Deputatul USR Radu Miruţă a protestat, luni în faţa sediului Ministerului Muncii, pentru a îl soma pe ministrul Marius Budăi să pună în aplicare o decizie de la începutul lunii mai a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) prin care minerii şi energeticienii din termocentralele pe bază de cărbune vor putea ieşi anticipat la pensie. El a precizat că preşedintele Casei de Pensii refuză să dea decizii de pensionare,fiind dosare de pensionare care nu au primit răspuns de peste 45 de zile. Alături de deputatul USR mai erau câţiva oameni în faţa instituţiei care au precizat că vor intra în greva foamei până când ministrul PSD va soluţiona această problemă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Sunt la Ministerul Muncii pentru că aici este punctul în care legea 197/2021 se încăpăţânează să fie ţinută blocată. Dacă la Casa de Pensii nu se doreşte respectarea acestei legi, dacă pentru această nerespectare s-a făcut un denunţ penal la Parchet şi mai multe plângeri penale în ţară, Casa de Pensii nu are o conducere absolută, ci Casa de Pensii este subordonată Ministerului Muncii. Ministerul Muncii este cel care trebuie să intervină atunci când un subordonat al acestui minister refuză să pună în aplicare o lege. Domnule Budăi s-a ajuns aici pentru că minciuna propagată de dumneavoastră de-a lungul timpului a avut picioare scurte. Aţi crezut că rămâneţi liniştit, că vi se aşază apele să rămâne în continuare ministru păcălind oamenii şi punându-le răbdarea la încercare, câte o săptămână şi câte o săptămână. Niciun argument de-al dumneavoastră nu ţine, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis decizia numărul 2, în urma căreia toţi judecătorii din România oferă toate beneficiile legii 197/2021”, a afirmat Radu Miruţă, într-un live pe pagina sa de Facebook făcut luni în faţa sediului Ministerului Muncii.

Deputatul USR a mai spus că „este o păcăleală, aşa cum am încercat să păcăliţi şi cu legea 74 atunci când, de la tribuna Parlamentului, spuneaţi că rezolvă toate problemele legii 197”.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Nu le-a rezolvat. Vi s-a spus de atunci. Aţi crezut că oamenii se plictisesc, aţi crezut că pe unii dintre ei îi cumpăraţi, sindical, politic din judeţe. Domnule Budăi, sunteţi ministrul Muncii şi permiteţi să fie călcaţi în picioare oamenii care ar trebui să fie protejaţi. Câţiva dintre oamenii din judeţul Gorj şi Hunedoara deja au venit la Ministerul Muncii, au discutat cu dumneavoastră, iar în urma discuţiilor au decis să intre în greva foamei. Au decis să intre în greva foamei pentru că nu se poate ca într-o ţară un ministru să încuviinţeze nerespectarea unei legi. Asta faceţi. Din poziţia de ministru încuviinţaţi şi încurajaţi ca această lege să nu fie respectată”, a completat Miruţă.

El i-a transmis ministrului Budăi că are acum ocazia să pună în aplicare legea 197/2021 şi să respecte decizia ÎCCJ.

„Domnule Budăi aţi avut ocazia să respectaţi 197/2021 nu aţi dorit pentru că lipsea amprenta politică asupra ei. Aţi venit cu legea 74 pe care aţi prezentat-o ca fiind cea care rezolvă toate problemele legii 197. Nu s-au rezolvat. Aţi venit şi le-aţi spus oamenilor că dumneavoastră vreţi, dar aşteptaţi decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Decizia ÎCCJ a spus extraordonar de clar că legea 197 trebuie aplicată cu toate beneficiile. Chiar şi în motivarea deciziei s-a făcut referire cu reducerea vârstei de pensionare, cu bonus la creşterea perioadei de vechime. Toate aceste lucruri, după decizia ÎCCJ au fost considerate valide de către toţi judecătorii de Curţile de Apel şi tribunalele din România. Nu există explicaţie pentru ceea ce încercaţi dumneavoastră să spuneţi acum cum că i-ar mai trebui ceva legii. Doi ani de zile cine va ţinut să îi daţi legii ce credeţi dvs. că îi trebuie? Nu îi trebuie decât o încăpăţânare politică pentru care dvs. nu ar mai trebuie să staţi în această instituţie”, a mai explicat deputatul USR.

Radu Miruţă a adăugat că este inacceptabil faptul că ministrul Marius Budăi tolerează ca preşedintele Casei de Pensii să refuze să dea decizii de pensionare şi îl somează să recunoască, în contextul deciziei ÎCCJ, măcar beneficiile privind reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care îndeplinesc condiţiile.

„Cât timp oamenii stau în faţa dvs. şi nu vă cer milă, nu vă cer combinaţii de partid, vă cer respectarea unei legi despre care ÎCCJ a spus că este extraordinar de clară şi v-a spus cum să o aplicaţi. Încercaţi să căutaţi tot felul de motive şi de scuze, crezând că îi veţi convinge pe aceşti oameni că le mai trebuie ceva, că legii îi mai trebuie ceva. Aţi mai spus asta. Nu aveţi credibilitate. Nu se poate ca dvs. să interpretaţi ceea ce nişte judecători de la o instanţă supremă din România spun. Nu se poate să toleraţi un preşedinte al Casei de Pensii care refuză să dea decizii de pensionare. Sunt dosare de pensionare care nu au primit răspuns de mai mult de 45 de zile. Încălcaţi legea cu bună ştiinţă pentru că nu aveţi curaj nici să vă asumaţi, nici nu doriţi să puneţi legea în aplicare. De ce nu eliberaţi decizii de pensionare chiar cu bucăţile pe care dvs. le consideraţi? Pentru că dvs, în cinismul pe care îl aveţi să umiliţi aceşti oameni, recunoaşteţi o parte din beneficii, după decizia Înaltei Curţi, dar nu le recunoaşteţi pe acelea privind reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani pentru cei care îndeplinesc condiţiile. Nu vreţi să aplicaţi aceste beneficii. În tot acest timp sunt 1.800 de oameni în judeţele alăturate judeţului Gorj care sunt angajate pe perioadă determinată la Complexul Energetic Oltenia, care după ce ar pleca la pensie, atunci ar avea loc să se ducă şi să îşi continue activitatea acolo. Vă bateţi joc de două ori şi vă bateţi joc în continuare, în timp ce colegii dvs şi dvs ca ministru închideţi capacităţi de producţie a energiei electrice, pentru oamenii care lucrează la aceste capacităţi ridicaţi din umeri. Pentru ei nu aveţi nicio soluţie”, a mai precizat Miruţă.

La rândul său, unul dintre protestatari a explicat că aplicarea legii respective rămâne la nivelul de promisiune din partea Ministerului Muncii.

„Ne-a promis că dacă ÎCCJ va da decizie de aplicare se va conforma şi nu mai e nicio problemă pentru că are acoperire juridică, acum vine să ne aburească cu alt amendament, cu alt PLX. Ce facem? Oamenii aceştia care sunt aici trebuie să trimită 3.000 de oameni acasă? Noi aşteptăm cu PLX lor”, a explicat el.

În motivarea unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de la începutul lunii mai, minerii şi energeticienii din termocentralele pe bază de cărbune vor putea ieşi anticipat la pensie.

Astfel, casele de pensii sunt obligate să primească dosarele depuse de cei care vor să beneficieze de reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare, după ce au muncit cel puţin 30 de ani şi au avut un stagiu de cotizare de minimum 25 de ani ca mineri sau ca energeticieni în termocentrale pe bază de cărbune.

Motivarea ÎCCJ aduce clarificări privind punerea în practică a legii 197/2021, care prevede o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activităţii desfăşurate cel puţin 30 de ani în locurile de muncă.

Vârsta standard de pensionare în ţara noastreă este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Pensionarea anticipată pentru mineri şi energeticieni ar semnifica faptul că aceştia vor putea ieşi la pensie de la la 52 de ani pentru bărbaţi şi 50 de ani pentru femei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.