Postul înseamnă mai multă asceză, mâncare puţină, făcută în casă, cu ulei presat la rece, adăugat cu multă zgârcenie, doar în unele mâncăruri, cu mămăligă, fasole, cartofi copţi, fructe uscate şi nuci, pentru că pateul vegetal şi margarina sunt copii pseudocomestibile ale tabloului lui Mendeleev, dubitabil igienice, spune Simona Tivadar, medic primar diabet şi boli de nutriţie. Ea îi sfătuieşte pe cei care nu pot să ţină postul decât dacă mănâncă margarină, soia, foietaj şi salate „înecate” în ulei, care mai mult îmbolnăvesc şi îngraşă, să-i lase pe alţii să-l ţină.
"Eu postesc fără carne. Mănânc aproape numai peşte, brânzeturi şi, din când în când, ouă. Iarna mănânc, uneori, vită, porc sau oaie, curăţând la micron grăsimea în exces. Cred că pateul vegetal, margarina, produsele «de post» fabricate «de casă», sunt copii pseudocomestibile ale tabloului lui Mendeleev, dubitabil igienice, iar foietajele, pateurile şi plăcintele vândute din abundenţă în patiserii în această perioadă înfundă coronarele, din cauza grăsimilor saturate, adică rele”, explică medicul Simona Tivadar.
Ea precizează că produsele din soia precum şniţelul, cârnaţii, crenvurştii, laptele şi brânza, nu sunt altceva decât dorinţa de a păstra ideea că mâncăm de post, dar avem imaginea produselor din carne.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Dacă salata cu cartofi este înecată în ulei, îmbunătăţită cu seminţe de floarea-soarelui şi dovleac, nu va plăcea colecistului. Ghiftuiala cu produse de acest fel nu are legătură cu postul", explică Simona Tivadar.
Medicul nutriţionist mai spune că din copilărie îşi aminteşte că postul înseamnă asceză, mâncare cât mai simplă, făcută în casă.
"Plăcinte cu varză şi lobodă coapte în cuptorul de pâine, ulei de la «moara» satului, obţinut prin reală presare la rece, între pietre şi adaugat cu multă parcimonie în unele mâncăruri, dar doar în zilele cu dezlegare la untdelemn. Câteva fructe uscate sau nuci, mămăligă şi fasole, cartofi copţi cu salată de varză murată sau zeamă de varză, că v-am mai spus doar că bunicii mele şi babelor din sat le stătea gândul doar la antioxidanţi şi bifiduşi. Îmi amintesc şi că vorba de năduf sau dojană a bunicii era: «Bată-l binele», că era sau nu era post”, arată Simona Tivadar.
Ea le spune celor care nu pot ţine postul cu mâncare sănătoasă, făcută în casă şi aleg produse care mai mult îmbolnăvesc, îngraşă, cresc colesterolul şi trigliceridele, să îi lase pe alţii să îl ţină.
"Mâncaţi miercurea şi vinerea doar legume şi fructe, nu drăcuiţi în trafic şi veţi fi mai aproape de Rai. Altfel vă apropiaţi mai mult de bypass-ul coronarian sau veşnica pomenire, nu neapărat duioasă", mai spune medicul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.