Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a declarat că trecerea de la republică semi-prezidenţială la una parlamentară ar anula instituţia prezidenţială care are rolul de a asigura echilibrul puterilor în stat. Cioloş este de părere că preşedintelui nu ar trebui să i se anuleze puterea, ci să i se dea mai multă putere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Dacian Cioloş a fost întrebat, sâmbătă, la Digi 24, ce părere are despre modificarea Constituţiei şi trecerea la republică parlamentară şi a afirmat: ”Ar însemna, practic, să anulăm o putere în stat care este acum preşedintele şi care menţine un echilibru sau ar trebui să menţină un echilibru al puterilor în stat. Dincolo de asta, ar însemna să iei cetăţenilor români un drept, de a vota pentru preşedintele lor pe care şi-l asumă cu bune şi cu rele şi care poate să mai menţină un echilibru. Că preşedintele, în momentul de faţă are putere constituţională mai redusă în raport cu reprezentarea socială pe care o are şi reprezentarea politică pentru că e persoana aleasă direct de cetăţenii României, dar are posibilitatea să desemneze un premier, dar nu are posibilitatea să îl şi demită sau să îi retragă sprijinul, asta da, sunt de acord. Şi noi, USR PLUS am propus la o reformă constituţională o clarificare a raportului de forţe între diferite instituţii”. 

Potrivit acestuia, reforma constituţională ar trebui făcută în sensul de a-i da preşedintelui o putere proporţională cu puterea pe care i-o dă votul direct al cetăţenilor. 

”Din punctul nostru de vedere, ar trebui să îi dăm preşedintelui o putere proporţională cu puterea pe care i-o dă votul direct al cetăţenilor, să poată să fie cu adevărat un arbitru în stat între instituţia guvernamentală şi parlamentară, atunci când apar crize politice. Să îi dăm posibilitatea să rezolve crizele politice, nu să le amplifice sau să asiste neputincios la crize politice. Asta ar însemna, din punctul nostru de vedere, un echilibru al puterilor în stat, nu să anulezi complet puterea preşedintelui ducând-o în Parlament unde, am văzut, şi o spun cu regret, e una din instituţiile cu cea mai mică credibilitate, dacă ne luăm după opinia cetăţenilor”, a mai afirmat Dacian Cioloş. 

Liderul USR a mai adăugat că, înainte de orice, Parlamentul ar trebui să aibă o mai mare credibilitate. 

”Eu zic, întâi să aibă Parlamentul României o prestaţie şi  toate partidele din Parlament, să aibă o prestaţie demnă de  imaginea pe care o astfel de instituţie trebuie să o aibă în spaţiul public şi după ce va fi câştigată credibilitatea, când vom avea un parlament cu credibilitate atunci da, poţi să îi  dai posibilitatea să fie cea mai importantă instituţie în stat. În momentul de faţă, din punctul nostru de vedere sau există obiective ascunse sau ducem puterea la un partid care să gestioneze majoritate în Parlament care face ce vrea pentru că poate”, a declarat Cioloş. 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi, că, având o majoritate consistentă în Parlament, PNL, PSD şi UDMR ar trebui să aibă şi un deziderat mult mai ambiţios, acela de a modifica Constituţia.  

Kelemen Hunor consideră că ar fi importantă definirea tipului de republică - parlamentară sau prezidenţială. 

”Eu cred că, după 31 de ani, nu e bine să stai în această formulă - nici aşa-nici altfel. Nici măcar nu este republică semi-prezidenţială”, afirmă liderul UDMR. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.