Directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (FACUE), Dana Daraban, consideră că politicile de sprijin trebuie să fie targetate şi trebuie ca autorităţile să se asigure că acestea îi ajută pe cei care au nevoie. Ea a menţionat că s-a văzut o reducere a consumului de energie, dar nu la adevăratul potenţial, precizând că atât timp cât preţul este mic, omul nu va fi încurajat să reducă din consum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Dana Daraban a fost întrebată, marţi, la Prima News, cum crede că a funcţionat această schemă de compensare a preţului la energie. 
“A fost necesară o intervenţie. Ceea ce am văzut pe piaţa en-gros cred că nu am mai văzut în ultimii 50 de ani. Am văzut o creştere de peste 500% a preţului mărfii. Adică este ceva enorm într-un timp foarte scurt. E evident că a fost nevoie de intervenţie. Din nefericire, ce aş vrea să învăţăm, pentru că acum este foarte târziu să mai insistăm pe ce trebuia făcut, dar ce aş vrea să învăţăm este că statul român atunci când decide o politică de intervenţie ar trebui să se asigure la modul cel mai serios că îşi face corect calculele, că înţelege ce are de făcut, că administrează într-un mod cât de poate eficient banii pe care doreşte să îi pună la dispoziţie”, a afirmat Dana Daraban.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ea a menţionat că politicile de sprijin trebuie să îi ajute pe cei care au nevoie. 
“Politicile de sprijin trebuie să fie targetate, trebuie să ne asigurăm că într-adevăr îi ajută pe cei care au nevoie, că nu îi facem dependenţi, cumva trebuie să încurajezi şi o eficienţă a consumului. S-a văzut o anumită reducere a consumului la clientul casnic, dar nu la adevăratul potenţial. Atâta timp cât preţul este mic, omul nu va fi încurajat să reducă din consum. Este foarte adevărat că frica ştirilor de preţul mare la energie, asta i-a adus pe oameni să fie un pic mai atenţi la consum. Din punctul de vedere al finanţării, cred că statul român este singurul stat care are să folosească furnizorii de energie ca sursă de prefinanţare a acestor scheme. Este puţin discutabil cât de corect este ca un operator privat să pună la dispoziţie pentru o anumită perioadă de timp fonduri pentru a finanţa o politică socială, o politică de stat. Cred că aici este o discuţie pe care sper să o avem”, a explicat Dana Daraban.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.