Premierul Viorica Dăncilă anunţă că, în şedinţa de Guvern de joi, va fi discutată, în prima lectură, soluţia legislativă pentru organizarea şi funcţionarea activităţii de servicii alternative de transport. "Soluţia pe care o avem în vedere va asigura transportul pasagerilor în condiţii de siguranţă şi accesul acestora la cât mai multe opţiuni, astfel încât încurajarea concurenţei loiale şi relaţia corectă între cerere şi ofertă să ducă la servicii de calitate", spune Dăncilă.
"Vom discuta astăzi în Guvern, în prima lectură, soluţia legislativă pentru organizarea şi funcţionarea activităţii de servicii alternative de transport după un complex proces de consultare publică cu toţi cei interesaţi şi parcurgerea etapelor legale şi procedurale. Pentru prima dată reglementăm acest tip de transport de persoane care funcţionează prin intermediul unor platforme digitale şi la care apelează tot mai mulţi cetăţeni. Soluţia pe care o avem în vedere va asigura transportul pasagerilor în condiţii de siguranţă şi accesul acestora la cât mai multe opţiuni, astfel încât încurajarea concurenţei loiale şi relaţia corectă între cerere şi ofertă să ducă la servicii de calitate", a spus Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern de joi.
Ea a mai spus că se va crea un sistem unitar de reglementare a serviciilor de transport alternativ care funcţionează prin intermediul unor platforme digitale prin autorizarea administrativă a acestora pe o perioadă de trei ani, atât în ce privete platformele digitale, cât şi operatorii de transport alternativ.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Pentru siguranţa cetăţenilor vor fi stabilite clar condiţiile în care aceste servicii vor fi autorizate, obligaţiile pe care le au operatorii şi conducătorii auto, dar şi criteriile pe care să le îndeplinească autoturismele utilizate", a adăugat Dăncilă.
Asociaţia Coaliţia pentru Economie Digitală, organizatie independentă care reprezintă principalele companii de ride sharing şi e-hailing din Romania, Uber, Clever şi Bolt, a solicitat, în 13 iunie, Guvernului urgentarea procedurii de adoptare a ordonanţei de urgenţă promisă cu mai bine de două luni în urmă.
„A mai trecut încă o săptămână de promisiuni. Mai sunt doar două şedinţe de guvern în care această ordonanţă, promisă cu aproape trei luni în urmă, poate fi adoptată şi înregistrată în Parlament înainte ca acesta să intre în vacanţă. Situaţia este critică atât pentru şoferii colaboratori ai platformelor noastre cât mai ales pentru utilizatorii care găsesc din ce în ce mai greu maşini prin intermediul aplicaţiilor. Mai puţin de jumătate dintre şoferii celor trei aplicaţii sunt pe traseu - acest lucru face ca timpul de aşteptare să fie foarte mare iar cursele mult mai scumpe. Solicităm urgentarea procedurii de adoptare a Ordonanţei de urgenţă care ne-a fost promisă încă din 29 martie”, declara Cătălin Codreanu, preşedintele Asociaţiei Coaliţia pentru Economia Digitală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.