Simona Ionescu, farmacist, a afirmat că medicamentele care expiră sunt extrem de toxice pentru corpul uman, precizând că legislaţia este ambiguă şi nu oferă un cadru exact prin care deşeurile medicamentoase pot fi preluate de la populaţie.
“Medicamentele care expiră sunt extrem de toxice pentru corpul uman. Legislaţia actuală este ambiguă şi nu oferă un cadru exact prin care deşeurile medicamentoase pot fi preluate de la populaţie şi această problemă a fost foarte uşor plasată farmaciilor printr-un ordin de ministru. Din punct de vedere al farmacistului, poluarea farmaceutică este o realitate obiectivă pe care o înţelegem şi nu o negăm. Colectarea şi distrugerea adecvată a medicamentelor expirate este esenţială pentru prevenirea contaminării pânzei freatice şi a solului cu principii active farmaceutice”, a declarat Simona Ionescu, luni, la Prima News.
Ea a precizat că medicamentele expirate ar trebui predate către o farmacie, menţionând că farmaciştii nu pot prelua însă toate medicamentele expirate de la populaţie.
Evenimente
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
“Trebuie verificate în mod constant, trebuie făcută o separare între un medicament expirat şi celelalte produse care pot fi utilizate. Niciodată nu se păstrează la îndemâna copiilor şi trebuie ţinute separat în recipiente speciale, eventual în casă într-o pungă de plastic sau o cutie pe care este menţionat produs expirat. În mod normal ar trebui predate către o farmacie, dar noi nu putem să primim toate medicamentele expirate de la populaţie şi să le distrugem, să le trimitem către firmele de salubritate specializate, pe cheltuiala noastră”, a explicat Simona Ionescu.
Ea a menţionat şi cum se distrug medicamentele expirate.
“Se distrug prin incinerare. Fiecare farmacie are contracte cu firme specializate în domeniu, dar asta pentru medicamentele din gestiunea proprie. Faptul că anumite farmacii primesc şi acceptă de la pacienţi aceste medicamente expirate nu înseamnă că ar trebui să fie o regulă general valabilă. Din punctul nostru de vedere statul este cel responsabil şi ar trebui să legifereze exact procedura prin care populaţia trebuie să se debaraseze de aceste deşeuri toxice”, a mai precizat Simona Ionescu.
Întrebată cât costă distrugerea medicamentelor expirate, Simona Ionescu a răspuns: “Pentru contractele actuale cu firmele specializate, farmaciile plătesc 20 de lei per kilogram. Situaţia reală din farmacii este cu totul diferită. Pacienţii se prezintă cu punga de produse unde putem găsi un tub pe jumătate început de unguent, picături de ochi deschise, o sticlă poate pe jumătate vărsată, câteva comprimate desfăcute din ambalaj, o mască, de multe ori o seringă, chiar un cartuş de insulină. Farmacia nu are norme de reglementare pentru selectarea acestor deşeuri toxice. Nu avem protocoale de siguranţă, iar prin aceste proceduri farmaciştii se expun unui risc real de accidentare sau de contaminare”.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.