Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, afirmă că, deşi România se apropie de standardul în ceea ce priveşte numărul de medici la o mie de locuitori, distribuţia acestora în judeţe este una inegală, existând zone unde numărul medicilor la mia de locuitori este mult peste standard, dar şi zone care se confruntă cu deficit de medici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Noi avem 55.600 de medici, dar marea majoritate a lor sunt concentraţi în centrele universitare. În Bucureşti avem peste 7 medici la o mie de locuitori, zstandardul ar fi să fie în jur de 3-3,5 medici la 1.000 de locuitori. În România avem undeva la 2,9 (medici la o mie de locuitori - n.r.), deci aproape de standard. Dar ceea ce este foarte complicat în România este dezechilibrul major, pentru că avem Bucureşti, cu peste 7 la o mie de locuitori, avem alte zone universitare - Dolj, Timiş, Cluj, Iaşi - cu între 4 şi 6 medici la o mie de locuitori, deci foarte bine, asta este România ideală. Dar restul, avem încă 11 judeţe în arcul carpatic care au între 2 şi 4 medici la o mie de locuitori, dar avem 24 de judeţe, jumătate din ţară, a doua Românie, care au între unu şi doi medici la o mie de locuitori şi două judeţe, Ilfov şi Călăraşi, care au sub un medic la o mie de locuitori. Acest dezechilibru în repartiţia medicilor este principala noastră problemă”, a declarat Daniel Coriu, luni seară, la Medika Tv.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a explicat şi fenomenul legat de lipsa medicilor specialişti din unele zone ale ţării.
 
”Este imposibil să aducem specialişti de nişă în toate spitalele României, acesta este motivul pentru care oriunde în lume există centre regionale, unde sunt echipe capabile să rezolve astfel de situaţii. (...) Acest dezechilibru există în toate specialităţilor”, a mai spus preşedintele Colegiului Medicilor. 
 
El a explicat că la nivel naţional există, spre exemplu, 144 de medici specialişti în chirurgie toracică, dintre care 65 sunt în Capitală. Cu excepţia câtorva centre universitare, restul judeţelor au câte unu-doi medici de chirurgie toracică, iar opt sau zece judeţe nu au niciun astfel de specialist.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.