Şeful STS, Ionel Sorin Bălan, a declarat luni, că sistemul informatic de gestiune a exploatării şi transportului mediului lemnos SUMAL 3.0 înseamnă un upgrade tehnologic, putere mai mare de procesare, eficienţă a resurselor, o interacţiune mai bună a utilizatorilor cu aplicaţia, posibilitatea de a integra alte surse de date.
”Întâlnirea noastră de astăzi aduce în prim-plan bilanţul unuia dintre paşii pe care România i-a făcut pe calea digitalizării, respectiv sistemul informatic de gestiune a exploatării şi transportului mediului lemnos la nivelul statului român, un sistem spun eu de o complexitate foarte mare, probabil unul dintre cele mai complexe sisteme pe care administraţia publică central le-a pus la dispoziţie, aceasta datorită business-ului complex al aplicaţiei, numărului mare de utilizatori, numărului mare de tranzacţii, volumului de date. Dar cred că cel mai important beneficiu este acela că împreună putem contribui la conservarea şi protejarea mediului, a pădurilor din ţara noastră, prin crearea unui flux digital de evidenţă a lemnului exploatat şi transportat pe teritoriul României”, a spus şeful STS în conferinţă.
Bălan a arătat că SUMAL 2.0 a fost un sistem stabil, sigur şi util.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Este foarte important de remarcat că pe perioada celor 3 ani de funcţionare, sistemul nu a înregistrat niciun incident de securitate cibernetică. De-a lungul timpului am făcut precizări în cazul în care utilizatorii au întâmpinat diverse probleme, însă vă asigur că fiecare component a sistemului 2.0 a fost adaptată pentru toate situaţiile întâlnite în teren şi aduse la cunoştinţă de Ministerul Mediului”, a arătat el. Şeful STS a spus că în proiectarea noului sistem SUMAL 3.0 vor proceda şi vor menţine lucrurile de bună practică care au fost constatate la nivelul sistemului actual.
”Ca să aveţi un nivel al complexi complexităţii şi volumului la nivelul sistemului SUMAL 2 0 au fost realizate aproximativ 17 trilioane de operaţiuni la nivelul bazelor de date. Acestea se traduc în completări de informaţii, emitere de avize interogări de baze de date, validări pentru corectitudinea datelor şi alte operaţiuni”, a explicat Ionel Sorin Bălan.
Şeful STS a precizat că SUMAL 3.0 înseamnă un upgrade tehnologic, putere mai mare de procesare, eficienţă a resurselor, o interacţiune mai bună a utilizatorilor cu aplicaţia, posibilitatea de a integra alte surse de date respectiv initiative ale ministerului.
”Agregarea şi analiza datelor vehiculate prin acest această platformă şi interconectarea cu alte sisteme de mediu vor oferi o imagine mai bună mai clară în ceea ce înseamnă exploatarea şi transportarea lemnului în România. SUMAL este una dintre componentele de transformare digitală a României, alături de celelalte aplicaţii de utilitate publică, despre care auzim tot mai des iar acesta va fi şi rolul clubului privat guvernamental al României. Va oferi posibilitatea să avem sisteme informatice interoperabile, standardizate sigure şi eficiente pentru statul român”, a spus şeful STS.
El a menţionat că digitalizarea pentru statul român la toate nivelurile este un proces de care nu trebuie să ne temem.
”Eficienţa şi transparenţa acestui proces au o integritate superioară în mediul digital, procesele pot fi permanent auditate, orice operaţiune la nivelul sistemului este jurnalizată. Toate acestea pot fi uşor de accesat şi pot fi adaptate încontinuu noilor tehnologii şi cerinţelor din teren”, a spus Bălan.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.