Facultăţile pot renunţa la susţinerea lucrării de licenţă, la finalizarea studiilor din acest an. Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti a ales doar testul grilă pentru licenţa din vara acestui an, precizând că nu este o premieră, pentru că şi în perioada 2007-2011 s-a putut opta între examen şi lucrare. Deşi renunţarea la susţinerea lucrării de licenţă poate fi decisă în baza un ordin al fostului ministru al Educaţiei Mircea Dumitru, Direcţia Generală Învăţământ Superior susţine că fără lucrarea de licenţă este imposibilă verificarea abilităţilor de cercetare ale absolvenţilor, necesare la master şi doctorat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Decanul Facultăţii de Drept, Flavius Baias, a declarat vineri, pentru News.ro, că decizia de a se renunţa la lucrare şi de a rămâne doar examenul a fost luată cu majoritate de voturi de către Consiliul facultăţii şi prezentată Senatului Universităţii Bucureşti, care a aprobat-o.

„Nu este pentru prima dată, ci pentru a doua oară, pentru că în perioada 2007- 2011 s-a putut opta între examen şi lucrare. Acum, Facultatea de Drept a decis să renunţe la lucrare, a optat numai pentru examen. Decizia a fost luată, cu imensă majoritate, de către Consiliul facultăţii, prezentată Senatului, care a aprobat-o. În perioada 2007- 2011, au fost şi facultăţi care au păstrat lucrarea de licenţă şi au renunţat la examen”, a spus Flavius Baias.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Renunţarea la una dintre cele două probe de la licenţă este posibilă în baza prevederilor unui ordin al ministrului Educaţiei, semnat de Mircea Dumitru, în 20 decembrie 2016. Ordinul de ministru privind Metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a examenelor de licenţă/diplomă şi disertaţie, care a fost publicat în Monitorul Oficial din 4 ianuarie 2017, prevede că acesta constă din una sau două probe, stabilite de Senatul universitar, respectiv: proba de evaluare a cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate şi proba de prezentare şi susţinere a lucrării de licenţă sau a proiectului de diplomă.  

În baza acestui ordin de ministru, fiecare instituţie de învăţământ superior acreditată va stabili, în funcţie de specificul programului, numărul probelor şi modul de susţinere a acestora, respectiv oral, scris sau  probă practică.  

Oficialii Direcţiei Generale Învăţământ Superior din Ministerul Educaţiei consideră că aplicarea noii metodologii implică şi riscuri, unul dintre acestea fiind că renunţarea la lucrarea de licenţă face imposibilă verificarea abilităţilor de cercetare ale absolvenţilor, necesare în parcurgerea următoarelor cicluri de studii universitare, masteratul şi doctoratul, care pun progresiv accent pe cercetare.

Aceştia susţin că, deşi textul Legii educaţiei nu este imperativ în ceea ce priveşte lucrarea de licenţă, spiritul legii este clar atât prin formulare, cât şi raportat la tradiţia învăţământului superior românesc şi practica internaţională, în care lucrarea de licenţă nu lipseşte.

În ce priveşte luarea unei decizii de renunţare la lucrarea de licenţă pentru că mulţi absolvenţi aleg să le cumpere de la persoane care le oferă spre vânzare, ceea ce implică falsificarea calităţii de autor, iar facultăţile nu au softuri care să permită stabilirea gradului de similitudine pentru lucrările ştiinţifice, oficialii Direcţiei Generale Învăţământ Superior spun că legislaţia interzice comercializarea de lucrări ştiinţifice, iar îndrumătorii lucrărilor de licenţă sau de dipomă răspund în solidar cu autorii acestora de originalitatea conţinutului.

"În ceea ce priveşte declaraţiile referitoare la costurile ridicate ale unui soft dedicat lucrărilor de diplomă/licenţă, precizăm că există un Ordin al Ministrului Educaţiei, încă din primăvara anului 2016, prin care se statuează că platforma DOCT a Ministerului Educaţiei Naţionale este pusă gratuit la dispoziţia universităţilor şi Academiei Române, în vederea stabilirii gradului de similitudine pentru lucrările ştiinţifice prin programul plagiat.pl. În acest context, în baza principiilor statuate de lege cu privire la autonomia şi responsabilitatea universităţilor, prin acelaşi Ordin al ministrului, aceste instituţii sunt abilitate să utilizeze şi softurile deja achiziţionate pentru stabilirea gradului de similitudine a lucrărilor ştiinţifice, în această categorie încadrându-se şi Universitatea din Bucureşti”, au precizat oficialii Direcţiei.

Legea educaţiei prevede că examenul de licenţă se organizează şi se desfăşoară numai de către instituţiile de învăţământ superior acreditate, pe baza unui regulament propriu aprobat de senatul universitar şi care respectă metodologia-cadru, aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.