În municipiul Braşov au fost instalate, în spaţii publice, două defibrilatoare externe automatizate, echipamentele având rolul de a asigura intervenţia rapidă pentru a salva viaţa celor care suferă un infarct. Aparatele sunt dotate cu asistenţă vocală, prin intermediul căreia cel care intervine primeşte toate informaţiile necesare şi i se explică fiecare pas în parte, astfel că riscul ca intervenţia să fi greşită este minim.
Defibrilatoarele care induc restabilirea ritmului normal al inimii prin aplicarea energiei electrice în caz de aritmii ventriculare cu risc înalt de deces, precum tahicardia, flutterul sau fibrilaţia au fost instalate în Piaţa Sfatului şi Livada Poştei, două zone intens circulate din municipiul Braşov. Aparatele au fost donate administraţiei locale de către asociaţia Caravana cu Medici, ca parte a proiectului „O secundă pentru viaţă”, iniţiat de medicul Alexandru Covaciu.
„Am amplasat două defibrilatoare externe în Braşov, unul în Piaţa Sfatului şi unul Livada Poştei. Ele sunt singurele care pot fi accesate 24 de ore din 24. A doua parte a acestui proiect constă în oferirea de cursuri de prim ajutor în şcolile din jurul zonei unde am amplasat aceste defibrilatoare. După cum ştiţi, în România există foarte puţine defibrilatoare amplasate în locuri publice. Pe lângă asta, nu foarte mulţi ştiu să le folosească, şi mai puţini au noţiuni elementare de resuscitare cardio-pulmonară. Practic, prin acest proiect, şi amplasarea defibrilatoare lor şi oferirea cursurilor de resuscitare în şcoli, vom închide cercul salvatorilor şi vom avea un proiect cu adevărat cu succes. Gândiţi-vă că în primele trei minute după un stop cardiac, creierul moare. Timpul de răspuns a unei ambulanţe în Europa este de opt minute. Dacă nu avem noţiunile acestea, practic acel om care suferă un stop cardiac, un om care poate fi salvat, pierde această luptă”, a declarat Alexandru Covaciu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit acestuia, preţul unui defibrilator este de 11.000 de lei, iar potrivit normelor europene ar trebui să existe cel puţin un astfel de aparat la 10.000 de oameni.
Defibrilatoarele sunt dotate cu asistenţă vocală, prin intermediul căreia cel care intervine primeşte toate informaţiile necesare şi i se explică fiecare pas în parte, astfel că riscul ca intervenţia să fi greşită este minim. Totodată după aplicarea electrozilor, aparatul evaluează dacă este necesar să trimită un impuls electric sau resuscitarea trebuie continuată prin compresie.
Primarul oraşului Braşov, Allen Coliban, a afirmat că acest proiect va fi extins şi în alte zone ale oraşului, obiectivul pentru 2023 fiind de a mai avea încă cinci astfel de defibrilatoare. Coliban precizează că în proiectul de buget va propune alocarea sumelor necesare cumpărării acestor aparate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.