Primăria Capitalei a intervenit, duminică, în cea de-a doua zi a exerciţiului naţional Seism 2018, cu sute de angajaţi şi utilaje. În noaptea de duminică spre luni se vor instala 10.000 de paturi de campanie şi saci de dormit pe Arena Naţională, peste cinci sute de angajaţi ai municipalităţii fiind implicaţi în organizarea taberei pentru sinistraţi. În spitalele din subordinea municipalităţii sunt disponibile peste şapte sute de paturi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Primăria Municipiului Bucureşti a continuat, duminică, operaţiunile în cadrul exerciţiului naţional Seism 2018.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, intervenţiile se desfăşoară prin direcţiile proprii şi prin instituţiile şi directiile aflate în subordine cu atribuţii în domeniul siguranţei cetăţenilor şi situaţiilor de urgenţă. Coordonarea reacţiei instituţiilor din Bucureşti şi Ilfov are loc la nivelul Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, care lucrează în aceste zile în colaborare cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov.

Conform scenariului, în a doua zi a exerciţiului, s-a produs o replică de 5,8 grade la cutremurul din ziua precedentă şi a fost organizată tabera pentru sinistraţi la Arena Naţională, cu capacitate totală de 20.600 de persoane care pot fi adăpostite: 20.000 în interiorul stadionului, 600 în exteriorul Arenei.

”Un număr de 10.000 de paturi de campanie şi saci de dormit se instalează în această noapte, operaţiunea a început deja. Primăria Capitalei participă la exerciţiul de organizare a taberei de sinistraţi de pe Arena Naţională, în total, cu peste 500 de angajaţi, 72 de utilaje (10 nacele, 5 autoutilitare, 53 de autospeciale, 3 moto, 1 ATV) şi cu 47 alte tipuri de echipamente (generatoare, proiectoare etc). Alte 600 de persoane participă pe bază de voluntariat, prin Compania Municipală de Protecţie Civilă şi Voluntariat şi primăriile de sector”, a anunţat Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).

La fiecare intrare sunt echipe în care participă reprezentanţi PMB, pentru a ţine evidenţa persoanelor care intră în tabără. Este asigurată o morgă mobilă, personal pentru ordine şi disciplină, consiliere psihologică, şi echipe ASSMB de personal medical din cabinetele şcolare (4 medici şi 8 asistenţi). 

”În cadrul simulărilor din această seară, în tabăra special amenajată pe Arena Naţională, echipele DGASMB sunt pregătite să distribuie 500 de sticle cu apă şi 500 de sandwich-uri pentru sinistraţi”, mai anunţă reprezentanţii Primăriei.

Aceştia au mai anunţat că, prin personalul DGASMB, poate fi asigurată şi hrana pentru sinistraţi în cele patru cantine sociale, astfel Cantina Sf. Constantin - 300 de porţii de mâncare/zi – Sectorul 1; Cantina Griviţa - 300 de porţii/zi, Sector 1; Cantina Bucur - 200 de porţii/zi, Sector 2 şi Cantina Ominis - 200 de porţii/zi, Sector 2.

În plus, potrivit oficialilor Primăriei Municipiului Bucureşti, la cele 20 de containere de prim-ajutor ale PMB (prin ASSMB) instalate în Capitală în cadrul exerciţiului, au fost prezenţi astăzi un număr de 12 medici, 17 asistentete şi 22 de persoane personal administrativ, care pun la dispoziţie truse de prim-ajutor, paturi pentru consultaţie şi apă. Este vorba despre containerele utilizate pe perioadele caniculare în Capitală, dar care pot fi folosite şi în alte situaţii de urgenţă.

Totodată, ASSMB actualizează permanent inventarul paturilor disponibile în spitalele administrate şi a locurilor de frigidere mortuare, pentru a avea situaţia în timp real. La ora 19.30, erau inventariate:  795 paturi pentru medicale adulţi, plus alte 119 care pot fi eliberate la nevoie şi 32 pentru copii, 412 paturi de chirurgie, plus încă 126 la nevoie, 65 de ventilatoare ATI, 93 paturi monitorizare terapie acută.

Resursele municipalităţii au mai intervenit la: evacuarea persoanelor din 10 zone ale Bucureştiului şi transportul spre taberele de sinistraţi, operaţiuni pentru care Societatea de Transport Bucureşti a pus la dispoziţie 270 de autobuze; 1 persoană cu atac de panică consiliată de 1 psiholog din echipa mobilă a DGASMB; evacuarea de deşeuri, asigurarea de toalete ecologice (5 la Romaero şi 5 la poligon Căţelu), căutările pentru identificarea posibilelor victime.

În ceea ce priveste DGASMB, echipele de urgenţe sociale au continuat pe parcursul zilei monitorizarea siturilor stabilite în cadrul exerciţiului naţional, în vederea identificării eventualelor persoane rănite sau decedate.

Totodată, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti a fost implicată, pe tot parcursul zilei de duminică, în acţiuni de depistare şi salvare a persoanelor prinse sub dărâmături, în cadrul exerciţiului.

Alături de echipele de salvatori, câteva sute de poliţişti au acţionat în mai multe zone din Capitală, cele mai importante fiind Şoseaua Colentina, Centrul Istoric, Fabrica de Bere Rahova, Calea Şerban Vodă. Conform scenariului, în aceste zone fuseseră înregistrate cazurile cele mai grave - clădiri prăbuşite, persoane prinse sub dărâmături, iar echipele Poliţiei Locale au participat la depistarea şi identificarea victimelor şi la restricţionarea accesului în clădirile afectate de seism.

Totodată, au fost luate masuri de ordine şi linişte publică în sectoarele Capitalei,  au fost instalate dispozitive de pază a bunurilor aflate în unele imobilele afectate de seism, au verificat imobile, în special în zona Centrului Istoric, pentru depistarea celor cu risc.

Efectivele Poliţiei Locale Bucuresti au transportat materiale logistice către taberele de sinistraţi organizate de autorităţi şi au facilitat deplasarea camioanelor Ministerului de Interne care transportau aproximativ 250 de paturi, saltele şi saci de dormit pentru amenajarea un spaţiu de campare a sinistraţilor.

Peste 3.000 de persoane au murit în urma cutremurului simulat de autorităţi în cadrul exerciţiului Seism 2018, alte peste 5.000 fiind rănite şi aproximativ 40.000 de oameni fiind sinistraţi. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că au fost afectate peste 3.900 de clădiri, din care 380 au fost distruse total, în această situaţie fiind şi cinci spitale din Capitală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.