Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că peste 9.000 de angajaţi ai serviciilor de urgenţă vor urma cursuri de perfecţionare şi vor fi instruiţi să intervină cât mai rapid şi eficient pentru salvarea oamenilor a căror viaţă este ameninţată. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că acest proiect este unul istoric, valoarea acestuia fiind de 11 milioane de euro.
Viorica Dăncilă a participat, miercuri, la evenimentul de semnare a proiectului “Multirisc Modul III”, destinat îmbunătăţirii pregătirii personalului IGSU, Serviciilor de Ambulanţă, Unităţilor şi Compartimentelor de Primiri Urgenţe, Salvamont şi Salvaspeo.
Premierul a afirmat că astfel se face un pas decisiv pentru creşterea misiunilor de salvare în situaţii de urgenţă, iar peste 9.000 de angajaţi din serviciile de urgenţă vor urma cursuri de perfecţionare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Facem astăzi încă un pas decisiv pentru creşterea calităţii misiunilor de salvare în situaţii de urgenţă. Peste 9.000 de angajaţi ai serviciilor de urgenţă vor urma cursuri de perfecţionare şi vor fi instruiţi să intervină cât mai rapid şi eficient pentru salvarea oamenilor a căror viaţă este ameninţată. În acest program de pregătire intră personal medical, din serviciile de ambulanţă şi unităţi de primire urgenţă şi specialişti din inspectoratele pentru situaţii de urgenţă. Mai exact, cei care intervin pentru salvarea oamenilor de fiecare dată când aceştia sunt în pericol. Este încă o măsură guvernamentală care vine în continuarea demersurilor noastre de dotare cu mijloace de intervenţie rapidă rapide, cu aparatură şi instrumente moderne şi de îmbunătăţire a legislaţiei în cazul situaţiilor critice”, a declarat Viorica Dăncilă.
Cu acelaşi prilej, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a spus că acest proiect este unul istoric, valoarea acestuia fiind de 11 milioane de euro.
“Pentru noi acest proiect este un proiect istoric. De ce? Nu este că doar e prima dată când Inspectoratul General semnează pe proiectele de resurse umane un proiect atât de mare, de 11 milioane de euro, este pentru că beneficiarii proiectului depăşesc structurile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi includ serviciile de ambulanţă, unităţile de primiri urgenţă, Salvamontul, Salvaspeo, pe lângă bineînţeles colegii pompieri şi includ tot personalul care lucrează în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General rămânând vârful de lance şi cel care într-adevăr a asigurat absorbţia cea mai mare a fondurilor europene de până acum şi care a implementat foarte multe proiecte şi va implementa foarte multe proiecte în viitor sunt convins în beneficiul sistemului de urgenţă”, a explicat Raed Arafat.
El a spus că în cadrul acestui proiect vor fi pregătiţi sute de dispeceri pe plan naţional, vor avea loc cursuri de conducere defensivă pentru conducătorii de ambulanţe din cadrul serviciilor judeţene, dar şi din cadrul SMURD, conducătorii maşinilor de descarcerare şi o parte din cei care conduc autospeciale de intervenţie la incendii. De asemenea, vor fi cursuri pe partea de CBRN, intervenţii unde sunt implicate aspecte chimice, nucleare şi radiologice, a mai precizat Arafat.
El a mai spus că a fost suplimentat numărul elicopterelor din cadrul acestui proiect.
“Împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, am suplimentat numărul elicopterelor în urma unei discuţii tocmai pe partea de pregătire, deci la elicopterele mici de la patru la şase, la elicopterele mari va mai creşte cu unul pentru că urmează să înfiinţăm un detaşament, o secţie de instrucţie cu elicopterele proprii în cadrul Inspectoratului General de Aviaţie ca să putem să pregătim piloţii mai bine, iar cele două elicoptere suplimentare uşoare urmează să fie semnate curând”, a afirmat şeful DSU.
Arafat s-a referit şi o la o problemă de legislaţie care trebuie schimbată, deoarece unei persoane din sistemul de urgenţă îi scad veniturile dacă merge la pregătire.
“Este vorba de anumită legislaţie care eu spun că este anacronă şi incorectă şi care va trebuie abordată şi schimbată şi asta este în momentul în care noi scoatem un om la pregătire, nu mai putem să îl plătim activitatea operativă şi îi scade venitul, iar acest lucru corect semnalat trebuie să fie corectat şi noi deja facem demersurile să corectăm aceste aspecte”, a precizat Arafat.
El a fost întrebat în ce stadiu este legislaţia privind agresiunile şi răpirile, spunând că aceasta este în lucru şi că sistemul Ro-Alert ar putea fi folosit în cazul dispariţilor de copii.
“Există legislaţia care se lucrează pe ea, lucrează pe ea Poliţia, în colaborare cu restul serviciilor, pentru partea de persoane dispărute, persoane răpite şi această legislaţie este în curs de realizare. Recent a trecut chiar pe la noi pentru avizare şi am pus încă câteva aspecte şi include inclusiv folosirea sistemului Ro-Alert pentru avertizare în anumite situaţii sau folosirea altor sisteme care sunt, aplicaţii precum aplicaţia DSU, alte aplicaţii pentru transmiterea unor informaţii când o persoana sau un copil mai ales dispare. Există în curs de realizare această legislaţie, ştiu că se lucrează la ea la minister”, a explicat Raed Arafat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.