Ministerul Educaţiei a anunţat, marţi, calendarul evaluărilor naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2024 – 2025, dar şi nouătiţile din acest an. Toate probele vor avea loc în luna mai 2025.
”Metodologia pune în aplicare prevederi ale Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2024, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis, marţi, Ministerul Educaţiei.
Metodologia cuprinde şi calendarul, iar potrivit acestuia toate probele vor avea loc în luna mai 2025. Primii care încep, în 13 mai, sunt elevii de clasa a II-a.
Ministerul Educaţiei prezintă şi elementele de noutate:
- Extinderea duratei testului la EN II de la 30 de minute la 45 de minute. Decizia a fost bazată pe armonizarea duratei testelor scrise, astfel încât toţi elevii, inclusiv cei din mediul rural, să-şi poată demonstra abilităţile de scris-citit-socotit fără presiunea timpului, într-o oră de curs, aşa cum sunt obişnuiţi.
- Rezultatele elevilor la EN II, EN IV, EN VI administrate în anul şcolar 2024-2025 sunt exprimate în punctaje.
- Încărcarea rezultatelor obţinute de elevi la testele administrate la EN 2025 se va realiza individual, pentru fiecare elev în parte, în funcţie de clasă şi de testul susţinut.
- Rezultatele individuale obţinute la EN 2025 nu se afişează/nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei. Prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului, punctajele obţinute se vor putea echivala în calificative / note şi pot fi trecute în catalog.
Ministerul precizează că testele elaborate pentru EN VI vor fi structurate după cum urmează:
a) primul test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Limbă şi comunicare” - Limba română;
b) al doilea test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Limbă şi comunicare” - Limba maternă;
c) al treilea test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii”.
Elevilor aparţinând minorităţilor naţionale, care au urmat cursurile în limba maternă, li se va asigura testul care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii” atât în limba în care au studiat, cât şi în limba română.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.