Şeful Cancelariei primului ministrului, Ionel Dancă, a anunţat că premierul Ludovic Orban şi miniştrii Finanţelor şi Muncii au discutat, luni, despre creşterea salariului minim. "O decizie va fi luată după consultarea partenerilor sociali, a patronatelor, a sindicatelor şi obiectivul Guvernului Ludovic Orban este ca acest proiect de HG să fie înaintat în dezbaterea Guvernului pentru a fi avizat şi adoptat până la sfârşitul lunii noiembrie", a spus el.
Ionel Dancă a spus că premierul Ludovic Orban a avut o întâlnire de lucru cu miniştrii responsabili pentru elaborarea hotărârii de Guvern privind nivelul salariului minim pentru anul următor, respectiv ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, şi ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
"A fost analizată propunerea fostului guvern şi s-au evaluat consecinţele pe mai multe planuri privind impactul acestei creşteri a salariului minim pentru sectorul economic, pentru sectorul public şi în continuare se vor face analize la nivelul modului în care o astfel de măsură trebuie aplicată fără a afecta profitabilitatea companiilor şi fără a determina costuri care nu pot fi susţinute de mediul privat în anul următor", a afirmat Dancă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Principalele direcţii de analiză pentru stabilirea nivelului salariului minim pentru anul viitor vor avea în vedere indicatori obiectivi legaţi de activitatea economică. Astfel, se va ţine cont de creşterea economică pe anul în curs, de nivelul inflaţiei, de indicele de productivitate şi va fi şi o analiză calitativă asupra impactului, mai ales în sectoarele economice unde există forţă e muncă preponderent angajată pe salariul minim, a mai spus el.
"O decizie va fi luată după consultarea partenerilor sociali, a patronatelor, a sindicatelor şi obiectivul Guvernului Ludovic Orban este ca acest proiect de HG să fie înaintat în dezbaterea Guvernului pentru a fi avizat şi adoptat până la sfârşitul lunii noiembrie, astfel încât companiile să aibă predictibilitate privind planurile de afaceri pe anul viitor", a anunţat Dancă.
Dancă a spus că premierul a avut o întâlnire şi cu aparatul de lucru al Guvernului, pentru o evaluare a modului de lucru la nivelul Guvernului şi pentru a identifica măsurile pentru eficientizare.
"Au fost evidenţiate mai multe situaţii care necesită adoptarea unor măsuri urgente şi care, din păcate, au fost lăsate în mod iresponsabil nerezolvate de fostul guvern", a spus Dancă.
El a menţionat elaborarea şi adoptarea hotărârii de guvern cadru pentru acordarea de despăgubiri pentru judeţele afectate de inundaţii, în urma unei decizii a Comisiei Europene şi Parlamentului European, depăgubiri în sumă de aproximativ 9 milioane de euro.
"De asemenea, o situaţie care din nou denotă o atitudine de neînţeles pentru un guvern care trebuie să susţină dezvoltarea mediului economic şi progresele în ceea ce priveşte percepţia investitorilor pentru piaţa din România este faptul că de mai multe luni de zile comitetul interministerial pentru aderarea României la OECD este fără coordonare, arătând o lipsă de interes absolut scandaloasă faţă de acest obiectiv, extrem de important pentru atragerea de investiţii", a susţinut Ionel Dancă.
Dancă a spus că premierul a cerut elaborarea unui plan naţional de acţiune pentru a urgenta procedurile în vederea aderării României la acest for.
El a mai spus că la Agenţia Digitală sunt mai multe regulamente şi directive europene care nu sunt aplicate şi ca urmare a fost declanşată procedura de infringement împotriva României.
Potrivit sursei citate, premierul Orban a cerut reorganizarea SGG şi a Cancelariei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.