Cea de-a 21-a ediţie a evenimentului Festivalul Brazilor de Crăciun realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României reuneşte creaţii semnate de 24 de artişti şi designeri care vor fi licitate în scop caritabil pe 9 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Anterior serii de gală, brazii vor fi expuşi la MNAR începând cu 16 noiembrie.

Scopul licitaţiei este de a restabili accesului nediscriminatoriu la educaţie şi la servicii medicale de calitate pentru copiii vulnerabili.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În plus, acordul cu MNAR presupune ca, pe parcursul anului viitor, copiii defavorizaţi să poată participa la o serie de ateliere şi activităţi educative organizate în cadrul Muzeului Naţional de Artă al României.

„Instituţiile de cultură trebuie să îşi deschidă porţile tot mai des pentru astfel de iniţiative, să vină în întâmpinarea publicului, indiferent de vârsta lui şi să se implice la toate nivelurile societăţii. Festivalul Brazilor de Crăciun, la Muzeul Naţional de Artă al României, are pe lângă latura caritabilă şi pe cea de integrare culturală. Copiii trebuie să vină în muzee ca să înveţe, iar rolul nostru este să îi ajutăm să îşi deschidă aripile şi să poată ajunge acolo unde ei visează. Educaţia prin cultură este o modalitate în plus de a ne asigura că viitorul copiilor noştri este cel pe care ni-l dorim. Felicitări echipei manageriale pentru deschiderea avută faţă de astfel de iniţiative”, a transmis într-un comunicat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Călin Stegerean, directorul general al MNAR, a spus: „Evenimentul de acum este parte a unui parteneriat încheiat de MNAR cu Asociaţia Salvaţi Copiii şi care, în afara dimensiunii caritabile, va face posibilă participarea copiilor defavorizaţi la activităţi educative în muzeul nostru, pe întreg parcursul anului viitor”.

De-a lungul celor 20 de ediţii, au fost astfel colectate fonduri totale de 6.517.800 de euro, iar 112.285 de copii proveniţi din mediii sociale precare au fost reintegraţi socio-educaţional.

Designerii şi artiştii care au creat brazi unici pentru această ediţie sunt: Omid Ghannadi, Adela Pârvu, cu sprijinul PPG România, Adina Buzatu, Doina Levintza, Smiley şi Hahaha Production, Teodor Graur, Dhaniel Nora, cu sprijinul Sephora, Gheorghe Fikl, Obie Platon, Ana Bănică, Hamid Nicola Katrib, Smaranda Almăşan, Irina Dragomir, Daniel Codrescu, Ana Mohonea şi Maria Mohonea - Architectural Christmas, Anca Fetcu Lupu, Felicia Simion, cu sprijinul Mara Mura, Laura Hîncu, Nicu Bocancea & Florăria Iris, Irina Totoianu, cu sprijinul Libris.ro, şi Octav Roman, Creativ Interior.

Acestora li se vor alătura bradul realizat de elevii Şcolii Gimnaziale Step by Step & Dhaniel Nora şi bradul Salvaţi Copiii, realizat de Ştefania Mircea şi o parte dintre copiii din programele Salvaţi Copiii.

Fondul de solidaritate al anului

În România, 1 copil din 2 este afectat de analfabetism funcţional, 1 copil din 3 trăieşte în risc de sărăcie şi excluziune socială şi cel puţin 100.000 de copii trăiesc fără ambii părinţi sau fără unul dintre ei, potrivit datelor transmise de organizaţie. Anul trecut, 23% dintre părinţi se aflau în incapacitatea de a procura medicamente pentru copiii lor, în vreme ce 15% spuneau că nu au acces la servicii medicale pentru copii.

Salvaţi Copiii România anunţă Fondul de solidaritate al anului, la Festivalul Brazilor de Crăciun.

„În aproape doi ani de criză sanitară, copiii români au plătit cel mai mare preţ social: accesul la educaţie a fost unul inegal şi precar, calitatea hranei a fost afectată, iar accesul la servicii medicale a fost îngreunat, mai ales în cazul copiilor bolnavi cronic. Copiii au fost cei mai vulnerabilizaţi de pandemie, riscul de sărăcie şi excluziune socială în rândul copiilor a crescut cu 0,5 puncte procentuale, în vreme ce pentru adulţi a scăzut, cu 1,2 puncte procentuale”.

Astfel, în 2020, potrivit datelor oficiale Eurostat, 1.582.000 de copii din România (36,3%) se aflau în risc sever de sărăcie. 

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, a atras atenţia asupra necesităţii unor politici publice care să restabilească accesul real la educaţie, nutriţie sănătoasă şi servicii medicale: „Disparităţile sociale au fost agravate de criza sanitară, căreia îi urmează o criză socială cu consecinţe pe termen lung, pentru întreaga societate. E nevoie de politici publice coerente, precum şi de solidaritate. Încrederea socială este un capital esenţial”.

Pe fondul crizei sociale care pune copiii vulnerabili în situaţii ridicate de risc, organizaţia a decis să creeze Fondul de solidaritate, unde vor fi strânse fondurile colectate la Festivalul Brazilor de Crăciun.
Seara de Gală a Festivalului Brazilor de Crăciun va avea loc în data de 9 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României, în vederea licitării celor mai frumoşi brazi de Crăciun şi strângerii, astfel, de fonduri pentru restabilirea accesului nediscriminatoriu la educaţie şi la servicii medicale de calitate pentru copiii vulnerabili, prin dotarea prioritară a secţiilor de pediatrie şi a maternităţilor din ţară cu aparatură medicală vitală.

Anul trecut, licitaţia caritabilă a avut loc în format hibrid şi a obţinut mai mult de 474.000 de euro pentru educaţia a peste 10.000 de copii vulnerabili.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.