Departamentul pentru Românii de Pretutindeni anunţă că, în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Programului de tabere “ARC”, aflată la final, peste 1200 de elevi, studenţi şi tineri din 18 state, atât din comunităţile istorice, cât şi din diaspora, au redescoperit România prin intermediul atelierelor de limba română, geografie, istorie, sport, muzică, desen şi al excursiilor atent organizate la obiectivele turistice şi culturale din judeţele Bistriţa-Năsăud, Neamţ şi împrejurimi.
DRP anunţă că sâmbătă, 20 august, într-o atmosferă plină de sărbătoare, a avut loc festivitatea de închidere a celei de-a XIII-a ediţii a Programului de tabere “ARC”, la muzeul Cetatea Neamţ din oraşul Târgu Neamţ.
La eveniment, alături de echipa Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, condusă de secretarul de stat Gheorghe Cârciu, au participat reprezentanţi ai Parlamentului României, ai Guvernului, ai misiunilor diplomatice ale României în străinătate, precum şi ai autorităţilor publice locale judeţene, in prezenta IPS Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
“Am reuşit împreună cu colaboratorii noştri să finalizăm cu succes o nouă ediţie a Programului de tabere “ARC”. Experienţele copiilor, deschiderea şi bucuria cu care au participat în acest program ne dau energia să mergem mai departe. Este un angajament pe care ni-l asumăm, o datorie pe care o avem faţă de noile generaţii de români de pretutindeni, în susţinerea unităţii şi identităţii noastre lingvistice şi culturale“, a declarat secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu.
În cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Programului de tabere “ARC”, peste 1200 de elevi, studenţi şi tineri din 18 state, atât din comunităţile istorice, cât şi din diaspora, au redescoperit România prin intermediul atelierelor de limba română, geografie, istorie, sport, muzică, desen şi al excursiilor atent organizate la obiectivele turistice şi culturale din judeţele Bistriţa-Năsăud, Neamţ şi împrejurimi.
”Sub îndrumarea a peste 70 de profesori voluntari, copiii au avut oportunitatea de a-şi dezvolta abilităţile de comunicare în limba română şi de a-şi îmbogăţi cunoştinţele despre istoria, cultura şi civilizaţia românească”, mai precizează Departamentul.
Taberele “ARC” din acest an s-au desfăşurat începând cu data de 18 iulie 2022, în centrele de agrement de la Oglinzi, judeţul Neamţ şi Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud, în serii consecutive de câte 7 zile.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, alături de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Sportului, au asigurat cheltuielile de cazare şi masă pentru toţi participanţii din cele două tabere.
De asemenea, Departamentul a organizat şi a suportat transportul pentru participanţii din comunităţile istorice, precum şi cheltuielile de transport din Bucureşti până la tabere şi retur pentru grupurile participante din diaspora.
Programul de Taberele “ARC” este dedicat copiilor şi tinerilor etnici români, care fac parte din categoria românilor de pretutindeni, în conformitate cu Art.1, alin. 2 din Legea 299/2007, cu completările şi modificările ulterioare, şi au cunoştinţe de bază ale limbii române.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.