Grupul de lucru al CNATDCU care a analizat teza de doctorat a fostului ministru al Afacerilor Interne, Petre Tobă, susţine în raportul comun obţinut de News.ro că persoanele care au formulat sesizarea în acest caz au manifestat maliţiozitate atunci când au arătat că Tobă nu ştie sensul cuvântului „Apud” şi arată că sunt „inadvertenţe dactilografice insignifiante”, Tobă nefiind specializat în lucrul la computer.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În lucrarea fostului ministru de Interne, autorilor Joseph Stiglitz şi Barry Buzan le era ataşată, ca nume propriu, şi denumirea "Apud". Cuvântul, de fapt, indică o citare preluată de la un alt autor, nu din original. Astfel, autorii se regăseau în indexul alfabetic din bibliografie la litera A respectiv „Apud Joseph Stiglitz” şi „Apud Barry Buzan”.

„Persoanele care au formulat sesizarea au manifestat maliţiozitate, încercând să inducă ideea că domnul Petre Tobă nu ar cunoaşte sensul cuvântului «Apud». În realitate însă, la redactarea unei teze de doctorat de peste 400 de pagini, pot apărea o serie de inadvertenţe dactilografice insignifiante, cum este şi cazul de faţă, generate în principal de volumul mare de informaţie şi de faptul că autorul nu este specializat în tehnica scrierii la computer”, arată raportul comun al comisiei de lucru de la CNATDCU care a analizat teza de doctorat a lui Petre Tobă.

Comisia a analizat şi o altă similitudine din lucrarea de doctorat a lui Tobă, respectiv aceea cu un referat publicat pe internet. Membrii comisiei afirmă că referatul era publicat pe internet în 2015, la aproximativ cinci ani de când Tobă a scris lucrarea.

Un alt aspect semnalat în sesizarea care a vizat lucrarea lui Tobă este acela că, de la pagina 14 la pagina 21 a lucrării de doctorat apare acelaşi text ca în referatul „Crima organizată transfrontalieră - o ameninţare pentru piaţa mondială”, disponibil pe internet. Comisia a constatat că data apariţiei referatului este 11 iunie 2007 însă nu are autorul precizat,, nefiind astfel întrunite condiţiile pentru a fi considerat plagiat.

„Acest fapt este irelevant pentru cauză, întrucât legea nr. 206/2004, privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, în anul 2010 prevedea plagiatul ca fiind «însuşirea ideilor, metodelor, procedurilor, tehnilogiilor, rezultatelor sau textelor unei persoane...» Or, în situaţia de faţă, neavând persoana prevăzută de lege căreia să îi fie atribuit referatul rezultă, pe cale de consecinţă, că nu poate fi vorba despre plagiat”, mai notează membrii comisiei de lucru.

Din grupul de lucru format la Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) care a analizat teza de doctorat a lui Petre Tobă au făcut parte conferenţiarul universitar Cristian Niţă şi conferenţiarul universitar Veronica Mihalache, ambii de la Academia Naţională de Informaţii, precum şi profesorul universitar Claudiu Ţupulan de la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza”.

"Ieri (joi, n.r.) am primit de la preşedintele CNATDCU ca, până astăzi la 12 să-i prezint situaţia şi să-i spun de ce se întârzie. Eu le-am trimis celor de la comisie, «Băi oameni buni, până mâine la ora 9 când am şedinţă, ori trimiteţi rapoartele», că n-ai voie să te bagi peste ei, «ori îmi spuneţi de ce nu le-aţi făcut». Doar două rapoarte am primit aseară, raportul domnului Tobă şi al domnului Pandele, pozitive fiind. Deci nu sunt plagiate. Ca obligaţie, prin regulament, am întrunit comisia astăzi de specialitate (…) Şase din şapte, că unul e absent, au avizat raportul”, a declarat, pentru News.ro, Ştefan Prună, preşedintele Comisiei de Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică a CNATDCU.

Comisia de lucru a CNATDCU a finalizat raportul în cazul tezei de doctorat  "Poliţia Română - Forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale", susţinută de Petre Tobă în 15 februarie 2011, la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”, sub coordonarea fostului chestor Anghel Andreescu.

Concluzia raportului este că ministrul demisionar de Interne nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat, comisia de lucru a CNATDCU propunând ca acestuia să nu îi fie retras titlul de doctor.

Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” a trimis în 9 iunie, la solicitarea Ministerului Educaţiei, punctul de vedere privind lucrarea de doctorat a lui Petre Tobă, arătând că, după analizarea lucrării, concluzia a fost că cercetarea ştiinţifică a acestuia “a fost utilă”, întrucât “a căutat să identifice modalităţile de acţiune în domeniul cooperării poliţieneşti internaţionale”. Comisia de Etică a Universităţii “Carol I” a propus menţinerea titlului de doctor acordat în 2011 lui Petre Tobă.

Jurnalista Emilia Şercan a scris, în noiembrie 2015, că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Tobă a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.