Debitele medii zilnice Dunării la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, vor fi în uşoară creştere, în primele zile ale săptămânii care vine, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării. Excepţie face prima parte a intervalului de prognoza, atunci când pe râurile din estul ţării debitele vor fi relativ staţionare, conform prognozei emise de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), pentru intervalul 12 - 19 noiembrie. Astfel, debitul Dunării la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş va fi în uşoară creştere, în prima zi a intervalului de prognoză, până la valoarea de 6.100 mc/s, staţionar în următoarele trei zile şi în uşoară scădere, până la valoarea de 6.000 mc/s, în ultimele trei zile, situându-se peste media multianuală a lunii noiembrie - 4.650 mc/s.
Pe toată durata intervalului de prognoză, 12-19 noiembrie, sunt posibile creşteri mai importante de niveluri şi debite, ca urmare a precipitaţiilor mai însemnate cantitativ prognozate, pe unele râuri din nordul, vestul şi sudul ţării, mai arată sursa citată.
De asemenea, în aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în creştere, exceptând ultimele două zile de prognoză când vor fi în uşoară scădere pe sectorul Gruia – Bechet.
Hidrologii mai spun că debitele vor fi în creştere, în intervalul 12-13 noiembrie, prin propagare pe cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor: Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Bega, Timiş, Jiu, Argeş, Ialomiţa, pe cursurile inferioare ale râurilor: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Someşul Mic, Arieş, Târnave, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna şi pe cursul mijlociu al Oltului.
Pe celelalte râuri, debitele vor fi relativ staţionare, exceptând bazinele superioare ale râurilor: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Lăpuş, Someşul Mic, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Târnave, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa, Bistriţa, Trotuş, Putna, Bârlad şi Prut, unde vor fi în scădere.
Se va situa peste cotele de atenţie, prin propagare, râul Tur la staţiile hidrometrice Călineşti Oaş (350+10) şi Turulung (360+10), ambele în judeţul Satu Mare.
Pentru luna noiembrie a acestui an, regimul hidrologic este estimat că va fi situat la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari între 80 şi 100% pe cursul superior al Jiului şi mai mici, între 30 şi 50%, pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Buzău, Putna şi Trotuş.
Cele mai mici valori, sub 30% din normalele lunare, vor fi înregistrate pe Râmnicu Sărat, Bârlad, pe afluenţii Prutului şi pe râurile din Dobrogea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.