Liderii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor continuă controversele cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, după ce ANP a publicat mai multe documente privind situaţia Penitenciartului Iaşi, de unde au fost evacuaţi peste 500 de deţinuţi, din cauza riscului de prăbuşire a unei clădiri. Sindicaliştii susţin că documentele prezentate de ministrul Justiţiei se referă la un nou obiectiv de investiţii, aflat în studiu de fezabilitate, şi nu la reparaţia Corpului A al Penitenciarului Iaşi.
"În cursul serii zilei de 10 aprilie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a publicat o serie de documente care confirmă fără echivoc că în anul 2018 Corpul A al Penitenciarului Iaşi nu este inclus pe lista de reparaţii capitale, un alt obiectiv fiind propus şi doar în fază de studiu de fezabilitate. Din documentele publicate reiese că la Penitenciarul Iaşi a fost propusă o investiţie nouă, fără însă a fi dispuse măsuri concrete pentru consolidarea sau reconstruirea Corpului A - cel care riscă să se prăbuşească şi unde încă mai sunt cazaţi deţinuţi şi îşi desfăşoară activitatea un număr semnificativ de personal", arată reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor într-un comunicat transmis marţi seară.
Ei îl acuză din nou pe ministrul Justiţiei că a dezinformat şi cer demiterea acestuia.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Un studiu de fezabilitate pentru un corp de clădire în 2018 nu echivalează cu reparaţii sau consolidarea unui corp de clădire despre care ministrul ştia încă din august 2017 că se poate prăbuşi. Corpul A al Penitenciarului Iaşi trebuie evacuat urgent şi inclus pe lista de reparaţii capitale. Motiv pentru care revenim cu solicitarea că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să fie demis pentru incompetenţă şi pentru dezinformarea opiniei publice. Cerem de asemenea că ANP să facă publică lista completă a clădirilor clasificate la gradul I de risc seismic. Riscul unor tragedii de tipul Colectiv cu sute de morţi nu poate fi tolerat. În context, îl informăm pe domnul Tudorel Toader că nici în 2008 şi nici în 2016, când s-au făcut cele două expertize care au demonstrat că trebuie făcute reparaţii, niciunul dintre cei peste 2.600 de membri ai FSANP nu au ocupat funcţii de miniştri ai Justiţiei sau de conducere în sistemul penitenciar", mai spun sindicaliştii. Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a făcut publice, marţi, documentele referitoare la Penitenciarul Iaşi, de unde au fost relocaţi sute de deţinuţi din cauza clădirii care riscă să se prăbuşească, fiind încadrată în clasa a doua de risc seismic.
ANP precizează că de la începutul anului, la solicitarea ministrului Justiţiei, desfăşoară o activitate de echilibrare a gradului de ocupare a locurilor de detenţie, astfel că au fost relocaţi peste 2.000 de deţinuţi. În ceea ce priveşte Penitenciarul Iaşi, acesta va fi modernizat, astfel că o parte a deţinuţilor cazaţi în acest spaţiu - aproximativ 500 de persoane - au fost transferaţi în alte penitenciare din ţară. Va fi construit şi un nou pavilion de deţinere, cu o capacitate de aproximativ 600 de locuri.
Printre documentele publicate de ANM se numără o informare semnată de către ministrul Justiţiei în ianuarie 2018, transmisă directorului Administraţiei Penitenciarelor, Marian Dobrică, în care i se solicită o analiză a gradului de ocupare a unităţilor din cadrul ANP, o scrisoare semnată în 29 august 2017 de către directorul Penitenciarului Iaşi, Marian Pompiliu, prin care i se aduce la cunoştinţă directorului ANP vizita ministrului Justiţiei şi o notă pentru ridicarea unui noi pavilion de detenţie, format din trei corpuri de clădire. Potrivit informării, investiţia este necesară deoarece pavilionul actual, în care sunt cazaţi deţinuţii, a fost expertizat tehnic şi clasificat cu grad de risc seismic. Un alt document publicat de ANP este procesul verbal din 8 noiembrie 2017, în care este inclusă minuta şedinţei de avizare din aceeaşi zi, conform căreia a fost prezentată documentaţia necesară construirii unui nou sector de deţinere pentru Penitenciarul Iaşi, urmând să fie create 536 de locuri de cazare. Tema de proiectare a fost aprobată de directorul ANP, Marian Dobrică, care în 16 noiembrie 2017 i-a transmis directorului Direcţiei Investiţii din cadrul Ministerului Justiţiei, Constantin Rădulescu, o solicitare de aprobare a "Acordului prealabil” pentru obiectivul de investiţii Sector nou de deţinere - Penitenciar Iaşi.
Comunicatul ANP a fost postat pe Facebook şi de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Luni, ministrul Justiţiei preciza că deţinuţii din corpul A de la Penintenciarul Iaşi au fost redistribuiţi, pentru reconstrucţia clădirii, nefiind vorba despre ”evacuări de urgenţă”, iar în 4 aprilie mai erau 84 de deţinuţi care urmau să fie redistribuiţi.
Ministrul spunea, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că în data de 28 august 2017 a f[cut prima vizită oficială în penitenciarul din Iaşi, constatând că existau două expertize tehnice referitoare la starea tehnică a corpului A de acolo.
Prima expertiză, din decembrie 2008, concluziona în sensul că "probabilitatea de prăbuşire este redusă, dar sunt aşteptate degradări structurale la incidenţa seismului". A doua expertiză, din februarie 2016, concluziona în sensul că pavilionul A intră în categoria clădirilor care " nu satisfac cerinţele asociate obiectivului de performanţă - siguranţa vieţii".
Toader menţionează că, în data de 29 august 2017, penitenciarul din Iaşi a înaintat către Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) nota de concept pentru edificarea unui nou pavilion. Prin adresa nr. 35063 din 28.09.2017, penitenciarul din Iaşi a transmis la ANP tema de proiectare pentru noul pavilion, temă aprobată la data de 08.11. 2017, aflată în faza studiului de fezabilitate.
”La data de 31.01.2018, am solicitat conducerii ANP luarea măsurilor posibile şi legale pentru echilibrarea gradului de supraaglomerare a penitenciarelor, în condiţiile în care unele penitenciare aveau un grad de supraaglomerare de 180%, iar altele de 110%! În sensul celor de mai sus, începând cu data de 01.03.2018 s-a desfăşurat un plan de redistribuire a deţinuţilor. La data de 04.04.2018, în corpul A din penitenciarul Iaşi, se mai aflau 84 de deţinuţi, urmând ca şi aceştia să fie redistribuiţi. Acesta a fost contextul în care, conducerea ANP a luat măsuri pentru redistribuirea unora dintre deţinuţi, nefiind vorba despre «evacuări de urgenţă»!”, precizează ministrul Justiţiei.
În 4 aprilie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) preciza, legat de situaţia de la Penitenciarul Iaşi, că un imobil vechi, construit în anii '50, va intra într-un proces de modernizare, astfel că o parte a deţinuţilor cazaţi în acest spaţiu - aproximativ 500 de persoane - vor fi transferaţi în alte penitenciare din ţară. ANP mai susţinea că la Penitenciarul Iaşi sunt programate lucrări de investiţii care vizează şi construirea unui nou pavilion de deţinere, cu o capacitate de circa 600 de locuri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.