Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, a oferit, la finalul Sfintei Liturghii de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, distincţia ”Crucea Sfântului Iosif cel Milostiv” mai multor persoane implicate în ajutorarea refugiaţilor din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Printre cei care au urcat pe scena amplasată pe pietonalul din faţa catedralei s-a numărat preotul Marcel Bobârcă de la Parohia Sculeni, judeţul Iaşi. Părintele Bobârnă a stat în Vama Sculeni pentru a-i întâmpina pe refugiaţi, în timp ce soţia sa, cadru didactic, a scris iîmpreună cu elevii său mesaje şi au făcut desene pentru copiii refugiaţi din Ucraina care au ajuns în România. 

A doua persoană invitată pe scena unde s-a slujit Sfânta Liturghie a fost părintele Costel Rumega, în prezent preot la Parohia ”Sfântul Nicolae" din Rădăuţi Prut, Protopopiatul Darabani. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"În clipele cele mai grele, întreaga familie a preotului Rumega a venit în sprijinul refugiaţilor din vamă. Motivaţia părintelui şi a familiei sale vine din preocuparea pe care o are faţă de cei năpăstuiţi. Anul acesta, în vamă, părintele Costel a trecut prin stări sufleteşti de nedescris: a văzut oameni bolnavi de cancer, persoane cu deficienţe fizice, maşini ciuruite de gloanţe, bunici şi femei cu copii care au plâns împreună, trăind alături de ei momente de grea încercare, ajutându-i pe fiecare în parte", au precizat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. 

De asemenea, a fost invitat pe scena unde s-a slujit Sfânta Liturghie şi părintele Mihai Haraga, de la Parohia ”Sfântul Gheorghe" din Ştefăneşti-Târg, Protopopiatul Săveni. 

"Doamna preoteasă este angajată la Poliţia de Frontieră din Vama Stânca, fiind alături de părintele la ieşirile din tură, contribuind foarte mult la buna gestionare a crizei refugiaţilor: traducea, oferea hrană, caza şi forma grupuri pentru transport în alte locaţii. În ajutorarea refugiaţilor, crezul părintelui a fost acesta: „Nu putem noi, oameni simpli, să luptăm cu tot răul din lume. Dar putem, acolo unde am fost lăsaţi de Dumnezeu, să întindem mâinile pentru a ajuta. Şi, dacă toţi vom face asta, întreaga lume va fi un lanţ de mâini care ajută, un lanţ de bunătate şi iubire." O mărturie a unei familii refugiate care l-a impresionat pe părintele Mihai a fost aceasta: „Voi nu o să ne mai ţineţi minte pentru că ajutaţi zilnic zeci de refugiaţi, dar noi nu o să vă uităm niciodată!", au precizat reprezentanţii MMB. 

Pe scenă a urcat şi părintele Oleg Petrov, care în prezent slujeşte într-o suburbie a oraşului Odesa. 

Soţia sa face voluntariat şi a reuşit să ajute 16.000 de refugiaţi pentru a fi cazaţi în România, iar la parohia preotului Oleg Petrov se aduc alimente şi se gătesc alimente, inclusiv pentru soldaţii din Ucraina. 

A mai fost premiată de către IPS Teofan şi Valentina Haidău, o pensionară din Iaşi, care a stat la un moment dat în vamă 80 de ore neîntrerupt. 

Cei premiaţi au primit fiecare în dar câte o Biblie, o diplomă de recunoştinţă şi distincţia ”Crucea Sfântul Iosif cel Milostiv". 

În finalul Sfintei Liturghii, la care au participat zeci de preoţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, le-a spus credincioşilor că arma cea mai importantă este rugăciunea. Înaltul prelat i-a îndemnat pe cei prezenţi să se roage seara şi pentru cei afectaţi de războiul din Ucraina. 

”Nu este o armă mai importantă decât rugăciunea. Iar dumneavoastră ştiţi prin propria experienţă acest lucru. De aceea, pe lângă rugăciunea pe care o adresaţi lui Dumnezeu pentru dumneavoastră, pentru membrii familiei, amintiţi-vă seara la rugăciune de chipul celor care-au căzut sub bombe, de mamele lor de-acasă, de soţii şi de pruncii lor. O rugăciune, o metanie, un psalm din dumnezeiasca Psaltire pot aduce mult, chiar foarte mult, pentru cele care se întâmplă acolo, rugându-l pe Dumnezeu să vină cu mâna sa ocrotitoare, apărându-ne şi pe noi, şi pe ei de urgia cea nemiloasă a războiului", a declarat ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. 

Peste 15.000 de persoane au asistat vineri la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană, în timp ce alte 15.500 de credincioşi, potrivit estimărilor jandarmilor, se aflau la rând pentru a se închina la sfintele moaşte. 

De la începutul pelerinajului, 175.000 de oameni au trecut pe la racla cu sfintele moaşte aşezată într-un baldachin în curtea catedralei ieşene. 

Pelerinajul religios de la Iaşi se va încheia la sfârşitul acestei săptămâni, racla cu sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva urmând să fie reintrodusă în interiorul catedralei. 

  

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.