Expertul în politici de sănătate Irina Turcu explică faptul că puţini sunt medicii stomatologi care oferă servicii în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Ea afirmă că situaţia este cauzată de faptul că, din punctul de vedere al birocraţiei, ”sistemul este destul de dificil de accesat” de către medicii care vor să ofere servicii stomatologice în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
”Cred că ce este unic sau ce este comun tuturor medicilor stomatologi care lucrează cu Casa (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – n.r.) este componenta umană majoră. Sunt oameni care fac asta mai degrabă din pasiune şi din umanitate şi din iubire pentru profesie şi pentru oameni decât pentru bani. Şi atunci, ei având acest scop, trec de aceste dificultăţi, învaţă să lucreze cu Casa, să se chinuie cu sistemul şi atunci reuşesc, dar sunt puţini care fac, pentru că nu e rentabil, ăsta este adevărul. Repet: trebuie să o faci mai degrabă din dăruire, decât din interes financiar. Dacă vrei să ai un alt trai, probabil că te duci spre practică privată şi nu te legi la cap cu această hârţogăraie”, a declarat Irina Turcu, la
Medika TV, luni seară.
Ea a precizat că în ultimii ani CNAS a crescut plafonul pentru serviciile stomatologice decontate, dar că este mereu loc de mai bine.
Expertul în politici de sănătate a afirmat că lista tarifelor pentru manoperele realizate de medicii stomatologi este una care prevede ”preţuri derizorii”, nefiind actualizată de câţiva ani.
Irina Turcu a spus că este nevoie de extinderea listei de manopere decontate, dar şi de majorarea plafonului decontat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.