Deputatul Cristian Rizea, care declara în Parlament că a adoptat un copil la două ore după ce acesta s-a născut, şi-ar fi schimbat domiciliul într-un imobil aparţinând primarului din Zimnicea, pentru ca atestarea în vederea adopţiei să se facă de către DGASPC Teleorman, apoi a cerut suspendarea procedurii de atestare pentru a putea începe demersurile pentru instituirea plasamentului unui minor.
Potrivit actelor din dosarul în care Liviu Dragnea şi fosta sa soţie Bombonica Prodana au fost trimişi în judecată de DNA pentru fapte de corupţie, familia deputatului Cristian Rizea a fost îndrumată de directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, Floarea Alesu, ce să facă pentru a evita procedura adopţiei şi pentru întocmirea documentelor, astfel încât dosarul să fie gestionat de DGASPC Teleorman.
Floarea Alesu le-ar fi indicat soţilor Rizea persoane din Oficiul Român pentru Adopţii pentru a depune documentaţia necesară atestării ca familie aptă pentru adopţie.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Tot la sugestia Floarei Alesu, pentru a îndeplini condiţiile de atestare ca familie aptă pentru adopţie, de către DGASPC Teleorman, Cristian Rizea şi soţia acestuia şi-au stabilit domiciliul în Zimnicea, într-un imobil al primarului oraşului.
Pentru a evita procedura de atestare ca persoană aptă pentru adopţie, deputatul a solicitat suspendarea demersurilor ce fuseseră începute în acest sens şi a optat pentru iniţierea de măsuri în vederea instituirii plasamentului unui minor, pe care urma să îl indice directorului DGASPC, conform actelor din dosar.
În acest sens, potrivit documentelor citate, Cristian Rizea a identificat, în iulie 2013, o femeie însărcinată care şi-a manifestat intenţia de a renunţa la drepturile maternale. Pentru a facilita darea în plasament familiei Rizea a copilului pe care urma să îl nască, femeia şi-ar fi stabilit formal reşedinţa în municipiul Alexandria, la locuinţa şoferului directorului DGASPC Floarea Alesu.
Din actele dosarului mai rezultă că, înainte de naşterea copilului, directorul DGASPC Teleorman a dispus funcţionarilor de la Biroul Adopţii – Post-Adopţii, să suspende procedura atestării familiei Rizea, urmând ca bebeluşul să fie instituţionalizat la nivelul DGASPC Teleorman, iar plasamentul acestuia să se realizeze în regim de urgenţă.
În 14 august 2013, Floarea Alesu a dispus, în numele Comisiei pentru Protecţia Copilului Teleorman, instituirea măsurii dării în plasament a bebeluşului către familia Rizea, ulterior documentul fiind semnat şi de către secretarul Consiliului Judeţean Teleorman şi de preşedintele comisiei.
Deputatul Cristian Rizea declara în Parlament, în luna martie, că a adoptat un copil la două ore după ce acesta s-a născut. Aceasta în condiţiile în care o adopţie durează în România, în medie, doi ani.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, precizat atunci că, în 2013, la patru zile de la naştere, copilul a fost dat în plasament familiei Rizea, iar după şase luni s-a deschis procedura în vederea adopţiei. La doar câteva zile de la declararea copilului adoptabil, familia Rizea a făcut cerere pentru a-l adopta, cazul fiind gestionat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.
În perioada în care s-a născut copilul şi a fost dat în plasament, adopţiile erau gestionate de Oficiul Român pentru Adopţii, iar luarea copilului în plasament era una dintre metodele prin care procedura adopţiei putea fi scurtată din cauza unei interpretări subiective a legii.
În ceea ce priveşte modul în care s-a făcut adopţia în cazul familiei Rizea, Gabriela Coman preciza atunci că, potrivit documentelor, au fost urmate toate procedurile, pas cu pas, iar adopţia s-a pronunţat cu aproape doi ani în urmă, în scurt timp urmând să se termine şi monitorizarea post-adopţie.
"Nu ştiu în ce fel s-a făcut plasamentul, felul în care au fost identificate sau nu rudele mamei, pentru că nu ştiu dacă au fost căutate şi consultate pentru a vedea dacă pot îngriji copilul”, a mai spus preşedintele ANPDCA.
Ador Copiii, Comunitatea familiilor adoptive din România, a solicitat atunci ANPDCA să verifice modul în care s-a făcut plasamentul copilului în familia Rizea, preşedintele organizaţiei neguvernamentale, Simona Czudar, precizând că, potrivit legii, în nicio situaţie copilul nu avea cum să ajungă în doar patru zile în grija familiei deputatului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.