Directorul general al ASSMB, Oana Sivache, a declarat luni într-o conferinţă de presă, că în numele pacienţilor dar şi al personalului din spitale, cer un plan naţional termen mediu şi lung, de politici de sănătate publică, unitar, pentru urgenta rezolvare a problemelor celor mai grave semnalate iar Ministerului Sănătăţii să recunoască starea de urgenţă cu privire la lipsa de personal din sistem şi să facă o metodologie de ocupare a posturilor din sănătate, pe o perioadă determinată de un an de zile, similar procedurilor din pandemie. ea a precizat că în prezent se înregistrează un deficit de aproximativ 15.000 de medici la nivel naţional.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Directorul ASSMB a declarat că este prima dată în istoria spitalelor aflate în subordinea primăriilor şi consiliilor judeţene în care a avut o întâlnire de lucru împreună cu managerii spitalelor, directorii medicali, cadre medicale şi preşedinţi ai asociaţiilor de pacienţi şi lideri ai SANITAS.
”Astăzi s-a tras un semnal de alarmă, întrucât blocajul din sănătate a fost generat pe motive financiare dar sub o aparenţă economie, a dus atât la o pierdere de personal cât şi la pierderi pentru pacienţi. Ne-am întâlnit astăzi cu dorinţa constructivă de a semnala faptul că încremenirea politicilor de sănătate poate duce la situaţii limită, în parte deja atinse în sistemul de sănătate, după cum aţi putut vedea zilele trecute. Mulţumim celor 100 de participanţi la şedinţa de lucru, ne dorim un dialog real şi corect cu decidenţii”, a spus Sivache.
”Astăzi, în numele pacienţilor dar şi al personalului din spitale, cerem un plan naţional termen mediu şi lung, de politici de sănătate publică, unitar, pentru urgenta rezolvare a problemelor celor mai grave semnalate astăzi. Cerem Ministerului Sănătăţii să recunoască starea de urgenţă cu privire la lipsa de personal din sistem şi să facă o metodologie de ocupare a posturilor din sănătate, pe o perioadă determinată de un an de zile, similar procedurilor din pandemie. De asemenea cerem modificări ale procedurilor de aprobare a nevoilor din sănătate pe baza memorandumului”, a precizat directorul ASSMB.
Oana Sivache a precizat că singura entitate competentă, în măsură să evalueze fundamentarea nevoilor în sănătate este Ministerul Sănătăţii şi nu alte ministere.
Ea a precizat că în întâlnire s-a discutat despre deficitul de personal, în primul rând de medici.
”Deficitul de medici de care suferă România astăzi este determinat de mai mulţi factori, în special de decizii fără analiză care să ţină cont de realităţile sistemului la nivelul organismelor decidente”, a arătat aceasta.
Oana Sivache a menţionat că nu nu există o strategie a decidenţilor de acoperire a deficitului de medici.
”Vorbim astăzi, în România, despre un deficit de aproximativ 15.000 de medici la nivel naţional”, a spus ea, adăugând că nu crede că doar deblocarea posturilor în sănătate este o soluţie ci şi regândirea modalităţilor de repartizare uniformă şi eficientă a asistenţei medicale primare şi de urgenţă la nivelul întregii ţări.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.