Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş”, Simon Florescu, afirmă că doi dintre cei patru turişti români întorşi recent din Zanzibar şi internaţi cu malarie sunt în continuare în spital, iar starea unei femei este foarte gravă, ea respirând asistată de aparate. Medicul atrage atenţia, la Medika Tv, asupra faptului că turiştii care merg în zone unde există boli tropicale ar trebui să aibă înainte o discuţie cu medic specializat în tratarea bolilor infecţioase şi ar trebui să ştie că şi înainte de călătorie, şi pe timpul şederii şi după întoarcerea în ţară este nevoie de tratament profilactic.
”Noi am avut sute de cazuri de-a lungul anilor. Alerta a fost dată de noi pentru cele patru cazuri de forme de malarie severă, din Zanizbar, cu predilecţie. Era vorba despre turişti plecaţi în vacanţă şi care nu au fost îndrumaţi către o profilaxie, o medicaţie înainte de a pleca în vacanţă. (...) Toţi patru au avut, respectiv au forme severe de malarie, o formă deosebit de periculoasă şi în lipsa unui diagnostic de certitudine şi a unui tratament poate să evolueze chiar şi fatal”, a declarat Simin Florescu, marţi seară, la Medika Tv.
Unul dintre cei doi pacienţi care sunt în continuare internaţi este sub tratament, medicii spunând că speră să nu aibă şi mai multe complicaţii. Cel de-al doilea pacient internat este o femeie care se află de o săptămână, aproximativ, în Terapie Intensivă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Este un adult care a călătorit recent în această destinaţie, ca şi ceilalţi trei, şi, din păcate, în cazul pacienţilor pe care i-am văzut şi ne-am alertat, prezentarea la medic şi după ce s-au întors din destinaţie a fost tardivă, adică la aproximativ o săptămână de la debutul simptomatologiei. În cazul malariei, stabilirea diagnosticului dincolo de cinci zile, boala se complică şi evoluează în cazuri foarte, foarte grave”, a precizat medicul.
Simin Florescu a menţionat că pacienta a suferit ”complicaţii hematologice, renale şi respiratorii care au necesitat inclusiv respiraţie asistată”.
Conform acesteia, malaria este o boală ”perfect tratabilă”: ”Nu aş vrea să mai vedem decese din cauza malariei”.
Medicul a explicat că turiştii care pleacă în zone unde există boli tropicale ar trebui să solicite, anterior plecării din ţară, un consult din partea unui medic de boli infecţioase, pentru a primi ”sfaturi extrem de actualizate privind destinaţia pe care urmează să o parcurgă turistul respectiv”.
Florescu a mai spus că malaria se previne prin tratament profilactic, înainte de a pleca în zona respectivă, pe parcursul şederii, dar şi o perioadă după revenirea din zona tropicală.
”Riscul este individualizat în funcţie de cine călătoreşte, unde călătoreşte, pe ce perioadă, ce medicaţie ia deja. Sunt mai mulţi factori”, a adăugat Simin Florescu.
Ea a precizat că malaria se transmite prin ţânţarul anofel, care în România nu mai există. România a eradicat malaria în anii 1960-1970.
”Există în continuare cazurile acestea, de import, care pot pune nişte probleme deosebite de diagnostic şi de tratament pentru medicii care au mai puţină experienţă. Simpla întrebare dacă ai călătorit undeva, unde şi când, acestea sunt întrebările pe care încercăm să îi învăţăm atât pe medici, cât şi pe pacienţi”, a explicat medicul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...