Medicul neurochirurg Ionuţ Gobej ar putea primi de la Consiliul Disciplinar un avertisment sau chiar i s-ar putea desface contractul de muncă, a declarat, luni, directorul medical al Spitalului Colentina, Rodica Olteanu, în urma şedinţei Consiliului Medical, care a analizat situaţia existentă în unitatea sanitară. Medicul Gobej declarase că managerul interimar, Silvi Ifrim, a redus personalul Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă, iar în aceste condiţii se pot face intervenţii chirurgicale doar până la ora 15.00. Gobej a mai spus că managerul ”nu poate îndeplini în continuare aceastp funcţie, pentru că nu este competent, nu este moral" şi că, pentru Ifrim, binele pacienţilor ”reprezintă o lozincă".
Consiliul Medical al Spitalului Clinic Colentina anunţă că declaraţiile doctorului Gobej sunt "neadevărate şi conţin nejustificat şi neetic atac la persoană".
Ca atare, situaţia va fi prezentată în Consiliul Disciplinar care poate decide sancţiuni de la avertisment până la desfacerea contractului de muncă, a spus Rodica Olteanu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
La rândul său, managerul interimar al Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, a declarat că legea nu îi permite să plătească ore suplimentare pentru medici, ci doar să le ofere ore libere.
"În ianuarie 2017, managementul Spitalului Clinic Colentina s-a schimbat după nouă ani. În această perioadă, în spital au apărut secţii noi, a căror dezvoltare diferenţiată a fost favorizată de investiţii semnificative, fără ca acest regim să se aplice în mod transparent şi balansat şi altor secţii. Această situaţie a dus la un dezechilibru care s-a adâncit în ultimii ani", sunt primele concluzii ale Consiliului Medical.
Acesta precizează că nu s-au făcut disponibilizări, aşa cum a susţinut dr. Ionuţ Gobej.
"Noua conducere şi-a propus să analizeze cauzele dezechilbrului şi să caute soluţii de remediere. Analiza diferenţiată a bugetelor secţiilor va fi prezentată în mod transparent, (cum nu s-a făcut până acum) pentru a decide strategia de dezvoltare a spitalului. În această perioadă nu s-au făcut disponibilizări, nu s-a redus şi nu s-a desfiinţat nicio secţie. Declaraţiile dr. Gobej sunt în acest context neadevărate şi conţin nejustificat şi neetic atac la persoană", mai arată Consiliul Medical, întrunit, luni, în şedinţă.
Majoritatea secţiilor Spitalului Clinic Colentina lucrează constant peste program fără ca această activitate şi îngrijire a bolnavilor să fie condiţionată de plata orelor suplimentare, a spus profesorul Gheorghe Andrei Dan, şeful secţiei de cardiologie.
El a precizat că o parte a personalului a primit bani pentru ore suplimentare, iar alta nu.
"De exemplu, secţia de cardiologie figura cu 150.000 lei pentru ore suplimentare, dar nu a primit niciun leu", a mai spus profesorul Dan.
Consiliul Medical mai susţine şi că structura unor secţii ale spitalului nu corespunde necesităţilor.
"Prevederile legale privind compensarea orelor suplimentare sunt clare şi nenegociabile. În acelaşi timp, trebuie remarcat că nu s-a ţinut cont la momentul creării unor secţii complexe, cum este Neurochirurgia, de asigurarea unei structuri adecvate înainte de începerea activităţii. Considerăm că activitatea într-o secţie trebuie adaptată la posibilităţile existente, iar dezvoltarea se poate face după ce se găsesc resurse de ameliorare. Structura unor secţii din Spitalul Colentina nu corespunde necesităţilor şi circuitelor reale, locale, fără ca acest aspect să fi fost analizat corespunzător de conducerea anterioară. În 2015, în Spitalul Colentina au fost acreditate unităţi funcţionale de urgenţă secţiile Neurologie şi Hematologie, dar nu cea de Neurochirurgie şi nici alte secţii care au care au solicitat baza activităţii lor acest lucru", se mai arată în raportul Consiliului Medical.
Pe de altă parte, componenţii Consiliului arată că nu pot proba validitatea afirmaţiilor strict profesionale ale medicului Gobej.
"Consiliul Medical nu are expertiza să poată proba validitatea informaţiilor strict profesionale ale dr. Gobej, dar recomandă consultarea unei comisii profesionale externe formată din experţi neurochirurgi, pe baza probelor existente. Dezaprobăm încercarea de rezolvare a problemelor Spitalului Clinic Colentina prin presiuni media, eludând metodelor de rezolvare legale şi ierarhice. Spitalul Colentina nu poate deveni un front de război pentru veleităţi personale", mai spun membrii Consiliului.
La rândul său, directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Răzvan Liţu, a spus că Spitalul Colentina a cheltuit în perioada 2009-2016 aproape 150 milioane de lei, faţă de Spitalul Foişor, care a cheltuit 113 milioane lei, deşi are o construcţie nouă.
Medicul neurochirurg Ionuţ Gobej de la Spitalul Colentina a postat pe Facebook un mesaj în care susţine că managerul a redus personalul Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă, iar în aceste condiţii se pot face intervenţii chirurgicale doar până la ora 15.00.
El a prezentat cazurile a doi pacienţi cu tumori benigne care trebuie supuşi unor operaţii de peste 12 ore şi susţine că i-a expus managerului această situaţie, despre care a spus că binele bolnavilor ”reprezintă o lozincă” şi ”nu este interesat de ei”.
Ionuţ Gobej a vorbit, într-un mesaj adresat pacienţilor, prietenilor, ”oamenilor de bine” şi autorităţilor statului, despre situaţia de la unitatea medicală.
Medicul consideră că managerul Spitalului Clinic Colentina ”nu poate îndeplini în continuare aceasta funcţie, pentru că nu este competent, nu este moral şi că pentru el binele pacienţilor ”reprezintă o lozincă” şi ”nu este interesat de ei”.
El cere demisia de urgenţă a managerului şi înlocuirea ei ”cu o persoană competentă, capabilă să rezolve probleme în interesul pacienţilor”.
De asemenea, el face apel la cei care cred în el să se alăture demersului său.
La începutul lunii ianuarie, primarul Capitalei, Gabriela Firea, l-a demis pe managerul Spitalului Colentina, Bogdan Andreescu, pe motiv că i-a ţinut pe pacienţi în frig în saloane.
În 27 iulie 2016, fostul manager al Spitalului Colentina, Bogdan Andreescu, a trimis şefilor secţiilor chirugicale şi ATI o adresă prin care le aducea la cunoştinţă că, în urma analizei plăţii orelor suplimentare "atât pentru salariaţii blocului operator, dar şi a celui din secţiile ATI, datorită deficitului de personal, am constatat că există şi alţi factori care contribuie la această situaţie costitisoare pentru spital".
Mai precis, este vorba despre nerespectarea programului de lucru conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al spitalului care prevede că intervalul orar în care se defăşoară activitatea, medicală în blocul operator şi toate secţiile spitalului este 8.00-15.00 cu două ore de contravizită, mai arăta Andreescu.
"Am constatat că nu se respectă semnarea condicii de prezenţă a personalului - document primar care stă la baza întocmirii punctajului lunar. Nerespectarea programului de lucru conduce implicit la nerespectarea programului operator şi de aici prelungirea nejustificată a programului de lucru în cele mai multe cazuri", nota managerul de la acea vreme al Spitalului Colentina.
Fostul manager Bogdan Andreescu a precizat, pentru News.ro, că a trimis acea notă întrucât în anumite secţii programul operator începea la ora 10, în loc de ora 8.00.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...