Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că peste o sută de persoane au fost evacuate din Magazinul Dedeman de la Botoşani unde s-a produs o explozie urmată de incendiu. De asemenea, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că dintre răniţi patru victime sunt de cod roşu, adică au arsuri mai serioase.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful DSU a declarat la Antena 3 că au fost evacuate peste 100 de persoane din magazin.

”A fost activat Planul Roşu de Intervenţie de la început. Suntem în totală monitorizare la nivelul Ministerului Afacelor Interne şi împreună cu colegii de la Sănătate. Au fost evacuate peste 100 de persoane din magazin (...) Persoanele rănite sunt cu arsuri grad 1 şi 2 şi cu alte leziuni traumatice din cauza exploziei”, a transmis şeful DSU.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

El a precizat că au fost mobilizate elicoptere pentru a transporta pacienţi la alte spitale dacă este nevoie de acest transfer.

”Au fost mobilizate două elicoptere pe lângă echipajele terestre de la ambulanţa şi de la SMURD Botoşani, elicopterul de la Iaşi şi elicopterul de la Galaţi. În acelaşi timp, la Bucureşti, sunt puse pe stand-by un avion medicalizat şi un elicopter Black Hawk cu capacitate de transport de patru persoane în cazul în care va trebui să fie cineva transportat către Bucureşti. La acest moment, cel puţin una din persoanele care au fost rănite va pleca la Iaşi cu elicopterul, iar situaţia este în dinamică”, a declarat Arafat.

El a mai adăugat că intrarea în magazin a fost restricţionată.

”Echipele de la Pompieri continuă căutările în magazin. Intrarea în magazin a fost restricţionată pentru că trebuie evaluat după explozie structură clădirii aşa că jandarmii au izolat zona şi nu se mai poate intra decât pentru echipele de salvator.i Situaţia este sub control, Planul roşu rămâne activat până la momentul în care se consideră că nu mai este nevoie de mai multe echipaje medicale la faţa locului şi bineînţeles colegii vor comunica continuu cum evoluează situaţia”, a mai declarat Arafat.

El a precizat că explozia ar fi avut loc la o centrală de gaz, iar în urma primelor informaţii toţi răniţii erau angajaţii magazinului.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat la Antena 3 că patru pacienţi au arsuri mai seriose.

”În momentul de faţă, pacienţii sunt la Unitatea de Primiri Urgenţe la Botoşani. Ei sunt evaluaţi. Dintre cele zece victime patru sunt cu cod roşu, au arsuri mai serioase, care afectează 10-15% din suprafaţa corporală. Se pare că în gradul 1 şi 2, o să vedem, n-are rost să facem presupuneri, aşteptăm raportul medical. Am luat legătura cu managerul de la Sfântul Spiridon de la Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă din Iaşi. Ei sunt pregătiţi acolo ca să preia eventualii pacienţi care au nevoie de asistenţă ridicată,  specializată în centru de arşi. Rămâne de văzut dacă şi mai ales câţi dintre pacienţii de la Botoşani vor fi transferaţi la Iaşi”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.