii responsabili, să analizeze cu celeritate transferarea Centurii municipiului Bucureşti în administrarea Primăriei Capitalei. Un răspuns preliminar şi neoficial - ni s-a spus că s-ar pierde fondurile europene, de aceea am deschis acest subiect în contextul de azi. Nu cred că este adevărat pentru că m-am intersat şi eu, iar aceste fonduri europene sunt alocate pentru obiectiv, şi nu pentru instituţie", a adăugat Firea.
Primarul general a mai spus că ştie câte de multe responsabilităţi are un Guvern şi tocmai de aceea este decisă să rezolve problema centurii Capitalei.
"Repet - un Guvern are foarte multe responsabilităţi şi lucruri de făcut urgent, şi de la Iaşi, şi de la Cluj, şi de la Neamţ, şi de la Craiova, şi de la Vaslui, de peste tot. În schimb, Primăria Generală a Capitalei este interesată să administreze şi să finalizeze centura Capitalei pentru că aşa este normal. Spun că în premieră Primăria Capitalei are un departament care se ocupă de atragerea fondurilor europene şi de monitorizarea proiectelor cu fonduri europene. Suntem pregătiţi pentru acest proces de transferare a centurii Capitalei de la Guvern către muncipalitate şi sperăm să ne spirjiniţi, doamnă comisar european, să ne spirjiniţi, domnule ministru Nica. Este nevoie de un efort comun, dar, aşa cum spunea doamna Corina Creţu, de ce s-au blocat fondurile pentru repararea bisericilor de patrimoniu, bisericilor istorice, pentru că trebuie un prelat din zonă să-şi de cu părerea despre fondurile europene. Cred că şi în cazul nostru este câte un "prelat" care vrea să-şi mai dea cu părearea. Doar că această părere ne costă pe toţi, pentru că înseamnă mai multă birocraţie, pierdere de timp, foarte multă poluare produsă de cei care tranzitează Capitala. Sunt capitale europene care vorbesc despre două centuri ale Capitalei, iar noi nu suntem în stare să vorbim despre una. O centură. Să facem ceva împreună ca să schimbăm acest destin sumbru al liniei de centură a Capitalei", a adăugat Firea.
Centura Capitalei este administrată, în prezent, de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), instituţie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ştefan Ioniţă, au făcut vineri o vizită pe şantierele din jurul Bucureştiului, inclusiv pe centura Capitalei, pentru a verifica stadiul lucrărilor. Ministrul s-a declarat foarte numulţumit de modul în care se desfăşoară lucrările pe centură şi a anunţat luarea unor măsuri extreme pentru remedierea problemelor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.