Executivul a adoptat, joi, hotărârea de Guvern pentru aprobarea Regulamentului privind accesarea şi implementarea mecanismului de asistenţă internaţională prin intermediul Reţelei de asistenţă şi răspuns la urgenţă nucleară sau radiologică (RANET- Response Assistance Network). Actul normativ are drept scop reglementarea implementării mecanismului RANET la nivel naţional, atât pentru solicitarea, cât şi pentru acordarea de asistenţă internaţională în caz de accident nuclear sau urgenţă radiologică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Scopul RANET este de a facilita o coordonare promptă a resurselor la nivel internaţional şi de a permite intervenţia eficientă în cazul unei cereri de asistenţă, în situaţia producerii unui accident nuclear sever sau a unei urgenţe radiologice, mai arată comunicatul de presă al Guvernului.

Prin semnarea Decretului nr. 223 din 11.05.1990, România a aderat la Convenţia cu privire la notificarea rapidă a unui accident nuclear şi la Convenţia cu privire la asistenţa în caz de accident nuclear sau urgenţă radiologică adoptate în cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică la Viena la 26 septembrie 1986. 

În conformitate cu aceste documente, fiecare stat parte şi-a desemnat autoritatea competentă şi punctul de contact pentru transmiterea şi primirea notificărilor şi a informaţiilor.       

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.