Exerciţiul Seism 2018 continuă, marţi, cu testarea evacuării medicale în alte ţări a unor persoane rănite în urma cutremurului simulat. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, spune că trebuie corectate unele proceduri astfel încât să nu fie nevoie să fie convocat câte un comitet pentru fiecare decizie luată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Având în vedere scenariul pe care l-am prezentat ieri (luni - n.r.) şi având structura spitalicească afectată, avem spitalele mobile care au  venit, dar care au anumite limite la capabilităţile lor, astăzi (marţi - n.r.) se testează evacuarea medicală nu numai în România, cum am făcut până acum, cu Forţele Aeriene Române, dar şi în afara României", a declarat Raed Arafat, şeful DSU.

Arafat a spus că avionul slovac care a ajuns luni face simulări de evacuare a unor cetăţeni străini cu leziuni minore, un avion de terapie intensivă israelian va simula evacuarea unor răniţi grav, iar un avion suedez de terapie intensivă va ateriza si va pleca apoi cu cel puţin şase pacienţi în stare critică în Suedia, simularea continuând pe timpul zborului.

"Avionul suedez urmează să fie certificat ca parte din capabilităţile de protecţie civilă europene", a adăugat el.

El a mai spus că aceste acţiuni nu sunt singurele din cursul zilei de marţi, întrucât continuă activităţile de căutare-salvare, în spitale se primesc încontinuu victime.

"Teama noastră, în caz de un cutremur devastator, este ca spitalele să nu poată să funcţioneze corect, chiar dacă nu au căzut", a spus el, răspunzând unei întrebări.

Arafat a spus că, în cadrul simulării de marţi, vor fi evacuaţi cel mai probabil 40-50 depacienţi.

Arafat a menţionat că până acum au fost evacuaţi cu avioanele militare româneşti 15 pacienţi la Târgu Mureş şi 12 la Cluj, fiind testată capacitatea acestor spitale de a se organiza în astfel de situaţii.

"Din ce s-a observat, o chestie foarte pozitivă este pregătirea pentru populaţia sinistrată, deci noi am simulat realmente la Arena Naţională şi cu ce au instalat şi pompierii în alte două locaţii, am simulat tabere de sinistraţi. Şi la cea de la Arena Naţională a participat şi Poliţia şi a simulat mecanismul prin care identifică oamenii, prin care poate să creeze acte de identitate temporare, deci astea toate au fost observate ca o acţiune extrem de pozitivă şi extrem de bună. Să instalezi 10.000 de locuri de cazare nu a fost simplu deloc", a afirmat Arafat.

El a spus că trebuie corectate însă mecanismele de decizie.

"Pe partea opusă, care este un lucru să ne uităm la el, sunt mecanismele de decizie. Adică avem nişte lucruri care să le corectăm în proceduri astfel încât să nu trebuiască la fiecare decizie să convoci un comitet. Şi acest lucru a fost observat chiar de colegul din Statele Uite care mi-a zis: şi noi eram aşa, dar am învăţat de la dezastrele care le-am avut - şi Statele Unite din păcate a avut destule - şi a zis că noi am simplificat totul şi am clarificat modalitatea asta, ca să nu ajungi să te blochezi într-o semnătură", a explicat Arafat.

El a precizat că este vorba despre felul în care a fost făcută legislaţia, care trebuie modificată.

Pe de altă parte, el a spus că, dacă au fost identificate lucruri care trebuie îmbunătăţite, înseamnă că exerciţiul a fost un succes.

Exerciţiul Seism 2018 îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

Potrivit scenariului, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.

O replică de 5,8 grade a cutremurului iniţial simulat în cadrul exerciţiului Seism 2018 s-a produs, duminică, echipele pornind în teren pentru a evalua situaţia. În urma replicii, Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) a solicitat suplimentarea forţelor din Bucureşti cu echipe de căutare-salvare (inclusiv alpinişti) din judeţele Vrancea, Braşov, Constanţa, Călăraşi, Buzău, Argeş. 

Luni, la ora 16.45, a avut loc o nouă replică, în zona Vrancea, la o adâncime de 136 de kilometri, având magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter. Cea mai afectată zonă a fost, şi de această dată, municipiul Bucureşti, fiind informaţii despre producerea unor pagube materiale şi despre persoane afectate.

Potrivit DSU, la începutul celei de-a patra zile de desfăşurare a exerciţiului Seism 2018, potrivit scenariului, se înregistrează peste 4.380 de persoane decedate, 8.040 de persoane rănite, şi aproximativ 50.000 de persoane fără adăpost.

De asemenea, 48.000 de consumatori au rămas fără electricitate şi 55.000 nu beneficiază de alimentare cu apă. 1.130 de oameni au fost salvaţi în cursul nopţii, 228 de persoane sunt prinse sub dărâmături, iar 833 sunt încă dispărute.

Totodată, în urma seismului înregistrat sâmbătă şi a celor două replici care au urmat, au fost afectate 5.240 de clădiri (460 distruse total, 1.700 distruse parţial, iar 3.080 nu mai prezintă siguranţă pentru locuit).

Conform scenariului, în urma cutremurului au fost distruse şase spitale din Bucureşti, 23 de unităţi spitaliceşti au fost distruse parţial, iar 9 au fost avariate, dar au rămas funcţionale, arată DSU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.