Două mari sindicate din învăţământ - Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” - îşi exprimă public nemulţumirea faţă de mai multe prevederi din proiectele legilor educaţiei, prevederi care au legătură cu salarizarea personalului din sistem, dar şi cu finanţarea acestui domeniu. Sindicaliştii anunţă că, dacă revendicările lor legate de salarizare vor fi ignorate de coaliţia de guvernare, salariaţii vor recurge la proteste, în primăvara acestui an, acţiunile mergând de la pichetări ale sediului Executivului până la greva generală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Cele două sindicate din învăţământ îşi exprimă nemulţumirea, într-un comunicat comun dat publicităţii marţi, faţă de decizia coaliţiei de guvernare de a elimina din proiectul legii privind învăţământul preuniversitar un articol potrivit căruia, “în conformitate cu principiul importanţei sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic”.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Transpunerea în practică a acestui articol ar însemna ca un profesor debutant să obţină un venit net de aproximativ 3.900 de lei, mai mic decât a multor categorii de salariaţi cu studii inferioare celor ale cadrelor didactice. Prin eliminarea acestui articol înţelegem că în noua lege de salarizare elaborată de către Ministerul Muncii nu se doreşte ca personalului didactic să i se acorde un nivel de salarizare motivant şi în concordanţă cu importanţa activităţii profesionale desfăşurată”, transmit oficialii celor două federaţii sindicale. 
 
Aceştia consideră că motivarea resursei umane din învăţământ este principala condiţie pentru a avea un sistem de educaţie performant, susţinând că ”pentru guvernanţi trebuie să fie un semnal de alarmă serios faptul că în România creşte numărul profesorilor necalificaţi, categorie care nu se regăseşte în nicio ţară membră a UE  şi nu numai”. 
 
Sindicaliştii din educaţie mai anunţă că ”există semnale că actuala coaliţie nu este de acord nici cu un alt articol, extrem de important, din acest proiect de lege, cel conform căruia «Finanţarea cheltuielilor pentru educaţie, la nivelul sistemului naţional de învăţământ, cu toate componentele sale de asigurare a funcţionării, reprezintă anual, minim 15% din cheltuielile bugetului general consolidat»” şi afirmă că ”eliminarea acestui articol ar fi un semnal clar că se doreşte în continuare menţinerea subfinanţării cronice a educaţiei”. 
 
Cele două sindicate sunt nemulţumite şi de nivelul salariilor personalului nedidactic, solicitând ca acestea să fie majorate la nivelul maxim prevăzut de Legea 153/2017.
 
”Reamintim faptul că aceşti salariaţi au venituri, în medie, de aproximativ 2.000 de lei lunar, ceea ce înseamnă că aceşti oameni sunt condamnaţi la sărăcie extremă. Este greu de înţeles de ce Guvernul României amână rezolvarea acestei probleme, având în vedere că impactul bugetar este nesemnificativ”, se precizează în comunicat.
 
În acest context, sindicaliştii cer aplicarea integrală a dispoziţiilor Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ, identificarea unor soluţii pentru creşterea veniturilor personalului didactic auxiliar, adoptarea de urgenţă a normativelor pentru personalul nedidactic şi personalul didactic auxiliar, în condiţiile în care normativele aplicate acum datează din anul 1998 precum şi aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, întrucât salariaţii din învăţământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri.
 
De asemenea, sindicatele solicită ”remedierea anomaliilor actuale în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere, îndrumare şi control” având în vedere că veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani şi au ajuns să fie mai mici decât cele ale salariaţilor care ocupă funcţii de execuţie. În plus, sindicaliştii cer instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei. Alte solicitări fac referire la plata suplimentară a personalului din instituţiile de învăţământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile precum şi la plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic. 
 
”În noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziţioneze personalul din învăţământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcţiilor bugetare, în raport de importanţa socială a activităţii prestate”, precizează documentul citat. 
 
Sindicaliştii menţionează că, dacă solicitările nu vor fi rezolvate, angajaţii din educaţie se pregătesc de acţiuni de protest care vor începe cu pichetarea sediului Guvernului şi a sediilor prefecturilor în lunile martie şi aprilie, vor continua cu un marş de protest desfăşurat în Bucureşti în luna mai şi chiar cu declanşarea grevei generale, în ultima decadă a lunii mai.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.